Що їсти на сніданок, аби худнути впродовж дня
Якщо ви дбаєте про здоров’я та фігуру, не відмовляйтеся від першого прийому їжі
Сніданок – важлива частина раціону. Саме вранці легше зробити по-справжньому здорову їжу, з’їсти щось корисне. Пропуск сніданку може принести більше шкоди, ніж користі. Це порушує нормальний циркадний ритм, який у здорових людей починається з ранкового відчуття голоду. Недоотриману під час сніданку кількість калорій люди часто компенсують їх надлишком за рясним обідом або суперситною вечерею.
Крім того, ми фізично більш активні вранці та в першій половині дня, тому можемо витрачати отриману енергію, а не конвертувати її в жирові відкладення. Постійний пропуск сніданку може призвести не до зниження, а навіть до набору ваги. Це прямий шлях до порушення обміну речовин і, як наслідок, до ожиріння й діабету. Рішення досить просте: якщо ви дбаєте про здоров’я, про свою фігуру, не відмовляйтеся від першого прийому їжі.
Для здорового сніданку важлива не тільки енергетична цінність продуктів, але і їх склад. Крім того, важливо, що вас насичує надовго, а не тільки на той час, поки ви добираєтеся до роботи.
Для здорового сніданку важлива не тільки енергетична цінність продуктів, але і їх склад. Крім того, важливо, що вас насичує надовго, а не тільки на той час, поки ви добираєтеся до роботи.
Обирайте свій варіант здорового і корисного сніданку.
Перше: для ранкового прийому їжі підходять продукти, багаті клітковиною. Наприклад, каші. Вони повинні бути з цільного чи плющеного зерна, які потрібно зварити, а не просто залити гарячою водою або молоком. Такі каші містять більше вітамінів, мінералів і клітковини, краще і довше насичують. До каші можна додати яйця або сир, овочі, фрукти, горіхи, авокадо. Придумайте своє смачне поєднання, яке принесе не тільки користь, а й задоволення. Можна кашу приготувати вранці, а якщо немає часу, то і напередодні. Увечері змішайте, наприклад, плющену вівсянку з натуральним йогуртом (грецький йогурт теж підходить) і помістіть на ніч у холодильник. Вранці досить додати в неї жменю фруктів і кілька горіхів – сніданок готовий! Але пам’ятайте, що каша, в яку ви кладете половину вмісту цукорниці або пів банки меду, крім значної дози клітковини, також дасть вам досить багато порожніх калорій.
Друге: багатьох добре насичують білки на сніданок. Кажучи «білок», я маю на увазі в першу чергу яйця, приготовані різними способами: яєчню, омлет, яйця на м’яко або пашот. І обов’язково з жовтками, які мають жовчогінний ефект, що важливо для нормальної роботи жовчовивідної системи. Крім того, в жовтках міститься холін, який покращує роботу печінки, нервової і кровоносної систем. До страви з яєць слід додати овочі і шматок цільнозернового хліба або трохи каші. Можна зробити тост із цільнозернового хліба зі скибочками авокадо. Авокадо – лідер за вмістом корисних рослинних жирів серед фруктів і овочів. Такий варіант сніданку набагато ситніший і кращий, ніж солодка дріжджова випічка.
Третє: крім яєчного білка, в меню сніданку відмінно підходять сир, тверді сири, рослинний білок з бобових овочів, а також шматочок червоної риби. Така білкова їжа стимулює більше вироблення пептиду YY, який дасть вам відчуття ситості на триваліший час.
Обирайте свій сніданок і перетворіть ранкову їжу на корисну звичку! Регулярні сніданки допоможуть не переїдати протягом дня, стануть корисними і для фігури, і для здоров’я.
Світлана ФУС, лікар-дієтолог вищої категорії.
Читайте також на volyn.com.ua: ««Бо прийдуть до тебе три празники в гості...»: найкращі рецепти на коляду».