Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
«Засовували під нігті голки, вичавлювали очі і використовували паяльник під час тортур...»

«Прикладами одразу перебили великі пальці на ногах, щоб не втік».

Фотоколаж із сайту tsn.ua.

«Засовували під нігті голки, вичавлювали очі і використовували паяльник під час тортур...»

Відомий військовий експерт, полковник запасу Роман Світан в інтерв’ю виданню «Гордон» розповів, що у 2014 році потрапив у полон до бойовиків «днр», які знущалися з нього і погрожували вбити. Він тоді був військовим радником голови Донецької обласної державної адміністрації Сергія Тарути

Роман Світан зазначив, що він керував військовим штабом, а потім, після заходу росіян у Донецьк, залишився керувати партизанським рухом, але здали місцеві есбеушники.

Світан розповів, що був одним із перших в’язнів сумнозвісної донецької тюрми «Ізоляція», де бойовики організували систему катувань (про цей концтабір написав книгу журналіст Станіслав Асєєв, який теж там перебував. – Ред.).

«Прикладами одразу перебили великі пальці на ногах, щоб не втік. Уже нічого не зробиш. Нікуди не втечеш. Один на 17 частин розбитий... Ну, а далі – стандартні катування: різали, зашивали, різали, зашивали...» – поділився моторошними спогадами полковник запасу.

Усі ці катування, які там були, він описав у книжці. Ось якщо набрати у Google «Юрій Євіч, полковник Світан», то Google видає якраз посилання на його описи...

За словами Світана, у бойовиків «ДНР» був свій «доктор Менгеле», як у нацистів, – у катуваннях брав участь лікар Юрій Євіч. «Він тримав мене притомним, зашивав... Коли кров повністю виходила, я там раз помер, – діставав мене з того світу. Ну, я мав щось їм розповісти цікаве на камеру... Розпанахали всю ногу, порізали. До речі, усі ці катування, які там були, він описав у книжці. Ось якщо набрати у Google «Юрій Євіч, полковник Світан», то Google видає якраз посилання на його описи... Він описав, як мене тримав притомним, як перевіряв зіниці.

У мене смерть була клінічна. Відкачували. Ну (з інших катувань) стандарт: голки під нігті, паяльник по всьому тілу... Розігрівали зуби. Ось це, до речі, боляче трохи. Очі вичавлювали...» – згадував Світан.

Окрім того, за словами військового експерта, бойовики виводили його на розстріл. Причому, розповів Світан, коли рашисти прийшли в масках, він зрозумів, що його не вб’ють: «у масках, коли не бачиш, не розстрілюють, одразу видно, що чиста імітація». 

Але потім в «Ізоляцію» приїхав так званий прем’єр-міністр «днр» громадянин росії Олександр Бородай (зараз – депутат держдуми рф від «единой россии») і проводив із ним допит. «Вони хотіли мене в москву доправити... І ось приїхав Бородай, допитував. До того ж я зрозумів, що собака точно розстріляє, тому що був без маски... Усі інші в масках, із мене зняли, а він був без маски. І допит. Зрештою вердикт: «До москви брати не будемо. Там нема чого везти – м’ясо порубане. А якщо Тарута 1 мільйон доларів не дасть – розстріляйте його нахер», – розповів Світан.

Як каже полковник запасу, його вже везли на кладовище, але дорогою їхню машину перехопили інші бойовики – з так званого батальйону «Восток». А потім йому пощастило опинитись у списках для обміну полоненими. 

На вільну територію Роман Світан потрапив із сепсисом та високою температурою, але лікарям вдалось його врятувати.

Василина СМЕТАНА.

Читайте також: «Волинянка про 8 місяців і 11 днів полону: «Найстрашніші – це жінки-конвоїри».

Реклама Google

Telegram Channel