Курси НБУ $ 41.40 € 45.14
Вівсянка сама себе хвалить, а гречку люди нахвалюють: підбірка рецептів

Страви з гречки – ситні, смачні та поживні, тож недарма українці вважають цю крупу «стратегічним продуктом».

Фото із сайту usap.ua.

Вівсянка сама себе хвалить, а гречку люди нахвалюють: підбірка рецептів

І не дивно! Адже з усіх круп вона вважається найкориснішою: містить найбільше вітамінів групи B, дуже ситна і багата мінералами, особливо магнієм, фосфором і залізом. Також у ній достатньо кальцію, магнію, цинку і йоду, щоб забезпечити добову норму людини. А за вмістом білка ця каша – абсолютний чемпіон серед усіх круп. Звісно, найпростіше – традиційно зварити гречку. Але якщо пофантазувати, то можна приготувати щось оригінальне. Пропонуємо кілька цікавих рецептів

У рукаві з печерицями

Інгредієнти: 300 г гречаної крупи, 300 г печериць, 1 морквина, 1 цибулина, 100 г вершкового масла, сіль, спеції, олія, зелень.

Приготування. Крупу переберіть і помийте. Почищені гриби поріжте і підсмажте на олії. Цибулю та моркву почистіть і покрайте дрібними кубиками. Гречку, гриби, овочі, вершкове масло змішайте, посоліть, додайте спеції і викладіть у рукав для запікання, зав’язавши його з одного боку. Влийте туди близько 3 склянок води, зав’яжіть і помістіть у прогріту духовку. Готуйте 40 хвилин за температури 180 градусів. При подачі до столу посипте страву зеленню.

Гречку промити, залити 2 склянками гарячої води, довести до кипіння, посолити, накрити кришкою, зменшити вогонь до мінімуму і варити кашу до готовності. 

Гречаний крем-суп із печінкою 

Інгредієнти: 100 г гречки, 2–3 картоплини, 2 цибулини, 4 зубчики часнику, 200 мл вершків (10%), 300 мл бульйону, 250 г печінки, 2 ст. л. олії, 30 г масла вершкового, сіль, перець до смаку. 

Приготування. Зварити гречку. Нарізати цибулю і картоплю. На олії обсмажити овочі з часником близько 7–10 хвилин, тоді влити бульйон і варити до готовності бульби. Додати гречку, посолити, поперчити, влити вершки, прогріти 3–4 хв. Готовий суп збити у блендері. Печінку вимочити 20–30 хвилин у молоці чи воді, обсушити паперовими рушничками й, присоливши, обсмажити на вершковому маслі до готовності. Подавати суп із печінкою.

Фаршироване куряче філе

Інгредієнти: 4 курячі філе, 1 скл. гречки, 2 скл. води, 500 г печериць, 1 велика цибулина, 500 мл вершків (22%), 2 ст. л. олії, 1 ст. л. вершкового масла, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Гречку промити, залити 2 склянками гарячої води, довести до кипіння, посолити, накрити кришкою, зменшити вогонь до мінімуму і варити кашу до готовності. У великій сковороді розігріти олію і вершкове масло, всипати нарізану цибулю й спасерувати до світло-золотистого кольору. Додати покраяні пластинками печериці, посолити, поперчити за смаком і обсмажувати гриби до повного випаровування рідини. У курячому філе гострим ножем зробити глибокі надрізи, щоб утворилася кишеня для начинки, посолити м’ясо всередині і зовні. Гречку змішати з невеликою кількістю грибів. Підготовлені філе начинити цією сумішшю і закрити кишеню, скріпивши зубочистками або обмотавши ниткою. У сковороді розігріти кілька столових ложок олії, обсмажити нафаршировані філе з обох боків до золотистої скоринки. У сотейник, де залишилася решта грибів, влити вершки, довести до кипіння, посолити, поперчити за смаком, викласти туди обсмажене м’ясо (попередньо знявши нитки чи зубочистки) і тушкувати під закритою кришкою 10–12 хвилин. Подавати фаршироване філе під грибним соусом зі свіжим зеленим салатом.

Пісні гречаники

Інгредієнти: 1 скл. гречки, 2 скл. води, 3 картоплини, 2–3 зубці часнику, олія, панірувальні сухарі, сіль, перець за смаком.

Приготування. Гречку перебрати, помити, залити водою, посолити і зварити на маленькому вогні до готовності. Сиру картоплю потерти на середній тертці і додати в гарячу гречку. Посолити, поперчити, приправити дрібно посіченим або розтертим у ступці часником і добре вимішати спочатку ложкою, а коли трішки схолоне – руками. Сформувати гречаники, обваляти їх у сухарях і обсмажити на гарячій пательні в олії. Викласти в широку таріль, прикрасити зеленню. Найкраще смакує з томатним соусом.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel