Якщо ви поспішаєте: рецепти намазок до сніданків
Іноді в ранковій метушні багато хто нехтує сніданком. А даремно, кажуть дієтологи, адже, згідно з дослідженнями науковців, перший прийом їжі програмує наш організм на весь день. То як же навчитися все встигати і не пропускати сніданків? Найпростіший вихід – бутерброд! Скибка хліба з різноманітними добавками – найпопулярніший перекус у світі. Справді, навряд чи якусь іншу страву можна приготувати швидше. А щоб не вдаватися щодня до класичного поєднання «хліб-масло-ковбаса», подбайте заздалегідь, аби в холодильнику стояла баночка-друга смачних і корисних намазок. Для цього підійде і вчорашня курка гриль, і рибна консерва, і злегка підсохлий сир, і овочі – поєднання підкаже фантазія. Декілька варіантів пропонуємо в нинішній добірці
Сирна
Інгредієнти: 150 г плавленого сиру, 2 варені яйця, 1 ст. л. майонезу, невеличкий пучок кропу.
Приготування. Сир і яйця потерти на дрібній тертці, додати нарізаний кріп, майонез і ретельно перемішати інгредієнти до однорідної суміші. За потреби намазку посолити і поперчити.
Оселедцева
Інгредієнти: 200 г філе оселедця, 1 ч. л. гірчиці, 200 г вершкового масла, 2 ст. л. лимонного соку, кілька гілочок кропу, 1 яйце.
Приготування. Оселедець нарізати дрібними кубиками. Яйце покраяти так само. Розм’якле за кімнатної температури масло розтерти з половиною дрібно посіченого кропу і гірчицею до однорідної маси. Додати в масло оселедець, яйце і лимонний сік, ретельно вимішати. Другу половину кропу викласти на харчову плівку, на нього – масло з оселедцем, сформувавши з цієї маси «ковбаску», загорнути в плівку і покласти в холодильник як мінімум на 1 годину.
З тунця
Інгредієнти: 1 банка консервованого тунця, 4 яйця, 2 ст. л. посіченої зелені петрушки і кропу, пів лимона, 100 г вершкового масла.
Приготування. З консерви злити рідину, рибу розім’яти виделкою, додати натерте на крупній тертці яйце і нашатковану зелень. Змішати ці інгредієнти з маслом. Намастити цією масою бутерброди і прикрасити половинкою скибочки лимона.
«Червона ікра» з моркви й оселедця
Інгредієнти: 2 оселедці, 2–3 варені морквини, 100 г вершкового масла, 1 плавлений сирок.
Приготування. Почистити оселедець, зняти шкірку і видалити всі кісточки. Моркву зварити, охолодити, почистити від шкірки (чим більше моркви, тим насиченіший буде «ікорний» колір, але гостроти менше). Оселедець і моркву пропустити через м’ясорубку. Охолоджене масло та сирок натерти на грубій тертці. Ретельно вимішати усі подрібнені інгредієнти і поставити в холодильник мінімум на 2 години. Мастити на хліб або крекер, прикрасити зеленню або фігурними шматочками моркви.
З курятини
Інгредієнти: 1 невеличка цибулина, 1 ст. л. оливкової олії, 1 корінь петрушки або пастернаку, 2 курячі філе, 50 г кедрових або волоських горіхів, 2 ст. л. будь-яких пряних трав.
Приготування. М’ясо нарізати невеликими шматочками. Цибулю покраяти кубиками, у сковорідці обсмажити до м’якості на оливковій олії. Додати нарізаний на тонкі скибочки корінь пастернаку, а через 2 хвилини всипати куряче філе. Вогонь збільшити, обсмажувати, помішуючи, приблизно 7–10 хвилин. Остудити, скласти в блендер усі обсмажені інгредієнти, додати кедрові або волоські горіхи й пряні трави і подрібнити до однорідної консистенції.
Картопляна
Інгредієнти: 3 картоплини, 150 г плавленого сиру, 50 г вершкового сиру, 200 мл сметани, 1 ч. л. французької гірчиці, 4 мариновані огірки, сіль, перець – до смаку.
Приготування. Картоплю відварити в мундирах, коли схолоне, почистити, дрібно нарізати. Огірки нашаткувати такими ж шматочками, як картоплю. Додати інші інгредієнти, ретельно перемішати все до однорідної консистенції.
Печінкова
Інгредієнти: 300–400 г печінки, 2 середні цибулини, 2 морквини, 100 г вершкового масла, сіль і перець – до смаку, олія для смаження.
Приготування. Печінку вимочити, зрізати плівки, покраяти на шматочки. Розігріти сковорідку з олією, всипати порізану соломкою цибулю, спасерувати до золотистого кольору, додати потерту на крупній тертці моркву, обсмажити кілька хвилин, тоді викласти шматочки печінки і готувати по 2–3 хвилини з кожного боку. Коли схолоне, скласти печінку з овочами у чашу блендера, додати вершкове масло, сіль і перець за смаком, подрібнити все до стану однорідної маси.
З авокадо
Інгредієнти: 1 авокадо, 1 зубчик часнику, 1 ч. л. оливкової олії, 2 ч. л. лимонного соку, зелена цибуля, 1 середній помідор, сіль, перець – до смаку.
Приготування. Авокадо очистити від шкірки та кісточки, розім’яти його виделкою, додати лимонний сік та ретельно перемішати. Зубчик часнику пропустити через прес, додати до авокадо і змішати. Зелену цибулю дрібно посікти, помідор теж покраяти дуже маленькими кубиками, всипати їх до авокадо-часникової пасти, посолити, поперчити, додати оливкову олію і добре змішати. Така намазка найкраще смакує з хлібом, підсушеним на сухій сковорідці або грилі.
Читайте також: Не млинцями єдиними: найкращі рецепти пампухів.