![«Бо прийдуть до тебе три празники в гості...»: найкращі рецепти на коляду](https://volyn.com.ua/content/thumbs/750x500/n/m2/2l3xex-kkayddxcdxzcspehuqibxw3wxtb2vm2n.jpg)
Смачного!
«Бо прийдуть до тебе три празники в гості...»: найкращі рецепти на коляду
Щораз усе більше українців зустрічає Різдво 25 грудня – разом із цивілізованим світом, який підтримує Україну. Але й багато наших співвітчизників віддають перевагу старому стилю і святкують Народження Христа 7 січня, очікуючи офіційної зміни церковного календаря. Та хай там як – січень залишається місяцем зимових празників, і, попри всі негаразди, люди намагаються поставити на святковий стіл найкращі страви
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/g/s5/b2qkjl-0x0-646x359-jhaqrrtxmr73ha3oknynsl4cncowns5g.png)
Салат «Засніжений Олімп»
Інгредієнти: 0,5 кг печериць, 2 цибулини, 200 г шинки, 5 варених яєць, 150 г твердого сиру, майонез.
Приготування. Печериці й цибулю порізати і обсмажити на олії до золотистого кольору. Додати сіль і спеції. Шинку нарізати невеликими кубиками. Яйця натерти на буряковій тертці і всипати до грибів, цибулі і шинки. Заправити салат майонезом і викласти на блюдо гіркою, зверху посипати тертим сиром.
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/u/mh/nl7mtf-0x0-1440x954-j2pecdvtlqv3l6kcskxlrqeec537mmhu.jpg)
Тарталетки з червоною рибою
Інгредієнти: 1 плавлений сирок, 1 огірок, 1 круто зварене яйце, 100 г червоної риби, 2 ст. л. майонезу.
Приготування. Натріть на дрібній тертці сирок і яйце, очистіть і наріжте дрібними кубиками огірок, змішайте підготовлені інгредієнти з майонезом. Наповніть отриманою масою тарталетки. Прикрасьте закуску тонкими скибочками червоної риби.
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/q/ia/i4ohge-0x0-842x472-2kxt4byyl3okwuwy2ywtwchdf2qekiaq.png)
Печінкові рогалики
Інгредієнти: для тіста – 350 г печінки, 2 яйця, 250 г молока, 1 ч. л. солі, 0,5 ч. л. перцю, 100 г борошна, 25 мл соняшникової олії; для начинки – 1 морквина, 1 цибулина, 300 г вершкового сиру, 2 зубчики часнику, 50 мл сметани, кріп, сіль, перець, спеції.
Приготування. Цибулю дрібно нарізати й обсмажити до готовності на олії, всипати натерту на грубій тертці моркву й пасерувати разом до м’якості. Покраяну на шматочки печінку подрібнити за допомогою блендера, додати яйця, сіль, перець і борошно, вимішати, влити молоко і збити блендером до однорідності. З цього тіста посмажити на широкій пательні млинці середньої товщини, щоразу змащуючи сковорідку олією. Повинно вийти близько 10 штук. Цибулю з морквою, часником і сметаною перебити блендером до однорідності, змішати із сиром, дрібно посіченою зеленню, сіллю і перцем. Охолоджений млинець змастити цією начинкою, розрізати його на 8 частин і кожну згорнути в рогалик. Красиво викласти їх на блюдо і прикрасити зеленню.
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/a/v7/ons3ve-0x0-494x347-ionexvxzlmpqjedu6nhvfm2x6hadcv7a.png)
Торт «Креветковий»
Інгредієнти: для тіста – 4 яйця, 500 г борошна, 50 г вершкового масла, 30 г цукру, 1 ч. л. розпушувача, 1/4 ч. л. солі; для начинки – 150 г креветок, 100 мл вершків, 1/4 ч. л. солі, сік лимона або 1/2 ч. л. лимонної кислоти, 200 г сиркової маси, 120 мл сметани, слабосолена форель, салат листовий, кунжут для посипання.
Приготування. Розділити яйця на білки і жовтки, білки збити в круту піну, жовтки змішати з цукром, сіллю і маслом, ретельно розтерти. Ввести в жовткову масу половину збитих білків, додати борошно з розпушувачем, поступово додавати решту білків, акуратно перемішуючи. Тісто викласти у форму, заздалегідь встелену папером для випічки. Поставити в духовку, розігріту до 170 градусів, випікати близько пів години. Готовий бісквіт викласти на блюдо, звільнити від паперу, охолодити.
Для начинки креветки відварити протягом 5 хвилин, охолодити, зняти панцирі. М’ясо креветок подрібнити в блендері, додати вершки, лимонний сік і сіль за смаком. Збити до пишноти. Із сиру, сметани і солі приготувати крем. Бісквіт розрізати навпіл горизонтально, викласти між коржами креветкову масу, зверху на бісквіт нанести сирний крем, оздобити за допомогою кондитерського шприца, прикрасити шматочками форелі, листям салату, посипати кунжутом.
![](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/v/4n/yugf7h--1x0-450x295-d7k72kgznbexolwzxq3lp7cdokkdc4nv.jpg)
М’ясна «слойка» з овочами
Інгредієнти (на одну порцію): 1 куряче філе, 1 помідор, 1 цибулина, 1–2 печериці, 0,5 шт. болгарського перцю, 1 яйце, 50 г твердого сиру, сіль, перець – за смаком.
Приготування. Філе порозрізати на 4 пласти, кожен відбити з обох сторін, посолити, поперчити. Цибулю покраяти кільцями, печериці та помідори – пластинками завтовшки близько 5 мм, болгарський перець – широкими смужками. Дно форми для запікання змастити маслом і викласти продукти, змащуючи кожен пласт збитим яйцем, щоб «конструкція» в процесі запікання не розпалася: м’ясо, болгарський перець, м’ясо, гриби, м’ясо, помідори та цибуля (трохи посолити), м’ясо. Накрити форму фольгою і поставити в духовку. Запікати протягом 35 хвилин при температурі 180–200 градусів. Дістати форму, зняти фольгу, посипати верх «слойки» тертим сиром і запікати ще 10 хвилин, щоб сир розплавився. Прикрасити страву гілочкою петрушки або кропу.
Читайте також: «А перший же празник – то Різдво Христове...»: підбірка найкращих рецептів.
![Telegram Channel](https://volyn.com.ua/src/img/channel.jpg)