Курси НБУ $ 40.64 € 43.69
Рівненські паралімпійці Гусєва та Марченко пояснили, чому почали публікувати «викривальні відео»

«У нас сьогодні війна, вона закінчиться і повернеться велика кількість воїнів, які матимуть інвалідність. І коли вони потраплять в таку збірну, де не поважають інвалідів — то як це буде?», – запитують спортсмени.

Фото suspilne.media.

Рівненські паралімпійці Гусєва та Марченко пояснили, чому почали публікувати «викривальні відео»

Юрій Марченко — незрячий спортсмен-дзюдоїст, уродженець міста Павлоград Дніпропетровської області. На Рівненщину, як розповів він Суспільному, приїхав влітку 2022 року на запрошення тренера збірної команди України Михайла Романкевича. А призерка Паралімпійських ігор, рівненська дзюдоїстка Ірина Гусєва заявила про тиск на спортсменів

Дворазова срібна призерка Паралімпійських ігор, рівненська дзюдоїстка Ірина Гусєва заявила, що готова пройти поліграф, аби підтвердити публічно сказані нею слова про тиск на спортсменів. Про це вона сказала у коментарі Суспільному, відреагувавши на матеріал з позиціями тренера збірної та президентки профільної федерації.

1 квітня спортсменка надала Суспільному додаткові пояснення щодо відео, яке оприлюднила в Instagram кілька днів тому. У ньому вона заявила, що «вище керівництво» нібито прийняло замість неї рішення про дострокове завершення її кар'єри, а тренер просив частину премії за паралімпійську медаль. Згадані нею люди ці закиди заперечили.

Вона заявила, що «вище керівництво» нібито прийняло замість неї рішення про дострокове завершення її кар'єри, а тренер просив частину премії за паралімпійську медаль. Згадані нею люди ці закиди заперечили.

Водночас паралімпійка додала, що відео зі своєю історією виклала насамперед тому, що хотіла підтримати колегу-дзюдоїста Юрія Марченка. Останній, за її словами, почав говорити про несправедливість після того, як не отримав одну із премій за срібну медаль чемпіонату Європи. Суспільне зібрало коментарі учасників цієї історії.

Ірина Гусєва: чому почала говорити

Суспільному дворазова срібна призерка Паралімпіади пояснила, що її слова і відео адресовані на підтримку колеги-дзюдоїста, члена паралімпійської збірної Юрія Марченка. Останній, за її словами, вирішив боротись за правду, бо нібито через дії керівництва не отримав за нагороду майже 48 тисяч гривень, а коли намагався з’ясувати причину, то, зі слів Гусєвої, стикнувся з моральним тиском.

«Історія почалась з Юрія Марченка, який підтверджує моральний тиск, а це — тотально незряча людина. Він сьогодні знаходиться під тиском, він у збірній і йому ще далі працювати з цими людьми. Моя мета була — підтримати колегу, розказавши свою історію. От і все. Я не хотіла привернення уваги до себе», — каже спортсменка.

Після першого відео, де Ірина розповідала про свої особисті стосунки з тренером та керівництвом федерації, вона опублікувала іншу частину, де, за її словами, наставник спілкується з Юрієм Марченком у неналежному тоні та пояснює, чому не варто ставити запитань про премії. У відео присутня лайка.

Суспільному спортсменка розповіла, що вже отримала зворотний зв’язок від влади щодо її особистого звернення і їй «приємно, що принаймні люди йдуть назустріч і слухають». Водночас каже, що щодо Юрія Марченка такого зв’язку немає.

31 березня у коментарі Суспільному президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич сказав, що у цій історії «певні речі викликали обурення». Водночас пояснив, що ситуація потребує дослідження всіх обставин, відтак, створив спеціальну комісію, яка має розібратись.

Створення комісії Ірина Гусєва прокоментувала так:

«Я знаю, що у цій, назву так — війні — слово колективу має велику силу. Але я розумію, що люди бояться втратити роботу і, може, знаходяться під тиском — це мої припущення. За оці 10% і травматизм — це я висловлювала свою індивідуальну позицію, тому просила б, щоб колектив у цій історії менше чіпляли. Якщо вони матимуть бажання висловитись — то будь ласка».

У відповідь на питання, якого результату спортсменка намагається досягти, публікуючи викривальні відео, Ірина Гусєва сказала, що хоче змінити систему, через яку сама пройшла:

«Я собі задала питання: у нас сьогодні війна, вона закінчиться і повернеться велика кількість воїнів, які матимуть інвалідність. І коли вони потраплять в таку збірну, де не поважають інвалідів — то як це буде? Я готова йти до перемоги, бо мені це питання болить».

Спортсменка додала, що готова до судових розглядів, якщо того вимагатиме ситуація:

«Це станеться, якщо конфлікт загостриться і не буде ніякої реакції щодо подій довкола Юри Марченка, якщо вирішать, що я і він просто ображені, а в цілому всіх все влаштовує і їх теж. То тоді, думаю, змушені будемо в правовому полі піднімати питання, бо за правду треба боротись».

Відео з голосом тренера. Як це коментує Михайло Романкевич

Михайло Романкевич — заслужений тренер України, наразі під його наставництвом понад десять спортсменів у збірній. Суспільне звернулось за коментарем з приводу відео, де чути голос, схожий на його і де спортсмену пояснюють, чому не варто задавати питань про премії.

Головний тренер збірної підтвердив, що запрошував Юрія Марченка тренуватись у Рівному і запевнив, що тут є всі умови для якісної підготовки.

«Я керувався бажанням максимально сприяти спортивному прогресу Юрія Марченка, запрошуючи його приїхати тренуватись в Рівне на початку 2022 року. Впевнений, що після переїзду до Рівного якість тренувального процесу Юрія значно покращилась. Також ми сприяли йому у вирішенні питання оренди житла, організації підвозу з дому до місця тренувань і назад, отриманню різних видів допомоги тощо. Результатом кропіткої роботи зі спортсменом стало здобуття ним срібної медалі на Чемпіонаті Європи», — зазначив Михайло Романкевич.

Тренер пояснив, що аби Юрій Марченко міг претендувати на грошову винагороду, треба було внести зміни до складу збірної команди України, які б затвердили офіційно той факт, що спортсмен представляє на змаганнях Рівненську область. Відповідну заяву спортсмен написав.

«Процедура отримання Юрієм спортивної прописки у Рівному була завершена у кінці вересня, вже після Чемпіонату Європи, тому не було жодних законних підстав для виплати йому одноразової винагороди за зайняте ним друге місце на європейському чемпіонаті. Саме це стало причиною невдоволення Юрія та його численних звернень».

Щодо запису з його голосом, то Михайло Романкевич пояснив його так:

«Спортсмену я декілька разів детально пояснив причину неможливості виплатити йому грошову винагороду, але його не влаштовували надані пояснення. Юрій знов і знов звертався до мене з одними і тими ж запитаннями про винагороду, але, як виявилось, він намагався лише мене спровокувати і таємно записував наші розмови. Потім, вирвавши з контексту деякі фрази, змонтував їх в монолог та почав поливати мене брудом».

Хто такий Юрій Марченко і що він каже

Юрій Марченко — незрячий спортсмен-дзюдоїст, уродженець міста Павлоград Дніпропетровської області. На Рівненщину, як розповів він Суспільному, приїхав влітку 2022 року на запрошення тренера збірної команди України Михайла Романкевича. До цього займався громадською діяльністю як керівник українського народного об’єднання «Характерник».

«Мене у 2022 році погукав тренер Михайло Якович і сказав: «Давай виступай за Рівне, бо у нас все схвачено і з документацією не буде проблем». Думаю: яка ж різниця, головне — що за Україну. Я винаймав житло за свої кошти, періодично доводилось за свої кошти їздити на тренування по кілька разів на день на таксі», — розповідає про свої перші місці спортсмен. Тренуючись у Рівному, Юрій Марченко потрапив на чемпіонат Європи та здобув срібну нагороду.

«Після нагороди державні гроші нам виплатили без проблем, я отримав 80 тисяч гривень. Інші колеги по паралімпійській збірній, які посіли другі місця, отримали ще 48 тисяч від області й міста. А мені гроші не прийшли. Хоча я в лютому 2022 року писав в рівненському Інваспорті заяву, що я хочу виступати за Рівне на прохання Михайла Яковича. Коли я спитав у тренера, чому так відбулось, то він сказав, цитую: «Там хтось завтикав у Києві, сам розумієш, війна, тому вже нічого не зробиш», — пояснює спортсмен.

Суспільному він пояснив, що записував розмови з людьми, аби мати докази, на його думку, тиску й неналежного ставлення до спортсмена з інвалідністю.

«Чому, якщо хтось халатно віднісся до своєї роботи, не поніс покарання? Чому я втратив гроші, на які в Рівному цілий рік міг би винаймати квартиру? В мене пенсія чотири тисячі гривень в місяць, це річна моя пенсія. Ніхто ж навіть не вибачився, а почали погрожувати, що мене не пропишуть за Рівне і я не отримаю земельну ділянку чи квартиру, якщо достойно виступлю на Паралімпіаді. Я не боюсь, що мене виженуть чи не виженуть, я доб’юсь того, що до людей з особливими потребами будуть ставитись з повагою. Мене роблять, що я якийсь неадекватний, бо не побоявся говорити. А я не побоюсь і буду говорить, більше ніхто інвалідів ображати не буде», — сказав спортсмен. У коментарі Суспільному. Юрій Марченко зазначив, що знає про інші порушення у збірній та має питання щодо забезпечення спортсменів медикаментами та вітамінами.

«Я не боюсь, що мене виженуть чи не виженуть, я доб’юсь того, що до людей з особливими потребами будуть ставитись з повагою. Мене роблять, що я якийсь неадекватний, бо не побоявся говорити. А я не побоюсь і буду говорить, більше ніхто інвалідів ображати не буде», — сказав спортсмен. У коментарі Суспільному.

Зі слів Марченка, кілька нардепів пообіцяли сприяти в розслідуванні озвучених ним фактів. Також додав, що має докази інших порушень, у яких мають розбиратись вже правоохоронні органи і туди разом із нардепами готують звернення. Він також повідомив, що готовий, як і Ірина Гусєва, пройти процедуру перевірки на поліграфі.

4 квітня Юрій Марченко має приїхати у Рівне на тренувальний збір.

Автор Іван МАРЧУК.

Читайте також: «Відома спортсменка з Рівного через приниження тренера звернулася до Зеленського (Відео)»

Реклама Google

Telegram Channel