Потіште рідних горіховими смаколиками: підбірка найкращих рецептів
Cкуштуйте! Горіхове меню доволі різноманітне, адже з цими плодами готують безліч страв, додаючи їх у супи, котлети, соуси, паштети, закуски. Але, звичайно, найчастіше використовують їх у десертах
Медівник з горіхами
Коли готуватимете, запах меду та горішків заповнить усю оселю
Інгредієнти: 2 яйця, 1 скл. цукру, 150 г меду, 2 ст. л. олії, 1 скл. кефіру,
1 ст. л. кориці, 10 ст. л. борошна (з чубком), 1 ст. л. соди, 1 скл. подрібнених волоських горіхів (можна додати ще родзинки, чорнослив).
Приготування. Яйця збити з цукром, додати кефір, мед, олію, корицю і все ретельно збити міксером, додати просіяне разом із содою борошно, подрібнені горіхи, все збити, форму змастити маргарином або смальцем і випікати, перевіряючи готовність сухою шпажкою.
Печиво «Лускунчик»
Така випічка до чаю підійде і на свята, і на будень
Інгредієнти: 3 варені жовтки, 100 г горіхів, 100 г сметани, 70 г цукру, 110 г вершкового масла, 30 мл молока, 180 г борошна, дрібка солі, 1 ч. л. розпушувача, ванілін або ванільний цукор – до смаку.
Приготування. Варені жовтки змішуємо з 10 г цукру, розминаємо до стану крихти. Додаємо 80 г вершкового масла, розтираємо до однорідної кремової маси. Вливаємо сметану, всипаємо ванілін та сіль. Вимішуємо інгредієнти в щільну масу, до якої просіваємо борошно з розпушувачем. Тісто залишаємо в теплі під кришкою на
20 хвилин. Тим часом у сотейнику змішуємо цукор, молоко та вершкове масло. На середньому вогні розтоплюємо, постійно помішуючи масу, по кількох хвилинах кипіння можна знімати з вогню отриману глазур. Тісто розділяємо на маленькі кульки завбільшки з волоський горіх. У кожну кульку кладемо зерня горіха, щільно защипуємо і викладаємо на деко, застелене пергаментом. Випікаємо в попередньо розігрітій духовці при 180 градусах близько 20 хвилин. Горіхи, що залишилися, подрібнюємо на крихту. Готове печиво покриваємо глазур’ю та обкачуємо
у горіховій крихті.
Читайте також: Наполеонівські плани: підбірка рецептів найсмачніших десертів.
Пляцок «Білочка»
Випічка виходить вологою, м’якенькою, пухкою, високою, красиво нарізається
Інгредієнти: для тіста – 250 г цукру, 200 г порізаних волоських горіхів, 300 г борошна, 3 ст. л. какао, 50 мл олії, 1 пакетик розпушувача, 100 мл мінеральної води; для глазурі – 5 ст. л. цукру, 5 ст. л. води, 3 ст. л. какао, 1 ст. л. олії без запаху.
Приготування. В миску просіяти борошно, какао, розпушувач, додати порізані горіхи, перемішати, поступово влити мінеральну воду, орієнтуючись на консистенцію тіста – воно має бути як густа сметана, наприкінці додати олію, ретельно вимішати до однорідності. Форму застелити пергаментом, вилити тісто, акуратно розрівняти по всій поверхні, випікати в попередньо розігрітій духовці за температури 180 градусів приблизно 50 хвилин (до сухої шпажки). Поки корж охолоне, приготуємо шоколадну глазур. Всі інгредієнти ретельно змішати і варити на слабкому вогні 2–3 хвилини до загустіння. На охолоджений пляцок нанести шоколадну глазур, акуратно розрівняти, прикрасити горіхами.
У чашу блендера кладемо розм’якле вершкове масло, цукрову пудру, сіль, ванілін і яйце, збиваємо до пишної маси.
Пісочне печиво з горішками
Просто і смачно!
Інгредієнти: 2 яйця, 4–5 ст. л. цукру, 1 ч. л. ванільного цукру, дрібка солі,
1 ч. л. розпушувача, 100 г маргарину, 350–400 г борошна, 0,5 скл. подрібнених волоських горіхів.
Приготування. Взяти 1 яйце і 1 жовток (відділити білок, залишити для змащування), злегка збити з цукром, ванільним цукром, дрібкою солі, розпушувачем. Маргарин кімнатної температури розтерти з борошном, влити яєчну масу і замісити тісто. Поставити в холодильник на 20 хвилин, а потому виробляти печиво: розкачати тісто в пласт, витискати формочками різні фігурки або розрізати ножем і перекладати на змащене чи застелене папером для випічки деко. Змастити верх печива збитим білком і посипати подрібненими горіхами (підсмажувати їх не обов’язково, під час випікання вони підсмажаться). Пекти в попередньо прогрітій духовці 20 хвилин при
180 градусах.
Чи знаєте ви, що...
•У плодах волоських горіхів – маса корисних речовин: поліненасичені жирні та інші цінні кислоти, вітаміни, мінерали, дубильні речовини, фітонциди – недарма ж їх рекомендують при безсонні, стресах, хворобах шлунка та проблемі кислотності, підвищеному тиску, колітах, порушеному обміні речовин і багатьох інших захворюваннях.
•Стиглі горіхи містять значно більше калорій, аніж білий хліб, тому кажуть, що більше 7 ядер на день з'їдати не варто.
•Волоські горіхи потрібно зберігати в сухому прохолодному темному місці, щоб вони не прогіркли.
•На Кавказі волоський горіх завжди вважався священним деревом, тому тут можна натрапити на рослини віком 400 років.
Чорнослив із горіхами у сметані
У 1980–1990-х роках це був чи не найпопулярніший десерт. Нині ж їх різноманіття вражає. Але чом би не згадати про смаколик за рецептом наших матусь
Інгредієнти: 200 г чорносливу, 100 г горіхів, 600 мл сметани, 5 ст. л. цукрової пудри, 1 пакетик ванільного цукру, пів плитки чорного шоколаду.
Приготування. Чорнослив промити та замочити на 10 хвилин у гарячій воді, тоді відцідити й просушити на рушничку. Горіхи підсушити на сковорідці і нафарширувати ними чорнослив. Добре збити сметану з цукровою пудрою та ванільним цукром. Половину крему розподілити в порційні креманки, викласти в них чорнослив з горіхами, залити другою частиною сметани та посипати зверху тертим шоколадом. Перед подачею на стіл десерт бажано на 2–3 години поставити в холодильник.
Ковбаска «Вітамінна»
Солодощі бувають корисними! Не вірите? Оце саме той варіант
Інгредієнти: 250 г фініків, 100 г кунжуту, 200 г горіхів, 250 г кураги, 50 г насіння соняшнику, 1 ст. л. апельсинової цедри, дрібка кориці, дрібка кардамону.
Приготування. Очистіть фініки від кісточок і замочіть разом із курагою в окропі на 15–20 хвилин, потому пропустіть через м’ясорубку або подрібніть у блендері. Горіхи і 50 г кунжуту злегка прожарте на сковороді чи в духовці і додайте до сухофруктів. Всипте соняшникове насіння, апельсинову цедру, корицю і кардамон, ретельно перемішайте. Сформуйте з отриманої маси ковбаски, обваляйте їх у кунжуті. Поставте в холодильник на кілька годин.
Домашня «Нутелла»
Порадуйте свою малечу солодким шоколадним десертом. Через високу вартість «Нутелли» не кожен може дозволити собі її купити. Пропонуємо рецепт бюджетного варіанта цього десерту
Інгредієнти: 250 мл домашнього молока, 25 г чорного шоколаду, 80 г масла (82% жирності), 3 ст. л. борошна, 90 г цукру, 0,5 скл. подрібнених горіхів, 3 ст. л. какао.
Приготування. Змішайте у сотейнику борошно, цукор та какао. Влийте молоко, ретельно розітріть і поставте на вогонь. Доведіть до кипіння і проваріть хвилину-півтори. Відставте сотейник на стіл хвилин на 20. Потому додайте масло, натертий шоколад та горіхи. Вимішайте, перекладіть пасту у контейнер чи банку та поставте
у холодильник.
«Бармак»
Ці рулетики ще називають горіховими круасанами по-татарськи. Вони начинені цукром із волоськими горіхами і завдяки тісту на кремовій основі просто тануть у роті. Смакуватимуть такі роли з теплим молоком, ароматним чаєм
Інгредієнти: для тіста – 250 г борошна, 150 г сметани, 90 г вершкового масла, 1 ч. л. ванільного цукру, 1/4 ч. л соди, дрібка солі; для начинки – 100 г волоських горіхів, 80 г цукру, 25 г розтопленого вершкового масла; цукрова пудра для посипання.
Приготування. До просіяного борошна додаємо розм'якшене вершкове масло і січемо ножем на дрібну крихту – завдяки цьому маса вийде повітряною, а готове печиво буде ніжним й розсипчастим. Якщо перетирати руками, масло швидко танутиме і тісто перетвориться на щільну грудку. У сметану висипаємо соду і перемішуємо. Сюди ж додаємо дрібку солі та ванільний цукор. Добре перемішуємо всі інгредієнти і замішуємо еластичне тісто.
Загортаємо тісто у харчову плівку, щоб не обвітрилося, і ставимо в холодильник на годину. Потому на посипаний борошном стіл викладаємо кульку тіста і розкачуємо тонким шаром, завтовшки не більше міліметра. Нерівні краї обрізаємо і ділимо на рівні квадрати. Начинка: волоські горіхи підсушуємо на сухій сковороді і січемо ножем або подрібнюємо качалкою. До горіхів додаємо 80 г цукру і 25 г розтопленого вершкового масла. Добре перемішуємо масу. У центр кожного квадрата викладаємо приблизно чайну ложку начинки і рівномірно розподіляємо, не доходячи до краю. Скручуємо трубочкою, краї не защипуємо. Перекладаємо рулетики на застелене пергаментом деко зрізом донизу. Випікаємо 20 хвилин за температури 180°C. Готове остигле печиво «Бармак» посипаємо цукровою
пудрою.
Чи знаєте ви, що...
• В Ірані жодна страва не обходиться без цих плодів – від супів до національних десертів. А в Північній Кореї їх вживають солоними, маринованими, сирими і навіть зеленими.
• Гіппократ радив використовувати їх у лікувальних цілях. А Платон вважав, що горіхи володіють не тільки здатністю пересуватися, стрибаючи
з гілки на гілку, але й... мислити, адже їхні ядра нагадують формою людський мозок.
• Волоські горіхи містять вітаміни (Е, РР, К, С, групи В, каротин), мінеральні речовини (залізо, кобальт, цинк, калій, магній, кальцій, йод, фосфор), органічні кислоти. У них багато білка (18–25 %)
і жирів (до 76 %).
• Щоб легше було зняти тонке лушпиння з ядра, потримайте горіхи
в підсоленій воді, потім промийте і висушіть. Якщо прожарити горіхи в гарячій духовці, їх легше буде очистити від шкаралупи.
Медові кекси з яблуками та горіхами
Родзинка цих кексів у тому, що тісто замішується без додавання цукру. Солодкості випічці надає мед, завдяки якому за смаком і ароматом вона нагадує медівник, та й колір характерний – карамельний і насичений
Інгредієнти: 350 г яблук, 100 г меду, 100 г вершкового масла, 2 яйця, 30 г горіхів, 170 г борошна (трохи більше 1 скл. ємністю 250 мл), 0,5 ч. л. соди, дрібка солі.
Приготування. Вершкове масло заздалегідь вийміть із холодильника, щоб воно розм’якло. Увімкніть духовку розігріватись до 180 градусів. Яйця з рідким медом і дрібкою солі збийте міксером на високій швидкості протягом хвилини до піни. Додайте масло і збивайте ще хвилину. Просійте борошно з содою і на повільних обертах вимішайте однорідне гладеньке тісто. Яблука очистіть від шкірки, видаліть серцевину. Наріжте маленькими кубиками і всипте в тісто, вимішайте до рівномірного розподілу. Тісто розкладіть у формочки для кексів. Горіхи посічіть ножем на дрібну крихту і розподіліть по формах поверх тіста. Випікайте в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 25 хвилин. Готові кекси вийміть із форм, викладіть на тарілку. Подавайте після повного остигання.
Пляцок «Фанта з горіхами»
Легкий десерт із сирним кремом та ароматною апельсиновою глазур'ю
Інгредієнти: для горіхового коржа –
5 яєць, 5 ст. л. борошна, 5 ст. л. мелених горіхів, 5 ст. л. цукру, 1 ч. л. розпушувача; для сирного крему – 500 г жирного сиру, 200 г вершкового масла (80%), 150 г цукрової пудри, 1 пакетик ванільного цукру, цедра одного лимона; для глазурі – 750 мл газованої солодкої води «Фанта» (зі смаком апельсина), 2 пакети ванільного пудингу (по 40 г), 4 ст. л. цукру; для декору – 1–2 ст. л. мелених горіхів.
Приготування. Збийте яєчні білки з дрібкою солі і цукром, щоб вийшло пружне безе. У нього додайте яєчні жовтки (по одному), мелені горіхи і борошно з розпушувачем. Акуратно перемішайте всі інгредієнти ложкою. Постеліть на дно форми (розміром 25 х 35 см) пергаментний папір і викладіть тісто. Випікайте корж за температури
170 градусів. Для крему ретельно збийте всі інгредієнти (вони повинні бути кімнатної температури) протягом 3–4 хвилин. Готовим кремом змастіть горіховий корж. Поставте десерт у холодильник. Вміст пакетиків із пудингом змішайте з цукром, тоді потроху влийте в суміш «Фанту», поставте на середній вогонь і варіть, безперервно помішуючи, до загустіння. Остудіть глазур 10–15 хвилин, викладіть її на крем і знову поставте десерт у холодильник на ніч або до тих пір, поки глазур не застигне. Готовий десерт посипте меленими горіхами.
Шоколадна паста з волоськими горіхами
Магазинні аналоги дорогі, та й не завжди корисні, адже містять консерванти. А зробити власноруч таку намазку зовсім не складно
Інгредієнти: 3 скл. цукру, 2 яйця, 4 ст. л. пшеничного борошна, 2 ст. л. какао,
130 г волоських горіхів, 1 ст. л. вершкового масла, 2 скл. молока, щіпка ванілі.
Приготування. Розітріть цукор з яйцями і додайте какао, борошно, подрібнені горіхи, ванілін і вершкове масло. Добре вимішайте і додайте молоко. Знову ретельно перемішайте і варіть на маленькому вогні до загустіння.
«Їжачки» та «Жолуді»
Це дивовижне печиво просто обожнюють діти, причому і їсти, і готувати, тож можете сміливо залучати їх до роботи. Ідеальна випічка до зимових свят. Можна зробити солодкий подарунок, приготований самотужки
Інгредієнти: для печива – 90 г цукрової пудри, 1 яйце, 180 г вершкового масла, 300 г пшеничного борошна, дрібка розпушувача, дрібка солі, 1 пакетик ванільного цукру; для оздоблення – 60 г шоколаду, 1 ч. л. олії, кокосова стружка, волоські горіхи.
Приготування. У чашу блендера кладемо розм’якле вершкове масло, цукрову пудру, сіль, ванілін і яйце, збиваємо до пишної маси. Додаємо борошно з розпушувачем та замішуємо тісто. Накриваємо його плівкою та ставимо в холодильник на 30 хвилин. Потому дістаємо, ділимо на 2 частини. З підготовленого тіста формуємо їжачків і жолуді. Заготовки перекладаємо на деко, застелене пергаментним папером. Випікаємо в духовці, розігрітій до 180 градусів, протягом 20 хвилин. Тим часом готуємо декор. Шоколад розтоплюємо в мікрохвильовці або на водяній бані, додаємо олію і перемішуємо. Коли печиво схолоне, вмочуємо його в шоколад, а тоді в кокосову стружку або подрібнені волоські горіхи. За допомогою шоколаду робимо очі і носик їжачку.