Що приготувати з квашеної капусти: підбірка рецептів
Звісно, можна викласти в миску хрумкої капусточки, полити ароматною олією, додати покраяної цибулі та з’їсти зі скибкою свіжого хліба. Але, крім того, вона може стати інгредієнтом багатьох наїдків: борщів, пирогів, салатів. Квашена капуста не просто смачна, це ще й чудовий пробіотик! Тож пропонуємо вам добірку страв із цим вітамінним продуктом. Упевнені, вам сподобається!
Пісний борщ
Інгредієнти: 2 л води, 2 буряки, 1 цибулина, 3–4 картоплини, пів солодкої перчини, невелика морквина, 200 г квашеної капусти з розсолом, 2 ст. л. томатної пасти, 2 ст. л. меду, сіль та перець до смаку.
Приготування. Почистіть 1 буряк, розріжте його навпіл та покладіть у сотейник з водою. Варіть приблизно 40 хвилин до готовності. Додайте порізану половинку цибулини та продовжуйте варити. Картоплю покрайте невеликими кубиками, моркву – соломкою, вкиньте до бурякового відвару. Для засмажки поріжте половину солодкого перцю і другу половинку цибулі, підсмажте їх на соняшниковій олії протягом 3–5 хвилин, додайте томатну пасту і тушкуйте ще 2–3 хвилини. З овочевого бульйону вийміть буряк, охолодіть, наріжте довільними шматочками і разом із засмажкою вкиньте до бульйону. Коли всі овочі будуть готові, додайте квашену капусту з розсолом. Варіть ще три хвилини. До смаку посоліть і поперчіть, заправтете медом. Готовий борщ зніміть із плити і залиште настоятися 20 хвилин, а тоді подавайте. Смакуватиме страва і на другий день.
У глибокій сковорідці розігріти смалець, всипати нарізану півкільцями цибулю. Посолити і тушкувати до м’якості.
Пряна капуста з ковбасками
Інгредієнти: 2 цибулини, 2 ст. л. смальцю або 3 ст. л. олії, чверть невеликої капустини, 1 велике зелене яблуко, 300 г квашеної капусти, 150 мл яблучного соку, 6 сирих ковбасок, сіль до смаку; 1 ч. л. зерен коріандру, 1 ч. л. зернят тмину, 0,5 ч. л. чорного перцю горошком, 2 горошини духмяного перцю.
Приготування. Духовку розігріти до 180 °С. У глибокій сковорідці розігріти смалець, всипати нарізану півкільцями цибулю. Посолити і тушкувати до м’якості. Додати нашатковану капусту, час від часу помішувати, а коли зм'якне, всипати покраяне пластинками яблуко, перемішати й тушкувати все разом 3–4 хвилини. Додати квашену капусту, влити яблучний сік. Тушкувати, помішуючи, ще 3–4 хвилини. Спеції підрум’янити на сухій сковорідці, розтерти в ступці або в млинку і всипати до капусти, добре перемішати й протушкувати все разом. Зняти з вогню. Перекласти капусту у жаротривку форму. Ковбаски понадрізати в кількох місцях упоперек і викласти на капусту, трохи вдавлюючи їх всередину. Змастити поверхню ковбасок смальцем або олією і запікати у розігрітій духовці 25–30 хвилин. Ковбаски мають добре підрум’янитись, а капуста стати м’якою. Подавати страву гарячою.
Читайте також: Плоди богів, що продовжують молодість: найкращі рецепти страв з апельсинами (Фото).
Бігос
Інгредієнти: капуста квашена, свіжа капуста, нежирна свинина, грудинка копчена, бекон, ковбаса, розсіл з капусти, морква, цибуля, спеції, м'ясний бульйон, олія.
Приготування. Нарізати свіжу капусту, поставити її тушкувати, додавши натерту на грубу тертку моркву й пасеровану цибулю. Всі види м'яса нарізати невеликими шматочками й обсмажити. Покласти до м’ясних продуктів промиту квашену капусту, влити бульйон і трохи розсолу, додати свіжу тушковану капусту, приправити, перемішати, протушкувати все разом 5 хвилин. Можна використовувати для приготування бігосу тільки один чи два види м’яса – все одно буде смачно!
Салат із печерицями
Інгредієнти: 300 г квашеної капусти, 100 г свіжих печериць, 4 картоплини, 1–2 цибулини, 2–3 ст. л. олії, зелень, цукор, сіль.
Приготування. Закип’ятити воду, всипати сіль, спеції та шампіньйони, проварити 3–5 хвилин, остудити. Зварити картоплю «в мундирі», очистити. Бульбу, гриби та цибулю нарізати невеликими кубиками. Змішати підготовлені продукти, додати капусту, приправити сіллю та цукром, заправити олією. Вимішати, викласти салат в салатник і посипати дрібно посіченою зеленню.