Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
«Ми будемо боротися, не покладаючи рук»

Генеральна директорка ТОВ «Кроноспан УА» Наталія Покінська з однодумцями.

Фотоколаж із сайту facebook.com.

«Ми будемо боротися, не покладаючи рук»

Так сказала в розмові генеральна директорка ТОВ «Кроноспан УА» Наталія Покінська


Це підприємство – беззаперечний лідер серед виробників деревних плит – з початком повномасштабної війни кинуло великі матеріальні ресурси, людські сили на підтримку та оборону країни. При цьому вони зуміли встояти перед серйозними викликами, не розпорошили, а навпаки – згуртували колектив на найбільш нагальні завдання – втриматися на ринку й навіть продовжувати розвиватися

Зупиниться «Кроноспан» – без роботи залишаться тисячі працівників

– Наталіє Петрівно, енергетична криза, яка накрила Україну після цілеспрямованих атак рашистами критичної інфраструктури, змусила акумулювати багато резервів, думати, де і як можна зекономити?

– Наші підприємства і в Нововолинську, і в Рівному є одними з найбільших споживачів електроенергії у своїх областях. По виробниках ця ситуація б’є дуже сильно. В умовах обмежень на використання електроенергії  майже наполовину нам довелося частково призупинити виробничі лінії або обмежити їх роботу. Це триває вже другий місяць. Водночас від стабільної та безперебійної роботи наших заводів  залежать  дві суміжні галузі – меблева та лісова. Йдеться про майже 50 підприємств – виробників меблів, а також 150 підприємств лісової галузі України, десять із яких знаходиться на Волині. Ми – скелет переробки деревини, і для багатьох лісових господарств наше підприємство є основним споживачем їхньої продукції. Тому коли зупиняється «Кроноспан», то десятки тисяч вивільнених людей не матимуть роботи і їхній бізнес може зупинитися. Тож шукаємо шляхи бути незалежними від постачання електроенергії, генеруючи власну. Також, відчуваючи велику відповідальність, стараємося максимально її економити. Де можна, з точки зору безпеки праці, вимкнули зовнішнє освітлення, обмежили освітлення у виробничих та складських приміщеннях. Вже давно використовуємо електроощадні лампи.

– А як у таких критичних умовах вдається виплачувати заробітну плату, ремонтувати  обладнання тощо?

– Намагаємось максимально адаптуватись до нових реалій. Наприклад, коли мали проблеми з підвезенням смоли з Європи, то закупили власні танк-контейнери. Збільшили автопарк вантажних автомобілів, вагонів. Для того, щоб стабільно працювало виробництво, була можливість платити зарплату й покривати інші витрати. 

– Від початку повномасштабної війни багато працівників були мобілізовані або виїхали за межі країни. Чи дуже потерпає ваше підприємство від нестачі фахівців? 

– Важливо, що ми не проводили скорочень персоналу, а навпаки, робили все, щоб зберегти спеціалістів. З лютого нинішнього року з підприємств у Нововолинську та Рівному мобілізували 18% чоловіків.  На жаль, маємо вже одного загиблого. Частину з тих, хто працює, є необхідність поставити на бронь, аби не переривати виробничий ланцюжок. Намагаємось балансувати в цій ситуації, нестачу перекриваємо частково працівниками з «Кроноспан Рівне», перенавчаємо людей, аби зробити їх взаємозамінними. Звичайно, це нелегко, але даємо раду. Щодо логістики, то у 2022 році  активно добирали водіїв у зв’язку зі збільшенням автопарку. Взагалі зараз більше вкладаємо у навчання і розвиток власного  персоналу –  виробничого та адміністративного. 

Ці галузі відбудовуватимуть Україну            

– Відомо, що останнім часом багато виробничників нарікають на проблеми з податковими перевірками та відшкодуванням ПДВ. Чи змінилося щось після відвідування вашого заводу урядовцями?

– Насправді ми відчуваємо підтримку від держави. Максимально допомагають бізнесу в ці складні часи народні депутати, Міністерство економіки України. Є прогрес із поверненням ПДВ. «Кроноспан УА» зараз, власне, проходить перевірку, «Кроноспан Рівне» готується до такої – мають до відшкодування близько 10 мільйонів євро. Ці кошти будуть інвестовані у виробництво. Більше того – ми ще лобіюємо в доброму розумінні цього слова таку ж компенсацію для підприємств деревообробної галузі. І половину суми, заявленої з початку року, вдалося повернути. До слова, коли обговорювали план реконструкції України, то меблеву й деревообробну галузі туди внесли. Ми добиваємося, аби вони були визнані стратегічними у контексті відбудови держави.

– Як ви оцінюєте початок діяльності індустріального парку NOVО? Чи маєте плани щодо участі в цьому проєкті?

– Ми тільки за індустріальні парки та нові інвестиції.  NOVO націлений на харчову промисловість, тому «Кроноспан» тут навряд чи буде присутній. Однак паралельно реалізуємо власні проєкти. Зокрема, заплановане створення мінікластеру на території колишнього заводу «Оснастка», що забезпечить синергію таких пов’язаних виробництв, як «ВМК», «Кроноспан УА» та «Волинська фабрика гофротари». Ми віримо в дієвість концепції індустріальних парків. Саме тому в Городку на Рівненщині зареєстрували перший на Заході України приватний індустріальний парк  площею більше 85 га, на території якого плануємо розмістити меблевий кластер. 

– Зараз «Кроноспан» продовжує будувати?

– Незважаючи на великі труднощі, не зупиняємо реалізацію заявлених планів. Продовжуємо будівництво заводу в Рівному, плануємо встановити газові турбіни вартістю понад 5 мільйонів євро, щоб бути, ще раз наголошу, незалежними від електроенергії. Інвестуємо понад 8 мільйонів євро в будівництво логістичного терміналу в селищі Калинівка Київської області.  З часом відновимо роботи і на території колишньої «Оснастки».

 Люди не повинні замерзнути, а підприємства –  припинити роботу

– Чи не відмовилися ви в такий складний час від реалізації соціальних програм?

– Навпаки, навіть стали більше приділяти їм уваги. Власне, для цього наш фонд «Kronospan Foundation» запустив кампанію SupportUkraine, метою якої є підтримка соціально важливих проєктів та допомога тим, хто опинився у скрутних обставинах через воєнні дії. Найважливіше, що вдалося реалізувати, – це проєкти з омеблювання центрів для перебування ВПО (спільно з Асоціацією меблевиків України), проведення серії виїзних тренінгів з надання першої домедичної допомоги «Центром порятунку життя». А також проєкт «Україна для героїв» (створення 5000 продуктових наборів для людей, що проживають у регіонах, які постраждали від воєнних дій). Наш Фонд надав фінансування КП «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства» для ремонту та облаштування центру психологічної підтримки для дітей, які пережили фізичне насилля. Вже розробили проєктно-кошторисну документацію і почали ремонтні роботи загальною вартістю 160 тис. євро. Для львівської дитячої лікарні «Охматдит» закупили сучасне відеоколоноскопічне обладнання вартістю понад 100 тис. євро.

Паралельно маємо ще кілька менших проєктів, спрямованих на допомогу дітям та ВПО, а також плануємо нові – про них будемо повідомляти на наших сторінках у соцмережах.

– Знаю, що з перших днів повномасштабної війни «Кроноспан УА» активно долучився до волонтерського руху. Чи продовжуєте це?

– В рамках акції SupportUkraine завезли більше 20 вантажних автомобілів з гуманітарним вантажем – продуктами та речами першої необхідності у регіони, що найбільше постраждали від війни. Також доставляємо запчастини для автомобілів, генератори, старлінки, одяг тощо. Для облаштування «Пунктів незламності» управлінню МНС у Волинській області передали 5 потужних генераторів. Плануємо закупити велику партію медикаментів, які поїдуть на передову, а також для потреб переселенців. 

 До слова, наші працівники активно залучені у волонтерську діяльність –   плетіння маскувальних сіток, виготовлення тушкованок для військових, участь у різноманітних акціях зі збору коштів та інше. 

– Наталіє Петрівно, відомо, що ви нещодавно ще й виконували роль спікера великої меблевої конференції. Як усе встигаєте, де черпаєте сили та натхнення, щоб не здаватися, а невтомно трудитися на Перемогу?

– Ми зараз працюємо, як біля операційного стола, коли треба швидко  приймати рішення. Цього вимагає час, і ми докладаємо всіх зусиль, адже люди не повинні замерзнути, а підприємства – зупинитися.

– Ми зараз працюємо, як біля операційного стола, коли треба швидко  приймати рішення. Цього вимагає час, і ми докладаємо всіх зусиль, адже люди не повинні замерзнути, а підприємства – зупинитися. Основним джерелом натхнення є моя команда, яка, попри все, продовжує працювати. А ще ми розуміємо: не маємо права зупинятися, бо на нашу продукцію чекають десятки українських меблевих підприємств. Це і є основна мотивація, аби триматися, – не підвести свій колектив, партнерів-меблевиків і максимально швидко наблизити нашу Перемогу.

На фото директор керуючої компанії індустріального парку NОVО Олександр Бондаренко, народний депутат, заступник голови Комітету з питань економічного розвитку у ВРУ Дмитро Кисилевський, перший заступник міністра економіки України Денис Кудін, генеральна директорка ТОВ «Кроноспан УА» Наталія Покінська.

Читайте також: «У Нововолинську за участю нардепів обговорили долю копалень і шахти №9»

Реклама Google

Telegram Channel