Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Чоловік 85 днів провів у російських катівнях, але не розколовся

У хід російські кати пускають і молоток, і електрострум, а в'язнів тримають в ямах і підвалах.

Фото Сергія БОЛВІНОВА.

Чоловік 85 днів провів у російських катівнях, але не розколовся

Завдяки спеціалізованому телеграм-каналу «Воєнні злочини в Харківській області» поліцейським вдалося встановити особу одного з жителів Балаклії, який провів майже три місяці у російській катівні

Представник Нацполіції Сергій Болвінов розповів, що 40-річний Олександр уже дав шокуючі свідчення, які «обов’язково будуть використані у майбутніх судах проти країни-агресора та її представників».

Як виявилось, 30 травня до будинку Олександра підійшли двоє окупантів, перевірили документи, після чого одягли йому мішок на голову, вивезли в поле, і почали погрожувати вбивством, якщо він не розповість, «де живуть атовці». Його засипали землею, стріляли в повітря, тримали ніж біля горла. Не отримавши відповіді, окупанти відвезли його в «місце, де вміють допитувати». Олександра кинули до камери, де перебували ще шестеро місцевих мешканців (колишні військовослужбовці, підприємці, учасники АТО).

Олександра засипали землею, стріляли у повітря, тримали ніж біля горла. Не отримавши відповіді, окупанти відвезли його в «місце, де вміють допитувати».

На 45-й день ув’язнення чоловіка вперше повели на допит: люди в масках ставили запитання про те, де в Балаклії перебувають військовослужбовці та атовці. Бранця катували електрострумом, прикріпивши дроти до його великих пальців та долонь. За словами Олександра, після закінчення допиту, не отримавши бажаної інформацію, окупанти знову відвели його до камери. Ще через 40 днів чоловіка відпустили додому, погрожуючи, що «його не забули». Олександр виїхав через територію росії до Латвії, де зараз і перебуває.

До речі. 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що масштаби звірств загарбників на іншій тимчасово окупованій території – Херсонщині – були не меншими. За його словами, через катівні пройшли тисячі людей. При цьому російські військові свої знущання фіксували на відео. Загарбники не прагнули отримати від людей інформації – просто їх били і катували із застосуванням електроструму. Бранців доводили до такого стану, що дехто з них навіть просив їх убити.

А в одній із катівень людям не давали їжі та води, вони змушені були збирати технічну воду з труби у камері і ділитися нею одне з одним. «Хлопці набирали у пластикову пляшку цю технічну воду і передавали з камери в камеру. Там був маленький отвір, де проходила труба для опалення, люди через цю дірку передавали ємність, щоб по всіх камерах – а їх було 6 – мали по кілька ковтків. Потім пляшка поверталася назад – і знову у неї набирали воду», – розповів Лубінець. Омбудсмен зазначив, що неможливо пояснити, «чому така жорстокість, таке ставлення було просто до звичайних цивільних осіб, і тим більше – до дітей».

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel