Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
10 продуктів, якими можна «заїдати» стрес

Обирайте корисну їжу.

Фото: РБК-Україна.

10 продуктів, якими можна «заїдати» стрес

Багато людей задовольняють їжею емоційні потреби та знижують тривожність. Це називають емоційним харчуванням. Якщо немає можливості звернутися із проблемою до спеціаліста, радять вживати продукти, які позитивно впливають на нервову систему

СУБПРОДУКТИ

Це печінка, серце, нирки та інші органи тварин, які є багатим джерелом вітамінів групи В (особливо В12, В6, рибофлавіну (В2) та фолієвої кислоти (В9), які необхідні для контролю стресу). Шматочок яловичої печінки (85 грамів) забезпечує понад 50% добової норми вітаміну B6 і фолієвої кислоти, понад 200% рибофлавіну й понад 2000% вітаміну B12.


 

 ЯЙЦЯ

Вони містять багато поживних речовин: вітамінів, мінералів, амінокислот та антиоксидантів, необхідних для здорової реакції на стрес. Особливо цінний у їхньому складі холін (вітамін В4). Джерелом вітаміну В4 також є субпродукти, капуста, соя та шпинат.


 Якщо немає можливості звернутися  із проблемою до спеціаліста, радять вживати продукти, які позитивно впливають  на нервову систему.

 

ЖИРНА РИБА

Лосось, скумбрія, сардини, форель та оселедець багаті ненасиченою жирною кислотою омега-3, яка впливає на когнітивні функції й сприяє психічному здоров’ю. Рекомендується вживати 2—3 порції жирної риби на тиждень, але не більше, адже дисбаланс омега-3-6-9 може збільшити ризик розвитку розладів настрою та підвищення тривожності.


 

 

 ПЕТРУШКА

Вона насичена каротиноїдами, флавоноїдами та фітонцидами. Це — антиоксиданти, сполуки, які нейтралізують вільні радикали й захищають наші клітини від окислювального стресу. Вчені пов’язують його з багатьма захворюваннями, зокрема з психічними розладами — депресією та тривогою. 


 

 

 ЧАСНИК

Містить багато сполук сірки, які сприяють підвищенню рівня глутатіону. Цей антиоксидант стоїть у першій лінії захисту організму від стресу. Дослідження доводять, що він зменшує симптоми тривоги та депресії.


 

 

 ТАХІНІ

Це кунжутна паста — чудове джерело амінокислоти L-триптофану, яка бере участь у синтезі нейромедіатора серотоніну, що покращують настрій.


 

 

 НАСІННЯ СОНЯШНИКА

Окрім того, що воно ефективно вбиває бажання щось погризти, то є ще й класним джерелом вітаміну Е, магнію, марганцю, селену, цинку, вітамінів групи В і міді. 


 

 

 БРОКОЛІ

Раціон, багатий на броколі чи цвітну капусту, може знизити ризик розвитку деяких видів раку, серцевих захворювань та психічних розладів, зокрема депресії. Хрестоцвітні овочі містять велику кількість магнію, вітаміну С і фолату. Броколі також багата сульфорафаном — сполукою сірки, яка має нейрозахисні властивості й забезпечує заспокійливий та антидепресивний ефект.


 

 

 РОМАШКА

Ще з давніх часів ромашку використовували як головний природний антистрес. І наші пращури мали рацію: сучасні дослідження показують, що чай з ромашки та ромашковий екстракт сприяють спокійному сну та зменшують симптоми тривоги й депресії.


 

 ЧОРНИЦЯ

Ці ягоди містять багато флавоноїдних антиоксидантів, які мають потужну протизапальну та нейропротекторну дію. Вони можуть допомогти зменшити запалення, пов’язане зі стресом, і захистити від пошкодження клітин нервової системи.


Джерело: moz.gov.ua.

Читайте також: Вітамінізуймося: уже з’явилась черемша! (Підбірка рецептів).

Реклама Google

Telegram Channel