Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Мама загиблого Героя облаштувала оздоровчий центр для військових

Оговтатися від втрати мати досі не може, але робота над оздоровчим центром стала для неї порятунком. «Хочеться цим хлопцям приділити увагу, як своїй рідній дитині», – каже Наталя Тарабалка.

Фото із сакйту galka.if.ua.

Мама загиблого Героя облаштувала оздоровчий центр для військових

Пані Наталя вірить, що в цій справі житиме пам’ять про  її сина. Організований нею заклад уже готовий прийняти перші два десятки пацієнтів. Тут можна буде отримати допомогу реабілітолога, масажиста, психолога, поспілкуватися  з капеланами

Безстрашний льотчик Степан Тарабалка загинув  у повітряному бою 13 березня.
Безстрашний льотчик Степан Тарабалка загинув у повітряному бою 13 березня.

 На Прикарпатті, у селі Ценява поблизу Коломиї, мати Героя України, льотчика-винищувача Степана Тарабалки, взялася створювати центр із красномовною назвою – «Тепло крилатої душі», у якому проходитимуть реабілітацію ті, кому довелося воювати, та їхні рідні. 21 листопада в закладі урочисто перерізали стрічку. «Сьогодні завдяки героїчній жінці – пані Наталі – колишній маєток польських панів, у якому за радянських часів була лікарня, отримав нове життя.

 

 Тепер тут над відновленням військовослужбовців працюватимуть кваліфіковані лікарі: психіатри, психологи та реабілітологи», – сказала на відкритті закладу очільниця Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук.

 

 Наталя Тарабалка покинула заробітки за кордоном наступного дня після початку повномасштабного вторгнення, аби допомагати нашим захисникам. А після загибелі сина зуміла знайти в собі сили піклуватися про тих, кому довелося пройти пекло боїв, адже, за її словами, війна триває, українські захисники і надалі потребують нашої підтримки. «Вважаю, що наші військові варті таких умов, як у депутатів, щоб вони могли прийти в місце, де їм завжди будуть раді», – ділиться планами пані Наталія.

Відтак їй вдалося згуртувати навколо себе небайдужих людей, які підтримали її ідею, і разом з однодумцями вона ціле літо наводила лад у занедбаній будівлі панського маєтку, де вирішили створити оздоровчий центр для українських військових. На організацію реабілітаційного закладу жінка віддала гроші, отримані в якості компенсації від держави. 

 

 «Хочеться цим хлопцям приділити увагу, як своїй рідній дитині, і мені, може, треба буде, як і їм. Мабуть, у кожному молодому військовому тепер буду бачити сина... Потрібне таке спілкування і такі зустрічі – сімейні, затишні, бо надто важко на душі», – каже мама відважного захисника.

Її син, Степан Тарабалка, служив у бригаді, яка й була тим самим легендарним «Привидом Києва», що днями й ночами наводив страх на окупантів, давав відсіч ворогові у небі. 29-літній майор Тарабалка на своєму МіГ-29 рішуче йшов у бій і винищував російських окупантів, котрі бомбардували мирні українські міста. Атакуючи ворога в повітрі, він зберігав життя людей на землі й невідворотно наближав Перемогу. Льотчик-винищувач загинув 13 березня у бою з рашистами поблизу Житомира. Посмертно йому присвоєно звання Героя України.

Оговтатися від втрати мати досі не може, але робота над оздоровчим центром стала для неї порятунком. Частину коштів, які отримала після загибелі сина, жінка вклала у реконструкцію старої будівлі. Далі згуртувалися її друзі, знайомі, односельці. Разом прибирали, ремонтували, фарбували. Техніку та обладнання для центру Наталія Тарабалка також закупила за кошти з компенсації. На вже облаштованому першому поверсі працюватиме масажист, в одному із залів встановлені тренажери для фізичної реабілітації поранених.

Попри те, що витрати на облаштування центру взяла на себе пані Наталя разом із волонтерами, активісти пишуть гранти і налагоджують співпрацю з органами місцевого самоврядування, аби мати фінансову підтримку для утримання персоналу та оплати комунальних послуг. 

«У мене син на фронті, воює від початку війни. Як прийде – Бог допоможе, війна скінчиться – і йому треба буде піти сюди. І я буду тішитися, що мій син тут, й інші так само», – ділиться думками одна з волонтерок.

«Зараз у хлопців, які прибувають з передової, дуже великі проблеми зі спиною. Чому? Носіння бронежилетів постійне. Травм на фронті, ви розумієте, дуже багато. Травми оперуються. Операція триває годину, а на реабілітацію необхідні місяці і навіть роки», – пояснює травматолог-реабілітолог Віталій Надурак.

Окрім того, тут надаватимуть психологічну допомогу тим, хто пройшов пекло війни або втратив на ній рідних. Така реабілітація запланована не як сеанси в кабінетах, а як посиденьки за чаєм із психологами.

Пані Наталя вірить, що син житиме в її справі, тож прагне створити якомога комфортніші умови для перебування учасників бойових дій та роботи фахівців. Оздоровчий центр «Тепло крилатої душі» в очікуванні перших гостей, а всі спеціалісти в ньому наразі працюють на благодійних засадах.

За матеріалами galka.if.ua, kl.informator.ua, moyakrayina.pp.ua, merezha.co.

Надія АНДРІЙЧУК

Читайте також: «Уламок влучив у голову і спровокував інфаркт: медикам вдалося врятувати хлопчика з Бахмута, який постраждав від ракетного удару рф».

Реклама Google

Telegram Channel