Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Вітамінізуймося:  уже з’явилась черемша! (Підбірка рецептів)

У старовинних лікувальних «травниках» описана сильна запобіжна дія черемші під час епідемій чуми, холери, черевного тифу та інших заразних хвороб. Тож цілком ймовірно, ведмежій траві під силу допомагати нам і в боротьбі із сучасними вірусами.

Фото із сайту bhub.com.ua.

Вітамінізуймося: уже з’явилась черемша! (Підбірка рецептів)

Її яскраво-зелене листя – одна з ознак настання весни і один із кращих засобів подолання авітамінозу. Ведмежа (або дика) цибуля, левурда, лісовий часник – так називають у різних місцевостях унікальну за властивостями та смаком рослину, яка, до речі, занесена до Червоної книги України, адже у природі її стає все менше. Проте багато хто вирощує черемшу на присадибних ділянках і продає на ринку. Вона має яскраво виражений часниковий смак та запах, але ніжна й солодкувата, як молода зелена цибуля. Використовують її для приготування салатів, супів, пирогів тощо. Черемшу або дуже люблять – або не їдять зовсім. Тож, якщо вам подобаються ароматні страви з неї, ви з нетерпінням чекатимете наступного сезону, який, на жаль, триває лише кілька тижнів

Салат сирний

Інгредієнти: 1 пучок черемші, 100 г адигейського сиру, 2–3 солоні огірки, 2 ст. л оливкової олії, сіль за смаком.

Приготування. Сир нарізати великими кубиками і зсипати у миску. Солоні огірки покраяти кружальцями або напівкружальцями і висипати до сиру. Пучок черемші вимити і нарізати звичним для зелені способом: покласти на дошку й посікти гострим ножем через кожні 3–5 мм. Змішати ведмежу цибулю з сиром та огірками, трохи присолити й заправити оливковою олією.

Салат м’ясний

Інгредієнти: 2 пучки черемші, 100 г вареного чи запеченого м'яса, 1 яйце, 0,5 ч. л. 3-відсоткового оцту, сіль за смаком.

Приготування. Промиті молоді пагони черемші ошпарити окропом, відкинути на друшляк, нарізати, додати покраяне соломкою охолоджене м'ясо або шинку та шматочки яйця, заправити оцтом, посолити. Можна заправити салат майонезом.

Суп «Весняний»

Інгредієнти: 1 невелика цибулина, 1 морквина, 400 г картоплі, 1 ст. л. смальцю, 1 пучок черемші, 800 мл води чи бульйону, спеції за смаком.

Приготування. Очищену картоплю порізати кубиками й варити 10–15 хвилин, додати підсмажені на смальці цибулю та моркву, за 10 хвилин до закінчення варіння супу додати посічену черемшу.

Паста з соусом із креветок та черемші

Інгредієнти: 400 г спагеті, 2 помідори, 1 невеликий пучок зеленої цибулі, 3 зубочки часнику,  400–500 г креветок (заморожених), 1 ст. л. масла вершкового, 300 мл вершків, 1 невеликий пучок черемші.

Приготування. У глибокій сковороді розпустити вершкове масло та упродовж 3 хвилин смажити у ньому подрібнені цибулю та часник. Додати варені очищені креветки, тушкувати 2 хвилини. Всипати помідори, порізані невеликими кубиками, видаливши насіння й шкірку, залишити на вогні хвилин на 5, після чого додати вершки, посолити, поперчити і всипати тонко нарізану черемшу, помішати, довести соус до кипіння й кип'ятити 2 хвилини.  

Пасту відварити в підсоленій воді, відкинути на друшляк. Розкласти локшину по тарілках і полити соусом. Прикрасити черемшею.

Свинина, смажена з черемшею

Інгредієнти: 250 г свинини, 2 пучки черемші, 3 ст. л. олії, мелений червоний перець та сіль – до смаку.

Приготування. Підготовлену свинину нарізати соломкою. У черемші видалити зів'ялі місця, промити. Після того, як стече вода, тонко нарізати. Сковороду з олією розігріти на сильному вогні, викласти в неї м'ясну соломку, поперчити, посолити. Щойно свинина побіліє, додати до неї черемшу та перемішати. Смажити на сильному вогні 1 хв. Подавати страву до столу гарячою. 

Промите листя черемші та зелену цибулю дрібно нарізати, змішати із сиром, посолити, поперчити.

Чебуреки пісні весняні

Інгредієнти: для тіста – 2–3 скл. борошна, 1 скл. гарячої води, 2 ст. л. олії, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру; для начинки – 400– 500 г картопляного пюре, 1 пучок зеленої цибулі, 1 пучок черемші, сіль, перець.

Приготування. Спочатку слід приготувати заварне тісто. Для цього розчиніть у воді сіль, цукор і олію та доведіть до кипіння. Залийте нею борошно і вимішайте тісто ложкою. Коли воно трохи охолоне , поступово підсипаючи муку, добре вимісіть. Тісто має бути такої ж консистенції, як на вареники. Замотайте його у харчову плівку і покладіть у холодильник на 1 годину.

Тим часом приготуйте начинку. Картоплю відваріть у підсоленій воді до готовності, злийте воду і потовчіть на пюре. Коли вихолоне, добавте дрібно порізану черемшу і зелену цибулю. Тісто дістаньте з холодильника, розділіть на невеликі шматки.

Кожен із них розкачайте завтовшки 1 мм, за допомогою тарілки виріжте круг.

На одну половину рівномірно викладіть начинку, з'єднайте краї і добре защипайте їх. Чебуреки обсмажуйте у великій кількості олії до золотистої скоринки з обох боків.

Читайте також: Пісне теж буває смачне: найкращі рецепти.

Черемша із сиром та сметаною

Інгредієнти: 100 г зеленої цибулі, 150 г черемші, 300 г сиру, 100–200 г сметани, сіль та перець чорний (мелений) – до смаку.

Приготування. Промите листя черемші та зелену цибулю дрібно нарізати, змішати із сиром, посолити, поперчити. Поступово додаючи сметану та ретельно перемішуючи, довести суміш до бажаної консистенції. Така суміш стане і чудовою намазкою для бутербродів, і начинкою для тарталеток, і смачною самостійною стравою на вечерю.

Вітамінна яєчня 

Інгредієнти: 1 пучок свіжої черемші, 20 г вершкового масла, 2–3 яйця, сіль, зелень до смаку.

Приготування. Черемшу перебрати, зрізати черешки, промити, дрібно нарізати, висипати на змащену маслом розігріту пательню, залити збитими яйцями, посолити і смажити до готовності. Подаючи на стіл, посипати дрібно посіченою зеленню.

Реклама Google

Telegram Channel