Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
«Троянда має бути зірвана сьогодні»: у Рівному засудили кілера, який убив ексвійськового ГУР на замовлення ФСБ

Олег Смородінов під час суду у 2020 році.

Фото: Суспільне Рівне.

«Троянда має бути зірвана сьогодні»: у Рівному засудили кілера, який убив ексвійськового ГУР на замовлення ФСБ

Він отримав завдання разом зі спільниками вбити працівника СІЗО, майора Головного управління розвідки Міноборони у відставці Івана Мамчура. Це замовлення вартувало дві тисячі доларів та 300 тисяч рублів. Засудили його на 15 років

15 років за ґратами та один мільйон гривень компенсації — такий вирок виніс Рівненський міський суд Олегу Смородінову за вбивство колишнього українського військовослужбовця, скоєне ще у 2016 році. Про це 10 січня повідомили в обласній прокуратурі, інформує Суспільне. Йдеться про злочин, який чоловік разом зі спільниками вчинив за замовленням ФСБ Росії, він у цьому також зізнався. Це другий вирок у цій справі.

Що це за історія

За даними слідства, жителя Маріуполя Олега Смородінова завербували представники ФСБ РФ. Він отримав завдання разом зі спільниками вбити працівника СІЗО, майора Головного управління розвідки Міноборони у відставці Івана Мамчура. Це замовлення вартувало дві тисячі доларів та 300 тисяч рублів.

Чоловік разом зі спільниками узгоджували план злочину кілька місяців — купили зброю та стежили за жертвою. Як раніше розповідав для видання The New York Times найманець, вони орендували житло у тому ж будинку, де жив Іван Мамчур, йому присвоїли кодове ім’я «троянда».

За інформацією видання, 16 вересня 2016 року до Смородінова надійшло повідомлення від замовників з Москви: «Троянда повинна бути зірвана сьогодні. Завтра це більше не буде актуальним».

За інформацією видання, 16 вересня 2016 року до Смородінова надійшло повідомлення від замовників з Москви: «Троянда повинна бути зірвана сьогодні. Завтра це більше не буде актуальним».

Тіло колишнього військовослужбовця ЗСУ виявили в цей же день в під’їзді будинку на Відінській.

«У вересні спільники прибули до будинку по вул. Відінській в Рівному. Один з них чекав жертву під будинком, а обвинувачений – в під’їзді. Коли чоловік вийшов з ліфта — кілер здійснив у нього 8 пострілів, після чого ще вдарив пістолетом кілька разів по голові», — інформує пресслужба прокуратури.

Після вбивства виконавці намагалися втекти до Росії. Пізніше на Харківщині під час перетину державного кордону силовики затримали Смородінова, який зізнався, що вбив Івана Мамчура на замовлення російської ФСБ, за участь рівнянина в бойових діях у Грузії.

Як засудили Смородінова

Під вартою 58-річного Олега Смородінова утримують з 18 листопада 2016 року. У 2020 році суд засудив чоловіка до 12 років позбавлення волі за державну зраду.

Тепер же вироком Рівненського міського суду обвинуваченого визнали винним ще й у вбивстві та незаконному поводженні зі зброєю, його засудили до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Суд також задовольнив цивільний позов потерпілої на один мільйон гривень.

У цьому випадку, як зазначила речниця прокуратури області Оксана Жужельська, більш суворе покарання поглинає менш суворе, тож загалом Смородінов має сидіти за ґратами 15 років. Із цього терміну він вже відбув покарання терміном трохи більше шести років. У прокуратурі уточнили, що рішення про засудження на 15 років ще не набрало законної сили і сторони можуть оскаржити його в апеляційному суді. Попередній вирок за держзраду Смородінов не оскаржував і назвав його справедливим.

Що відомо

У серпні 2020 року до Рівного екстрадували чоловіка, якого слідство вважає спільником Олега Смородінова. Затримали його у 2019-му, він більше року перебував у Москві.

За версією слідства, 38-річний спільник кілера стежив за обстановкою на вулиці. В його обов’язки входило подати сигнал, що жертва зайшла у під’їзд та стежити, аби ніхто не зайшов у під'їзд і не завадив убивству.

Читайте також: «Кілерів російських спецслужб, які хотіли вбити міністра оборони України та головного розвідника, затримали на Волині»

Реклама Google

Telegram Channel