Скільки яєць можна з’їсти без ризику для здоров’я
Група вчених з американського Гарвардського університету проаналізувала дані трьох великих досліджень, у яких брали участь 215 000 людей без серйозних хронічних захворювань на початок експеременту. За станом їхнього здоров’я спостерігали протягом 34 років
Дослідники вивчили раціони учасників та з’ясували, що зазвичай люди з’їдають від 1 до 5 яєць на тиждень. Виявилося, що така кількість не підвищує загрози інфаркту міокарда, ішемічної хвороби серця та інсульту. Зв’язок між споживанням яєць і серцево–судинним ризиком був виявлений тільки для людей, які страждають на цукровий діабет ІІ типу.
«У середньому люди не з’їдають більше одного яйця на день. Можна споживати два на сніданок, але лише двічі або тричі на тиждень. Таким чином, середнє споживання фактично виявляється менше одного яйця на день», — пояснив співавтор дослідження Френк Ху.
«У середньому люди не з’їдають більше одного яйця на день. Можна споживати два на сніданок, але лише двічі або тричі на тиждень. Таким чином, середнє споживання фактично виявляється менше одного яйця на день», — пояснив співавтор дослідження Френк Ху.
Крім того, вчені провели метааналіз 28 європейських, американських та азійських досліджень, які разом вивчали звички в споживанні яєць 1,7 мільйона осіб. Дані цих досліджень також підтверджують, що одне яйце на день не має негативного впливу на здоров’я серця.
В азійських дослідженнях виявлено зв’язок вживання цього продукту із деяким зниженням ризику серцево–судинних захворювань. Учені пояснюють це тим, що в азійських культурах яйця зазвичай є у складі різних страв, тоді як на Заході їх найчастіше їдять окремо, причому з червоним або переробленим м’ясом та білим хлібом.
Олександр БЕВЗА
Читайте також: «Довгий ніс у землю вріс: найкращі рецепти з моркви».