Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Українці святкують сьогодні Щедрий вечір: цікаві традиції

Дуже цікаве свято.

Фото: ТСН.

Українці святкують сьогодні Щедрий вечір: цікаві традиції

Щороку 13 січня українці святкують День Маланки або Щедрий вечір

Існує чимало цікавих традицій, які збереглися від давніх часів, повідомляє ТСН.ua.

Цього дня молодь традиційно переодягалася і йшла водити «козу Маланку» від хати до хати. Також співали обрядові пісні — щедрівки. Ці традиції укорінилися в історії українського народу, тому ще й досі ми пам'ятаємо, коли колядують, щедрують і засівають в Україні.

Щедрий вечір — це давнє народне свято, яке завжди любили українці. Коли наші предки перейшли на григоріанський календар, всі світські свята отримали нові дати (святкуються на два тижні раніше). Однак православна Церква вирішила не переходити і залишила юліанський календар. Тому день святого Василя, який раніше припадав на 1 січня, почали святкували 14 січня. Тому перемістився і Щедрий вечір. Однак свої традиції українці все ще пам'ятають. Ось чому часто в народі 14 січня називають Старим Новим роком. А Щедрий вечір ще носить назву Маланки — в Церкві цього дня вшановують пам'ять преподобної Меланії.

Цього дня молодь традиційно переодягалася і йшла водити «козу Маланку» від хати до хати. Також співали обрядові пісні — щедрівки.

Старий рік наші предки традиційно проводжали обрядовими піснями, які називалися щедрівками. За сучасним календарем щедрують в ніч проти 14 січня. Йти щедрувати можуть як діти, так і дорослі. А однією з найвідоміших щедрівок є «Щедрик» в оброблені Миколи Леонтовича. В англійській версії вона називається «Carol of Bells».

Але віншування на Щедрий вечір — це ще не всі традиції. Цього дня в містах та селах влаштовували святкові ярмарки, де місцеві жителі розважалися танцями, співами.

Вся сім'я обов'язково збиралася за святковим столом, на якому, крім куті (яка називалася цього дня «Щедрою»), також можна було побачити різні непісні страви. Після вечері молодь збиралася разом, переодягалася і водила від хати до хати «козу Маланку». За свої віншування та веселі сценки просили у господарів дому монети чи смаколики.

Читайте також: «Волинь» привітав 92-річний колядник разом із легендарним музичним колективом (Фото, відео).

Реклама Google

Telegram Channel