Курси НБУ $ 41.40 € 45.14
Довгий ніс у землю вріс: найкращі рецепти з моркви

Переконайтеся у корисності моркви: кролики абищо не їстимуть!

Фото із сайту znaj.ua.

Довгий ніс у землю вріс: найкращі рецепти з моркви

Ми звикли, що морква — ​це зазвичай доповнення до основного складу інгредієнтів у різних стравах, але ніяк не їх основа. А між іншим, цей коренеплід може стати головним компонентом для багатьох наїдків, причому не тільки основних, а й закусочних і навіть десертних. Супи, гарніри, другі страви, салати і різноманітна випічка: кекси, торти, тістечка, оладки, пироги — ​чого лишень не готують із цього овоча

Суп-пюре

Завжди намагайтеся додавати у страви з моркви вершки, вершкове масло, молоко — ​так наявні у ній корисні речовини краще засвояться організмом

Інгредієнти: 700 г моркви, 500 мл курячого бульйону, 200 мл вершків (20–22% жирності), 70 г фенхелю, 40 мл оливкової олії, 4 зубчики часнику, 1 цибулина, 1 ч. л. солі.

Приготування. Цибулю і фенхель очистити, покраяти брусочками й обсмажити в невеликій кількості олії, додавши подрібнений часник. Моркву пошкрябати, нарізати чималими шматками, залити водою так, щоб вона тільки її покривала, відварити до м’якості, покласти в каструлю засмажку. Блендером пюрувати суп спочатку на повільній, потім на максимальній швидкості, влити бульйон, перемішати. Додати вершки, ще раз перемішати, довести до кипіння і відразу зняти з плити. Подавати з грінками.

 

 Морква, запечена з пармезаном

Легкий у приготуванні та корисний вітамінний гарнір, витончений смак якого вдало доповнить страви з риби або м’яса

Інгредієнти: 8–10 очищених середніх морквин, 2 ст. л. розтопленого вершкового масла, 3 великі зубочки часнику, 4 ст. л. пармезану (можна замінити будь-яким твердим сиром).

Приготування. Розігріти духовку до 200 градусів. Змішати топлене вершкове масло з видушеним через прес часником. Викласти моркву в деко на пергаментний папір. Полити її маслом з часником. Випікати протягом 15 хвилин, тоді посипати сиром і поставити її в духовку ще на 10 хвилин або до готовності. Посипати посіченою зеленню петрушки і відразу ж подавати до столу.

 

 Морквяні деруни з гірчичним соусом

Ще один варіант популярної страви української кухні

Інгредієнти: 2 скл. натертої на дрібній тертці моркви, 6 скл. води, 0,25 скл. пшеничного борошна, 2 яйця, 3 ст. л. молока, 2 ст. л. дрібно порізаної цибулі, 0,25 ч. л. солі, 2 ст. л. подрібненої петрушки, олія для смаження у фритюрі; для соусу — ​1 ст. л. подрібненої петрушки, 1 ст. л. винного оцту, 1 ст. л. готової гірчиці, 1 ч. л. дрібно порізаної зеленої цибулі, 0,25 скл. оливкової олії.

Приготування. В каструлі закип’ятити 6 склянок води. Викласти подрібнену моркву, накрити кришкою і варити 3 хвилини. Відцідити і промити в холодній воді. Знову процідити і викласти на паперовий рушник. У великій посудині змішати борошно, сіль і перець. В іншій — ​молоко і жовтки, збити. З’єднати обидві маси, добре перемішати. В тісто викласти варену моркву, подрібнену петрушку, цибулю. В невеликій посудині на швидкому режимі міксером збити білки до пишноти. Додати білки в тісто, перемішати. У велику сковорідку налити олії, сильно розігріти. Наливати на сковорідку черпаком (приблизно 80–100 мл) і смажити близько 2 хвилин з кожного боку. Змішати петрушку, оцет, гірчицю і зелену цибулю. Подавати деруни з соусом.

 

 Салат «Популярний»

Він недарма має таку назву, адже закуску з плавлених сирків із часником хоч іноді готує кожна господиня. Але навіть такому звичному наїдкові можна додати свіжості

Інгредієнти: 2 морквини, 2 плавлені сирки, 3 варені яйця, 2 ст. л. майонезу, 1–2 зубчики часнику, сіль за смаком.

Приготування. Зварені круто яйця і заморожені попередньо сирки (якщо потримати їх у морозильній камері 1,5–2 години, то вони краще труться) натираємо на крупній тертці. Сиру моркву чистимо і тремо на середній тертці. Змішуємо всі інгредієнти, додавши пропущений через прес часник, солимо за смаком і заправляємо майонезом. Страву можна подати як салат або використовувати як намазку для канапок. Крім того, він ідеально доповнює смак м’ясних наїдків.

Морквяні котлети

Піст не за горами, тож рецепти вегетаріанських овочевих котлет стануть господиням у пригоді

Інгредієнти: 5–7 варених морквин середнього розміру, 100 г манки, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі, 0,5 ч. л. перцю чорного меленого.

Приготування. Моркву чистимо від шкірки, пропускаємо через м’ясорубку і перекладаємо в миску. Додаємо цукор, сіль, перець та половину манної крупи, ретельно перемішуємо всі інгредієнти до однорідної маси. Формуємо з морквяного фаршу невеликі котлети, добре обкачуємо їх у манці, що залишилася. У сковороді розігріваємо олію й обсмажуємо котлети з обох боків до утворення золотистої скоринки (по 3–4 хвилини). Потім накриваємо кришкою і на маленькому вогні смажимо ще 10 хвилин. Страва смакуватиме і гарячою, і холодною, її можна подавати як самостійну або з овочами чи салатом.


До речі

•   Готувати такі котлети можна також у духовці, пароварці або мікрохвильовці.

•   Манку в морквяному фарші іноді заміняють вівсяними пластівцями.

•   Цікавий варіант — ​додати у фарш подрібнені волоські горіхи, тоді котлети будуть смачнішими і більш поживними.

•   Якщо ви смажите солодкі морквяні котлети, всипте, крім цукру, ще й ванілін і подавайте страву зі сметаною або варенням.

•   Готові пісні морквяні котлети зверху можна притрусити кунжутним насінням — ​і смачно, і красиво.

•   Додайте до фаршу замість солі і чорного меленого перцю родзинки або інші подрібнені сухофрукти — ​смак страви буде дивовижний.

•   Обкачувати котлети можна не тільки в манній крупі, але і в панірувальних сухарях.


Салат «Гостинець від білочки»

Вітамінний десерт з корисних і смачних складників

Інгредієнти: 2 морквини, 10–15 штук кураги, 2–3 ст. л. меду, 5–6 волоських горіхів.

Приготування. Морквину помити, почистити і натерти на дрібній тертці. Курагу промити, залити окропом на 10 хвилин, зцідити й нарізати дрібними шматочками. Волоські горіхи підсушити на сухій сковорідці або в духовці, потовкти качалкою або посікти ножем. Змішати інгредієнти, заправити медом. За бажанням салат можна заправити ще й сметаною чи йогуртом.

Торт «Королева осені»

Колись дуже популярний, хоч нині призабутий десерт. Але надзвичайно корисний, а тому вартий уваги

Інгредієнти: для коржів — ​4 яйця, 2 скл. цукру, 2 ч. л. соди (погасити оцтом), 2 скл. тертої моркви, 1,5 скл. борошна; для крему — ​0,5 кг сиркової маси, 200 г масла, 0,5 скл. цукру.

Приготування. Яйця збити з цукром, додати соду, погашену оцтом, натерту на дрібній тертці моркву та борошно, добре перемішати. Форму змастити маслом, притрусити борошном, викласти частину тіста і розрівняти. Спекти 3–4 коржі. Для крему сиркову масу добре розтерти з цукром і вершковим маслом, перемастити коржі, зверху посипати крихтами або (і) прикрасити сухофруктами та горіхами.

 

 Морква в молочному соусі

Нестандартний, ніжний і неймовірно смачний гарнір стане чудовим доповненням до вишуканої м’ясної або рибної страви, підійде й до макаронних виробів і каш

Інгредієнти: 800 г моркви, 2 скл. молока (будь-якої жирності), 2 ст. л. борошно пшеничного, 20 г вершкового масла, 1 ч. л. цукру, сіль до смаку, пучок петрушки.

Приготування. Моркву ретельно вимити, викласти в каструлю, залити водою і зварити на середньому вогні до напівготовності (10–15 хвилин). Вона повинна бути середньої м’якості. Вийняти з окропу, остудити, почистити і нарізати великою соломкою (приблизно 1х1х4 см). Молоко змішати з просіяним пшеничним борошном, ретельно збити, щоб не було грудочок, посолити, додати цукор. У сковороду або сотейник викласти нарізану моркву, залити її молочним соусом і тушкувати на середньому вогні до готовності моркви (до м’якості при проколюванні виделкою). Насамакінець додати у страву шматочок і дрібно посічену петрушку.


До речі

•  За бажанням можна покраяти моркву й інакше: кубиками, кружальцями або фігурно. Головніше при цьому не надто подрібнювати, щоб шматочки залишилися цілими, зберегли форму.

•   Для урізноманітнення смаку в молочний соус можна додати зерна кунжуту або подрібнені волоські горіхи.

Морквяне печиво з родзинками

Виявляється, випічка може бути корисною і не містити ні жиру, ні пшеничного борошна. Чим солодша морквина, тим смачнішими вийдуть коржики

Інгредієнти: 100–120 г моркви, цедра 1/2 апельсина, цукор за смаком (можна і без нього), 50 г вівсяного борошна, 1 білок, соди на кінчику ножа, 0,5–1 ч. л. оцту, 30 г родзинок.

Приготування. Моркву почистіть та помийте. Потріть її (а також апельсинову цедру) на дрібній тертці або подрібніть у блендері. Додайте в отриману масу яєчний білок, цукор, соду, погашену в оцті, та борошно. Перемішайте і всипте розпарені родзинки. Вологими руками з отриманої маси сформуйте печиво і викладіть його на деко, застелене папером для випічки. Випікайте приблизно 25 хвилин при 180 градусах.

 

 Пиріжки з морквою та горіхами

Така начинка здивує вас букетом смаків

Інгредієнти: для тіста — ​700 г борошна, 1 скл. молока, 3 яйця, 100 г вершкового масла, 2 ч. л. сухих дріжджів, 2 ч. л. цукру, для начинки — ​4 морквини, 150 г очищених волоських горіхів, 4 ст. л. меду, 20 г вершкового масла, кориця мелена, цукор — ​за смаком.

Приготування. 2/3 борошна просіяти в миску, зробити заглиблення, збити 2 яйця і, помішуючи, тонкою цівкою влити молоко. Додати сіль, цукор і дріжджі, все перемішати. Розтопити вершкове масло і теплим додати до суміші. Замісити не дуже круте тісто, зробити з нього овал, накрити рушником і поставити в тепле місце, щоб сходило. Як зійде, ще 2 рази замісити. Тісто розділити на шматочки, зробити з них кульки завбільшки з волоський горіх, накрити і залишити на 20 хвилин. Потім кожен шматочок тоненько розкачати. Моркву нашинкувати і протушкувати на вершковому маслі до м’якості. Додати перемелені горіхи, мед і зняти з вогню. Всипати корицю і цукор, перемішати. На кожен шматочок тіста викласти 1–2 чайні ложки начинки. з’єднати краї, сформувати пиріжок і викласти на змащене олією та присипане борошном деко. Змастити збитим жовтком і залишити на 15 хвилин. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці до готовності.

 

 Пісний салат із квасолею

Страва легка та швидка у приготуванні, але за умови, якщо ви попередньо зварили квасолю

Інгредієнти: 300 г червоної квасолі, 2 середні морквини, 1 невелика цибулина, пів лимона, 50 мл оливкової олії, пучок зелені, сіль до смаку.

Приготування. Замочити квасолю у воді, додати дрібку солі і залишити на ніч. Потому промити і зварити до готовності. Моркву почистити і натерти на «корейській» тертці. Цибулю нарізати тоненькими півкільцями. Помити й обсушити кріп, максимально дрібненько посікти. До речі, можна брати будь-яку зелень (наприклад, петрушку, кінзу). Змішати в мисці всі інгредієнти, заправити салат: посолити до смаку й полити лимонним соком та олією.

Морквяні цукати

А ви знали, що такі ласощі можна готувати навіть із моркви?

Інгредієнти: 1 кг моркви, 0,5 кг цукру, 200 мл води, трішки лимонного соку.

Приготування. Моркву помити, почистити, порізати брусочками чи кружальцями. З води та цукру зварити густий сироп, викласти в нього моркву, проварити 15 хвилин і дати настоятися кілька годин. Процедуру повторити тричі, доки морква не стане прозорою. При останньому варінні додати лимонний сік. Далі моркву відцідити і просушити (можна просто на серветці, а можна в духовці). Готові цукати обкачати в цукрові чи цукровій пудрі. Зберігати їх у щільно закритій банці в холодильнику можна кілька тижнів.

 

 


А ви знали, що…

•   Морква — ​дворічна рослина: першого року формується смачний та корисний коренеплід, а на другий вона цвіте білими квітами. У неї дуже дрібні насінини — ​в одній чайній ложці їх налічується до 2000.

•   Перші згадки про цей овоч походять із півдня Центральної Азії. Близько 3000 років тому моркву вирощували на території Афганістану, Туркменістану та Ірану. Згодом вона потрапила до Малайзії, а в ХІІ ст. — ​до Європи. Дика морква — ​це бур’ян, поширений по всій Україні.

•   Ранні предки сучасної моркви мали фіолетове коріння. Це зумовлено наявністю в ньому синіх пігментів антоціанінів. Коренеплід був досить жорстким і мав гіркуватий присмак. Знадобилося тисячі років селекції, щоб отримати солодку, менш жорстку оранжеву морквину, до якої ми звикли. Темно-фіолетову моркву вирощують та використовують у кулінарії донині.

•   До XVI ст. були виведені сорти, позбавлені антоціаніну, які мали жовтий або білий колір. Згодом завдяки старанням селекціонерів з’явилась оранжева морква, її батьківщиною вважають Нідерланди.

•  Оранжевого кольору овочу надає висока концентрація пігменту бета-каротину, який є попередником вітаміну А і має потужні антиоксидантні властивості.

• Морква — ​найбагатше джерело бета-каротину, який перетворюється в організмі на вітамін A, тому вона дуже корисна для зору та імунної системи. Та надлишок його надає шкірі жовто-оранжевого кольору.

•  На відміну від більшості овочів, приготована морква корисніша, ніж свіжа. Вона має жорсткі клітинні стінки, які утримують корисні речовини та ускладнюють їх перетравлення, тому з сирої морквини ми отримуємо лише близько 3% бета-каротину, а після її термічної обробки засвоюється до 40%.

•   Морква на 88% складається з води, в ній дуже мало крохмалю, що робить її незамінною при дієтичному харчуванні. Також вона багата на марганець, кальцій, калій та вітаміни C, K і B6.

•   Окрім кулінарії, моркву використовують у медицині та косметології. Вона нормалізує обмін речовин, має антисептичні, протизапальні та знеболювальні властивості, а також дуже корисна для зору і допомагає при захворюваннях рогівки ока.

•  У деяких країнах Європи моркву вважають фруктом. У Португалії з неї готують варення, джем та мармелад, які експортують по всьому Євросоюзу. За законодавством ЄС, варення можна варити тільки з фруктів, тому моркву тут класифікують як фрукт.

 

 Читайте також: «Запас біди не чинить»: підбірка найкращих рецептів консерв.

Реклама Google

Telegram Channel