Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Сьогодні Іван Предтеча забрав усі свята на плечі: що не можна робити

Фото: Відкриті джерела.

Сьогодні Іван Предтеча забрав усі свята на плечі: що не можна робити

20 січня не можна вживати спиртні напої та підбирати знайдені на дорозі речі

Сьогодні, 20 січня, православна церква вшановує Собор Предтечі й Хрестителя Господнього Іоанна, якого вважали покровителем сільського господарства. Йому молилися на позбавлення головного болю.

Згідно з євангельськими переказами, народився Іоанн (Іван) за шість місяців раніше від Ісуса. Майже все своє життя прожив аскетом в пустелі, готуючись служити Господу. 

Коли Іоанну виповнилось 30 років, Ісус призвав його нести проповідь ізраїльському народу. Іоанн прийшов до річки Йордан, щоб підготувати Ізраїль до приходу Спасителя. Він розповідав про хрещення та відпущення гріхів. Коли на річці з’явився Ісус, він прийняв від Івана хрещення. 

За відданість християнству Іоанн Хреститель поплатився життям. Він відкрив світу очі на гріховні діяння царя Ірода, за що йому відітнули голову.

В народі казали, що саме 20 січня середина зими звістку про весну подає. Також це свято називали Зимовий Весільник, Іван Бражник, Іванов день та Раннє Хрещення.

Казали:

Іван Блаженний всі свята забрав.

Святкуй раз в місяць – будеш веселим, почнеш святкувати кожен день – залишишся голим.

Починався зимовий м’ясоїд: з 20 січня і до Масляної грали весілля та зазивали сватів. Цей час називали «весільними» тижнями. На посиденьки з цього дня приходити з певною роботою.

Перш ніж сісти за стіл, 20 січня зранку пили воду з ополонки. Худобі й коням давали шматочки хліба і сіль, які залишилися від різдвяної куті.

► Якщо над водою туман, то в цьому році буде хороший урожай хліба.

► Ясна погода – до посушливого літа.

► Снігова і похмура погода обіцяє багатий урожай.

► Якщо сніг йде, то буде йти ще протягом всієї Масляниці.

Читайте також: «На Волині мистецький гурт пропонує оцінити його творчість «на зубок».

Реклама Google

Telegram Channel