Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Чи можна відмовитись від повістки, виданої на блокпості, і які будуть наслідки

Державні органи мають діяти згідно з інструкцією.

Фото: Fotoreserg/Depositphotos.

Чи можна відмовитись від повістки, виданої на блокпості, і які будуть наслідки

Захищати свою державу – це обов'язок громадян

Однак деякі українці скаржаться на «рейди» поліції у громадських місцях, під час яких чоловікам призовного віку виписують повістки.  Повістки навіть почали роздавати як покарання – за секс на пляжі чи порушення комендантської години.

Українці створили петицію, у якій просили заборонити видавати повістки на блокпостах, АЗС та на вулиці. У відповідь президент Володимир Зеленський доручив прем'єр-міністру Денису Шмигалю перевірити законність таких вручень. Насправді ж видавати повістки на вулиці, на блокпості чи в інших місцях – цілком законно.  Однак люди, які «полюють» на призовників, можуть робити це з порушеннями – наприклад, на місці заповнювати пусті бланки.

«Українська правда. Життя» вирішила дізнатися, як діяти, якщо вам вручають повістки на пляжах, у клубах чи на блокпостах, та в яких випадках від повістки можна відмовитися.По-перше, представники поліції, Збройних сил, тероборони не мають права виписувати повістки, наголошує юристка Анна Оржеховська. Вони можуть лише супроводжувати уповноважених осіб при врученні повісток, перевіряти документи. 

Уповноваженими на вручення повісток є: 

= органи місцевого самоврядування;

= керівники підприємств, установ, організацій, зокрема закладів освіти (незалежно від підпорядкування і форми власності);

= управителі багатоквартирних будинків;

= посадові особи районного чи міського центру комплектування та соціальної підтримки (раніше – військкомату). 

Це питання урегульоване у п. 56 Постанові Кабінету України №352.

Місце для вручення повісток ніяк не регламентоване законодавством – тільки перелік осіб, які їх вручають.Це означає, що вам можуть вручити повістку у будь-якому місці, і це законно.

Місце для вручення повісток ніяк не регламентоване законодавством – тільки перелік осіб, які їх вручають.Це означає, що вам можуть вручити повістку у будь-якому місці, і це законно.

Однак основне запитання виникає до виписування повісток «на ходу» – заповнення пустих бланків.

Призов на службу відбувається за наказом військових комісарів, наголошують правники.

Тобто воєнком має сформувати повістку, заповнити туди ваші персональні дані і передати її уповноваженій особі.

«Ймовірність, що вже заповнену повістку десь на вулиці вручать саме тій особі – один на мільйон. Тому відбувається заповнення пустих повісток з печаткою «на колінці», – каже Андрій Новак. Водночас не існує вимоги, щоб повістка була заповнена у приміщенні військкомату. 

«Мало хто фіксує факт порушення при врученні повістки актами та скаргами, тому поліціянти фактично вписують дані людей у «чисті «бланки з печаткою військового комісара. ійсно, це нова негативна реалія, яка не прописана в законодавстві. Є такий принцип права, що не заборонено законом, те дозволено», – каже Анна Оржеховська.

Утім, державні органи мають діяти згідно з інструкцією. 

«Для державних органів дозволено те, що встановлено законом. Якщо сказано, що повістку має заповнити воєнком, це означає що він має сісти і заповнити її, і вже потім доручити уповноваженій особі. Тому ми кажемо, що повістки, які вручаються на вулицях, у нічних клубах чи метро, вручаються з порушенням правил. Саме через це», – каже юрист.

Якщо людина, яка вручає вам повістку, «на ходу» заповнює порожній бланк з підписом і печаткою керівника територіального центру, можна фіксувати такі дії на відео, викликати юристів та поліцію. Потім ви можете оскаржити такі дії. Щоправда, наразі невідомо, як вирішуються такі справи на практиці.

Читайте також: «Про що волинські рятівники розповідають дітям».

Реклама Google

Telegram Channel