Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
Кількість жертв потужних землетрусів у Туреччині та Сирії зросла до понад 4 200 осіб

Жах...

Фото: УНН.

Кількість жертв потужних землетрусів у Туреччині та Сирії зросла до понад 4 200 осіб

На південному сході Туреччини стався землетрус магнітудою 7,8. Через 10 хвилин після першого поштовху було зафіксовано ще один – магнітудою 6,3

Підземні поштовхи відчули й на північному сході Сирії. Кількість загиблих та поранених в обох країнах зростає щохвилини, рятувально-пошукові роботи продовжуються, повідомляє 24 Канал.

У турецьких містах зруйновані цілі квартали, під завалами кричать люди. У країні оголошено найвищий рівень тривоги.

Внаслідок стихії постраждали 10 міст:

  • Газіантеп,
  • Кахраманмараш,
  • Хатай,
  • Османіє,
  • Адияман,
  • Малатья,
  • Шанлиурфа,
  • Адана,
  • Діярбакир,
  • Кіліс.

На сирійському боці кордону землетрус розтрощив контрольовані опозицією регіони, де проживає приблизно 4 мільйони людей, переміщених з інших частин Сирії через тривалу війну в країні. Багато з них живуть у занедбаних умовах без медичної допомоги.

Епіцентр землетрусу, який відчувався навіть у Каїрі, був приблизно за 90 кілометрів від сирійського кордону, на північ від міста Газіантеп, великої столиці провінції Туреччини з населенням понад 2 мільйони людей. Територія Сирії, яка постраждала від землетрусу, розділена між контрольованими урядом і опозицією районами.

Станом на 3:55 7 лютого, як пише Anadolu, глава Управління з надзвичайних ситуацій Юнус Сезер заявив, що кількість загиблих на південному сході Туреччини збільшилась до 2 921 особи, ще 15 834 людини – поранені. За попередніми даними, вдалось врятувати 7 840 людей.

Al Jazeera написала, що у Сирії кількість жертв зросла до 1 293 людей, поранених – до 3 411 осіб. З них 593 людини загинуло та 1 411 – поранених на території, яку контролює уряд. На землях, які контролюють повстанці – щонайменше 700 загиблих та понад 2 000 поранених.

Загалом кількість поранених у двох країнах зросла до 19 245 осіб, загиблих – до 4 214 людей.

Колишній голова відділу ООН з гуманітарних питань Марк Лоукок заявив, що райони Сирії, які найбільше постраждали від землетрусу, схоже, перебувають саме під контролем опозиції, підконтрольній Туреччині, а не сирійському уряду. Він сказав, що для надання допомоги в цих областях буде потрібна «мовчазна згода» Туреччини.

Загалом кількість поранених у двох країнах зросла до 19 245 осіб, загиблих – до 4 214 людей.

У містах великі затори, які заважають рятувальникам.

За даними ООН, після землетрусу магнітудою 7,7 у Туреччині відбулось щонайменше 78 підземних поштовхів.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив, що «пошуково-рятувальні групи були негайно направлені» в райони, які постраждали від землетрусу.

«Ми сподіваємося, що ми разом подолаємо цю катастрофу якнайшвидше та з найменшими збитками», – написав він.

У Туреччині люди, які намагалися покинути міста через землетрус, спричинили затори. Це заважає командам швидкої допомоги дістатися до постраждалих районів. Влада закликала жителів не виходити на дороги. Мечеті по всьому регіону відкривалися як притулок для людей, які не могли повернутися до пошкоджених будинків.

Читайте також: Ситуація на кордоні Волині з білоруссю станом на ранок 7 лютого.

Реклама Google

Telegram Channel