Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Юрій Журавель: «Чим більше сміятимемось над ворогом – тим швидше переможемо»

На «Дєдушку Маразма» гавкає кожен український пес, а от Святий Миколай професійно підсилює магію ЗСУ.

Фото із фейсбук-сторінки Юрія ЖУРАВЛЯ.

Юрій Журавель: «Чим більше сміятимемось над ворогом – тим швидше переможемо»

Рівненський художник і музикант кожним шаржем доводить,  що його олівець – зброя, незгірша за автомат 

Ще торік Юрій Журавель проникливо зауважував, що добре дружити із сусідами, якщо зброя напоготові. Сьогодні автор уславлених рисунків із нелюдом-путіним, його посіпаками або ж із українськими героями мало спить і постійно малює. Каже, що має стільки ідей, як ніколи, й на папір мусить їх викладати без зволікань. Тож він то «смажить» головного російського покидька на вертелі, то «садить» улюбленого українського героя – озброєного до зубів Шевченка – на мотоцикл. Він малює й малює – зараз видає календар, а готує ще й книгу. 

 

Навіть росіянам варто знати, хто такий Залужний, Карпенко-Карий, Журавель і що таке «сто тисяч».
Навіть росіянам варто знати, хто такий Залужний, Карпенко-Карий, Журавель і що таке «сто тисяч».

 Висміювати російських військових й ушановувати наших героїв у нього виходить настільки добре, що малюнки Журавля люди залюбки ширять інтернетом, аби повеселити одне одного, та навіть купують цілі колекції з його автографом. Знають же, що Юрій активно донатить на ЗСУ. Нині найпопулярнішим є малюнок із Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, який несе мішок із написом «100 тисяч». Це цифра-план про російських військових, яких ЗСУ мали відправити на «концерт до Кобзона» до новорічних свят. (І наші таки справилися дочасно: 22 грудня інтернет гудів від картинок-мемів на цю тему, серед яких на чільному місці була сатира від рівнянина). Сміх автора, що змушує усміхатися й нас, чутно навіть із підпису: «Українська класика. Іван Карпенко-Карий». Це натяк на трагікомедію, в якій показано, до чого призводить людська жадоба (це про гроші, землю й бажання панувати в чужій державі).

Юрій Журавель збирає створене у книгу, навіть знає, що назве її «Сториця». Переконаний, що таке видання не підробиш і не перепишеш.

Юрій Журавель охоче розказує, що своєю творчістю дотримується принципу, який сповідував ще Чарлі Чаплін: «Чим більше сміятимемось над ворогом – тим швидше переможемо». Останнім часом чоловік створює календарі, у яких оспівує на папері то загиблого оперного співака Василя Сліпака, то Героя України, військового льотчика 1-го класу Степана Чобану, який загинув у лютому в повітряному бою над Кропивницьким. Це люди, якими пишаємося і яких варто пам’ятати завжди. Юрій Журавель збирає створене у книгу, навіть знає, що назве її «Сториця». Переконаний, що таке видання не підробиш і не перепишеш: «Коли я потім складу весь цей матеріал в книгу, то буде своєрідна хронологія гарячої фази російсько-
української війни так, як вона була насправді. В будь-якому випадку, текстові пости можна змінити, а малюнки – ні. Тобто, як я намалював 24 лютого «рускій карабль» –  його вже не зміню, він таким і залишиться. І це буде чесно зображена хронологія». 

Сам рівнянин – великий прихильник того, що люди мусять понад усе знати історію. Він виступає з просвітницькими промовами перед воїнами, перед цивільними й усе малює і малює. Із новорічного – зображення Святого Миколая й «Дєдушкі Маразма» із побажанням, щоб святий якомога активніше допомагав «магічним діям ЗСУ». 

Олена КАЛЕНЮК.

Читайте також: «12-річний Дмитрик Трушик стоятиме на блокпосту до Перемоги!».

Реклама Google

Telegram Channel