У древніх трактатах тибетської медицини суницю лісову називають царицею рослинного світу. Її згадують у медичній літературі ХІІІ століття. В одному зі стародавніх травників (вертоградів) є такий запис: “Вода из ягод земляничных, принята по рассуждению утре и вечере, с листьем обычным смешана, всякую мокрость вредительную потом из тела сгонит, и жилы дыхательные отворит, и сердце укрепляет, и силу подает, и камень внутри истребит…”
У древніх трактатах тибетської медицини суницю лісову називають царицею рослинного світу. Її згадують у медичній літературі ХІІІ століття. В одному зі стародавніх травників (вертоградів) є такий запис: “Вода из ягод земляничных, принята по рассуждению утре и вечере, с листьем обычным смешана, всякую мокрость вредительную потом из тела сгонит, и жилы дыхательные отворит, и сердце укрепляет, и силу подает, и камень внутри истребит…”
Лариса АНДРІЄНКО, фармацевт, біолог
Усі знають цю невелику багаторічну рослину, яка має коротке кореневище, трійчасті листочки на довгих черешках, виразні білі квіточки на довгих квітконіжках. Усі люблять ласувати її духмяними плодами. Але цілющу силу мають і листки, і стебла, і кореневище суниці. Запастися сировиною для суничного чаю можна буде вже незабаром, адже суниця починає цвісти з кінця квітня. Саме в час цвітіння і збирають листочки, стебла, висушують їх на зиму. Настій з суниці вживають при авітамінозах, виснаженні, захворюваннях печінки і жовчних шляхів, нирок, сечового міхура, при всіх видах кам’яних хвороб, гастритах, цукровому діабеті, бронхіальній астмі, при кровотечах, гіпертонії. В народі панує думка, що суницею можна вилікувати практично всі хвороби. Напар з листків і стебел суниці вживають для очищення крові при висипаннях на шкірі, лишаях, золотусі, рахіті. Можна приготувати настій: 2 столові ложки сировини залити 600 мл окропу, тримати у термосі впродовж ночі, пити по одній склянці тричі на день до їжі. Я ж готую ароматний напій з листків і стебел суниці як чай. Мине ще трохи часу, і зачервоніють на лісових галявинах, у світлих гаях, на схилах ярів звабливі сунички. Обов’язково в повній мірі скористайтесь можливостями суничного сезону. Він триває три—чотири тижні. “Якщо його правильно використовувати два—три роки підряд — рідко кому потрібне буде санаторно-курортне лікування”,— пише відомий знавець народної медицини М. Носаль. Відомо, що ягодами суниці вилікував свою багаторічну подагру Лінней. А німецький лікар Себастьян Кнеп говорив: “У домі, де їдять суниці впродовж сезону, лікарям немає чого робити”. І справді, запашні плоди суниці — справжній “букет” біологічно активних речовин, вітамінів. Містять вони й фітонциди — рослинні антибіотики, цукри, органічні елементи, дубильні речовини, ефірні олії. Тож не даремно цій рослині в народній медицині належить особлива шана.