Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
На Волині мистецький гурт пропонує оцінити його творчість «на зубок»

На сьогодні колектив виступає з двома повноцінними програмами, невдовзі розпочнуть репетиції третьої.

Фото: Волинська єпархія Православної Церкви України.

На Волині мистецький гурт пропонує оцінити його творчість «на зубок»

Йдеться про камерний колектив «Альденте» (Choir «Aldente»). З італійської al dente означає «на зубок». Це кулінарний термін, що означає різновид готовності продукту, але ж використовують цей вислів по-різному

Керівниця колективу «Альденте» Ірина Веретка-Казмірчук успішно здійснює своє давнє бажання – створити особливий творчий колектив. Камерний хор (Choir «Aldente»), який вона опікується вже зворушує слухачів, оповідає пресслужба Волинської єпархії Православної церкви України.

Здобувши дві вищі освіти, маючи понад 20 років досвіду регента церковних хорів, викладаючи в загальноосвітній школі предмети «Мистецтво» і «Музичне мистецтво», вона відчула потребу заснувати власний проєкт.

«Планувала, що це буде міжконфесійний хор. Так і сталося. Я не запитую у своїх хористів, якого вони віросповідання та й чи віруючі взагалі. Хоча про Бога ми співаємо і говоримо на репетиціях. Наші концерти благодійні. Хочу виховувати молодь у патріотичному дусі», – розповідає матінка Ірина.

 

  Колектив сформувала з молодих талантів, які так само, як вона, залюблені в музику. Частина з них – її вихованці.

Пів року тому почалися репетиції на базі Інституту мистецтв ВНУ в Луцьку. А перший концерт відбувся 9 листопада 2022 р. Це був доброчинний виступ на підтримку ЗСУ в рамках марафону «Артбатальйон» у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків: кошти збирали на аптечки й тактичні медичні наплічники. Наступний такий концерт відбувся 14 січня в соборі Апостолів Петра й Павла. 20 січня колектив виступить в одному зі львівських храмів, а 28 січня знову дадуть концерт у Музеї Корсаків.

На сьогодні колектив виступає з двома повноцінними програмами, невдовзі розпочнуть репетиції третьої.

«Під час вибору творів завжди раджуся з колективом. Навіть назву хору придумали учасники: «Альденте» (італ. al dente «на зубок» – кулінарний термін, що означає різновид готовності продукту. – Прим. ред.). Бо плануємо репертуар зробити таким, який міг би задовольнити слухача на будь-який смак, тобто виконуватимемо різностильову музику, а також різними мовами», – поділилася планами матінка.

«Плануємо репертуар зробити таким, який міг би задовольнити слухача на будь-який смак, тобто виконуватимемо різностильову музику, а також різними мовами», – поділилася планами матінка.

Вона також поділилася секретом, хто є її «сильним плечем» та великою надією: чоловік священник Ігор Веретка-Казмірчук і 9-річний син Лук’ян. Отець Ігор – настоятель храму Апостола Андрія Первозваного в с. Верхівка Луцького районного деканату. Він приїхав до нас з української діаспори Парагваю, закінчив Волинську православну богословську академію, де й познайомився з майбутньою дружиною. Їхній син намагається наслідувати активність батьків: уже переможець численних всеукраїнських та міжнародних співочих конкурсів.

Читайте також: «Відома українська співачка зізналася в любові до Валерія Залужного: головнокомандувач ЗСУ щемливо відповів»

Реклама Google

Telegram Channel