Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Юрій Шухевич провів  у радянських таборах 31 рік  і повністю втратив зір

«Треба бажати великого, як казав Патріарх Йосип Сліпий, тобто розвалу врешті-решт того чудовища – російської федерації».

Фото із сайту unian.ua.

Юрій Шухевич провів у радянських таборах 31 рік і повністю втратив зір

22 листопада на 89-му році життя на лікуванні в Німеччині помер дисидент, політичний діяч та син головнокомандувача УПА Романа Шухевича. Сьогодні пропонуємо вам факти з біографії цієї знакової історичної постаті

Двічі утікав із сиротинців


Юрій-Богдан Шухевич народився у родині Шухевичів 28 березня 1933 року в селі Оглядове Львівської області (тоді село належало до Польської губернії). Мав молодшу сестру Марію. Поки батько був у підпіллі, родину репресували. Матір, Наталію Березинську, відправили у заслання, а самі Юрій і Марія неодноразово потрапляли у сиротинці, один із яких був у місті Сталіно (нині Донецьк). Хлопець двічі тікав і добирався додому, де його знову хапали. Але у 1947 році втеча була вдалою.

Зустріч із батьком

У липні того ж року він отримав лист від батька через зв’язкову Галину Іванченко і згодом зустрівся з ним. Коли Юрій попросив у Романа Шухевича дозволу залишитися в УПА, той сказав: «Юрку, у цій боротьбі ми загинемо, але коли підуть та й загинуть такі, як ти, тоді хто за 10–15 років буде цей народ піднімати?» Тоді вони бачилися востаннє.

Порятунок сестри

До березня 1948 року Юрій-Богдан Шухевич навчався у школі в Кам’янці-Бузькій. Двічі на місяць до нього навідувалась зв’язкова Галина Іванченко, яка приносила гроші. Тоді ж у кінці березня на прохання Романа Шухевича вони вдвох вирушили у Сталіно (Донецьк), щоб врятувати сестру Марусю. Іванченко дала хлопцеві підроблене свідоцтво про народження на ім’я Левчука Богдана Федоровича. Біля дитбудинку, де була сестра, Юрія затримали. Зв’язкова відійшла і не могла визволити хлопця, а він не мав пістолета, аби захиститися. Тоді йому було 14 років.

Коли Юрій попросив у Романа Шухевича дозволу залишитися в УПА, той сказав: «Юрку, у цій боротьбі ми загинемо, але коли підуть та й загинуть такі, як ти, тоді хто за 10–15 років буде цей народ піднімати?» 

Останні новини:

Ув’язнення

Усього Юрій Шухевич провів у тюрмах та концтаборах 31 рік, його ув’язнювали 4 рази. Вперше засудили на 10 літ за зв’язок з ОУН–УПА якраз напередодні його 15-річчя, вдруге – також на 10 за антирадянську агітацію. Відбувши цей термін, він оселився в Нальчику Кабардино-Балкарської АРСР, адже Юрію було заборонено жити в Україні. Там працював електромонтером, аж поки його не засудили ще на 10 літ. А через рік йому дали стільки ж за антирадянську пропаганду. З цих двох термінів вийшло 11 років ув’язнення та 5 заслання як особливо небезпечному рецидивісту.

Відбував строк у Володимирській та Чистопільській в’язницях, у мордовських концтаборах, був у засланні в Тюменській області. У 1988-му, коли Юрію Шухевичу виповнилося 55 років, закінчився термін заслання до Сибіру. У радянських таборах він повністю втратив зір та потрапив у будинок для людей з інвалідністю в Омській області. Через 2 роки отримав дозвіл повернутися в Україну.

Боротьба за гратами

Відбуваючи свій термін, Юрій Шухевич домагався надання ув’язненим статусу політв’язня, боровся за право на виїзд з Радянського Союзу, виступав зі зверненнями до світової громадськості та урядів інших держав, міжнародних організацій з охорони конституційних прав і свобод людини.

Шухевич написав лист в ООН, перебуваючи в мордовському концтаборі, де розповів про порушення прав людини в СРСР та розкрив злочинну систему судів. За це у 1973-му йому оновили термін.

Він брав активну участь в українському визвольному русі й у 1977 році став членом Української Гельсінської групи.

Діяльність у роки Незалежності

У 1990 році колишні політв’язні створили Українську міжпартійну асамблею, а в 1991 – Українську Народну Самооборону (УНСО). Юрій Шухевич був організатором та головою УНА–УНСО в 1990–1994 та 2005–2014 роках.

У 2006-му тодішній Президент України Віктор Ющенко надав Юрію Шухевичу звання Героя України з врученням ордена Держави.

У 2014 році балотувався від Радикальної партії Олега Ляшка на виборах до парламенту та був обраний народним депутатом України VIII скликання. Шухевич увійшов до тимчасової Президії, яка відкрила перше засідання Верховної Ради цього скликання. Був заступником голови Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю у 2015–2018 роках.

Також у 2015-му став ініціатором та автором «Закону про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті». Після підписання його Президентом Петром Порошенком та набуття чинності вояки УПА отримали статус борців за незалежність України у ХХ столітті.

Про війну з росією

Напередодні 24 лютого у програмі «Говорить великий Львів» Юрій Шухевич проголосив пророчі, як усі на те сподіваються, слова. «Війна з Україною може привести до дуже важких наслідків для росії. Власне, до початку розпаду самої російської федерації. І я вірю, що так буде... Треба бажати великого, як казав Патріарх Йосип Сліпий, тобто розвалу врешті-решт того чудовища. І того, що ми тоді зможемо спокійно зажити й будемо вирішувати свою долю самі».

Марина КРИЖНЯ, 
suspilne.media.

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel