Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Чи подорожчає в 2023 році «комуналка»

Новий державний бюджет з 1 січня встановлює розміри мінімальних зарплат і прожиткового мінімуму.

Фото ілюстративне.

Чи подорожчає в 2023 році «комуналка»

Традиційно з початком року набувають чинності нові закони, змінюються тарифи та запроваджуються нові правила. ВВС News Україна зібрала головні зміни, які чекають українців

Новий державний бюджет з 1 січня встановлює розміри мінімальних зарплат і прожиткового мінімуму, від яких залежать платня бюджетників, розміри пільг, соціальних допомог, податків, штрафів тощо. Про це пише BBC News Україна.

Проте у новому році вони залишаться такими ж, як і в грудні: мінімальна зарплата - 6700 грн, мінімальна пенсія за віком 2093 грн, прожитковий мінімум - 2589 грн. 

Це не перший бюджет, у якому ці показники однакові в грудні і січні. Така сама ситуація була і до війни. Проте якщо у попередні роки впродовж 12 місяців ці мінімальні стандарти зростали, то у 2023 році через обмеженість державного бюджету розміри мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму не зміняться. 

Лише у березні планується індексація пенсій. Попередньо йдеться про підвищення на 5,4%.

ише у березні планується індексація пенсій. Попередньо йдеться про підвищення на 5,4%.

Електроенергія, газ, тепло. Тарифи під мораторієм

Ціна електроенергії для побутових споживачів з нового року і до кінця опалювального сезону, до 1 квітня, лишатиметься незмінною - 1,44 грн за кВт-год за умови споживання до 250 кВт-год на місяць. Для тих, хто споживає більше ніж 250 кВт-год на місяць, - 1,68 грн. 

Щодо газу, теплопостачання та гарячої води, то до квітня 2023 року діятиме державний мораторій на підвищення цін на ці послуги і платити треба буде стільки ж, як і до нового року.Але ціни на електроенергію для кінцевих непобутових споживачів з 1 січня зростуть - в середньому на 15 коп, а для промислових енергомістких споживачів - на 4 коп. за кВт-год. 

Голова правління компанії Укренерго Володимир Кудрицький заявив, що йдеться про підвищення тарифу на транспортування електрики магістральними мережами, воно становитиме близько 1,3-1,5% від вартості електроенергії для бізнесу.

Як зазначають у НКРЕКП, «коригування тарифів відбулося через необхідність забезпечити збалансовану роботу енергосистеми».

Холодна вода: чи буде підвищення тарифу

Комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, напередодні Нового року затвердила оновлені тарифи на постачання холодної води та на водовідведення. Тарифи мали зрости на 10-30% з 1 січня у більшості областей. 

Проте за добу до Нового року з'явилася інформація, що відповідну постанову Нацкомісія відправила на доопрацювання. Принаймні, про це заявив голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський, якого цитує агентство УНІАН.

«З'ясувалось, що у зв'язку з великою кількістю зауважень та пропозицій до проєкту рішень, тривалого їх обговорення, початку повітряної тривоги, рішення, які було запропоновано для голосування, члени комісії зрозуміли по-різному та, відповідно, голосували за різні проєкти», - сказав він.

На сайті комісії 31 грудня офіційної інформації про призупинення нових тарифів ще не було.

Читайте також: «Financial Times опублікувала прогноз щодо термінів закінчення війни в Україні».

Реклама Google

Telegram Channel