Курси НБУ $ 41.40 € 45.14
Що готувати? Картопляні салати!

Таку смакоту можна приготувати з доступних продуктів, які знайдуться у кожній оселі.

Фото із сайту picantecooking.com.

Що готувати? Картопляні салати!

А чом би й ні! До речі, варіантів є чимало, і не лише пісних. Але, оскільки Великий піст саме у розпалі, ми пропонуємо добірку таких, що згодяться у цей період. Нехай смакує!

Салат із запеченими овочами

Інгредієнти: 1 великий буряк, 2 середні морквини, 3–4 картоплини, 1 цибулина, 3–4 мариновані огірки, 120 г маринованих грибів, 5 ст. л. олії, 1 ст. л. лимонного соку, пучок зелені, сіль, перець.

Приготування. Овочі миємо, витираємо і загортаємо окремо в подвійний шар фольги. Запікаємо картоплю і моркву у прогрітій до 220 градусів духовці 30–35 хвилин, перевіряємо їхню готовність, акуратно проколюючи шпажкою. Буряк печемо близько 1,5 години. Охолоджуємо, чистимо і нарізаємо довгими тонкими смужками. Так само слід покраяти мариновані огірки, цибулю – кубиками, зелень дрібно посікти. Зсипаємо всі овочі в салатник, додаємо довільно порізані мариновані печериці. Заправляємо олією, соком лимона, солимо та перчимо до смаку. Перемішуємо і залишаємо настоятися близько години. Салат можна подавати самостійно з лавашем або хлібом, непогано поєднується він із рибними стравами, картопляним пюре або будь-яким іншим гарніром. 

«Ситна вечеря»

Інгредієнти: 500 г картоплі, 200 г зеленої квасолі-шпарагівки (можна замороженої), 200 г свіжих печериць (або мисливських ковбасок – хто не постить), жменя оливок без кісточок, сік половини лимона, 1 ст. л. оливкової олії, сіль, чорний мелений перець, зелень – до смаку.

Приготування. Ретельно вимийте бульбу і зваріть «у мундирах» до готовності. Після охолодження наріжте чималими кубиками. Відварену квасолю також покрайте невеликими шматочками. Гриби поріжте довільними шматками і злегка підсмажте на олії (якщо використовуєте ковбаски – поріжте їх кружальцями завтовшки 5–7 мм). Оливки – на четвертинки. Змішайте всі інгредієнти в салатнику, додайте сіль, перець, лимонний сік, оливкову олію, добре все вимішайте, залиште настоятися на 15 хвилин і подавайте до столу, прикрасивши зеленню.

З маринованими огірками

Інгредієнти: 3 картоплини, зварені «в мундирах», 3 мариновані огірки, 1,5–2 скл. вареної квасолі, зелена цибуля, 1–2 зубчики часнику, сіль, перець – до смаку, олія для заправки, зелень петрушки.

Приготування. Огірки та почищену картоплю нарізати кубиками. Всипати варену квасолю, посолити, поперчити, додати розтертий із сіллю часник і дрібно посічену зелену цибулю (можна замінити дрібно покраяною ріпчастою). Заправити салат олією і добре перемішати, посипати зеленню.

Французький картопляний салат

Інгредієнти: 800 г картоплі, 100 г фіолетової цибулі, пів пучка зелені петрушки, 50 мл білого сухого вина; для заправки: 
80 мл оливкової олії, 2 ст. л. винного оцту, 1 ч. л. зернистої гірчиці, сіль та чорний мелений перець – за смаком.

Приготування. Картоплю добре помити і відварити «в мундирах» у підсоленій воді до готовності, далі трошки вистудити, очистити від шкірки і покраяти пластинками завтовшки 5–6 мм. Цибулю порізати дрібними кубиками. Зелень петрушки посікти. Готуємо заправку. В миску викласти гірчицю і влити оцет, додати сіль, перець і тоненькою цівкою вливати оливкову олію, інтенсивно збиваючи до тих пір, поки заправка посвітлішає і трошки загусне. Картоплю полити вином, злегка перемішати і залишити на 10 хвилин. Потім всипати порізану цибулю, зелень і додати заправку. Акуратно перемішати, при потребі досолити і подавати до столу.

Салат із грибами

Інгредієнти: 4 картоплини, зварені «в мундирах», 0,5 банки консервованого горошку, 300 г маринованих грибів, 2–3 квашені огірки, 100 г вареної квасолі, зелень, часник, сіль та перець – до смаку, для пісного майонезу – 320 мл олії, 150 мл відвару з квасолі, 2 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. гірчиці, 2–3 ч. л. лимонного соку.

Приготування. Квасолю, замочену заздалегідь на кілька годин, зварити до готовності. Для пісного майонезу в чашу блендера вилити відвар (дати охолонути), лимонний сік, сіль, цукор, гірчицю і збити кілька секунд до утворення пінки. Потому збивати, не відриваючи блендер від дна чаші, поступово вливаючи олію тоненькою цівкою. Картоплю, відварену «в мундирах», почистити і нарізати кубиками. У велику салатницю викласти всі інгредієнти : квасолю, мариновані гриби (якщо великі – порозрізати), консервований горошок, подрібнену картоплю, покраяні кубиками квашені огірки, вичавити зубчик часнику, заправити пісним майонезом, присолити, поперчити та притрусити зеленню.

Харчування має бути збалансованим навіть під час посту

Організм повинен щодня отримувати 100 г жирів, 100 г білків, 400 г вуглеводів. При цьому бажано, щоб харчування було 4- чи навіть 5-разове, оскільки без білків тваринного походження насичення настає повільно

• Їжте мед, горіхи, насіння, боби, сою, горох.

• Споживайте різні види овочів, зелень, ягоди, сухофрукти. Корисні яблука, банани, фініки.

• Хліб найкраще брати із зерна крупного помолу, чорний, сірий; якщо білий – то не здобу.

• Пийте багато рідини: мінеральну воду, свіжовичавлені соки, кисіль, відвар із шипшини, компот із сухофруктів, зелений і трав’яні чаї.

• Урізноманітнити раціон допоможуть усілякі салати із сирих і квашених овочів.

• Смачні й корисні печена картопля, вівсянка, гречана, перлова, пшенична та пшоняна каші. Бажано готувати й овочеві супи.

Читайте також: «До України йде північний антициклон: як зміниться погода».

Реклама Google

Telegram Channel