Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
Львівські лікарі допомогли 5-річному хлопчику побороти гостру лейкемію

Зараз у хлопчика ремісія.

Фото facebook.com.

Львівські лікарі допомогли 5-річному хлопчику побороти гостру лейкемію

Лікування тривало дев’ять місяців і було ефективним

Із Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичну центру виписали додому 5-річного хлопчика з Волині, у якого діагностували гостру лейкемію. Він став першим пацієнтом гематологічного відділення Центру, який пройшов повний цикл лікування від лейкемії під час війни та одужав, повідомили в лікарні.

5-річний Роман з Ковельського району приїхав до Центру торік на початку червня. Волинські медики запідозрили у нього пухлину: хлопчик сильно кашляв, гарячкував, а на рентгені виявили великий утвір середостіння.

У Центрі дитину ще раз ретельно обстежили і змінили діагноз. Аналіз крові показав наявність бластних клітин, тож у нього діагностували гостру лейкемію. Один із варіантів цієї хвороби характеризується збільшенням лімфатичних залоз у грудній порожнині.

Хронічний стрес, у якому перебувають діти під час війни, послаблює імунну систему і вона уже не так ефективно функціонує, що створює умови для поширення злоякісних клітин.

«Стан маленького пацієнта був важкий. Йому призначили програмну хіміотерапію, яку хлопчик успішно завершив. Три етапи протокольного лікування тривали 9 місяців та були ефективними. Зовсім недавно ми відпустили маму і хлопчика додому», – повідомила лікар-гематолог Олена Степанюк.

Зараз у хлопчика ремісія, певний час він матиме підтримувальну терапію і приїжджатиме до Центру на контрольні огляди.

«Коли рідні Ромчика звернулися по допомогу, ми уже оговтались від шоку перших місяців війни та адаптувались до роботи у воєнний час. Потрібні медикаменти у нас були. До того ж у пацієнта був стандартний випадок, з яким ми досить часто мали справу до війни, тож розпочали лікування, яке зараз успішно завершили», – повідомила завідувачка відділення Ірина Цимбалюк-Волошин.

У гематологічному відділенні зараз є ще близько 25 пацієнтів з різних регіонів: Одеси, Рівного, Дніпра, Закарпаття.

За словмаи лікарів, хронічний стрес, у якому перебувають діти під час війни, послаблює імунну систему і вона уже не так ефективно функціонує, що створює умови для поширення злоякісних клітин. Точну статистику в умовах війни вести важко, як і саме лікування. Та значний відсоток онкохворих дітей в Україні мають шанс знову бути здоровими.

Спеціалісти з дитячої онкогематології просять батьків не ігнорувати зміни у стані здоров'я, поведінці дітей, прислухатися до їхніх скарг. При будь-яких змінах консультуватися з лікарями, аби не пропустити важкого захворювання і виявити його на ранній стадії.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel