Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Чому не вдарив потужно український «Грім»?

«Ми просимо зараз у наших партнерів ракетні комплекси з дальністю 300 кілометрів. А наш «Грім» міг би перекрити їх».

Фото із сайту fakty.ua.

Чому не вдарив потужно український «Грім»?

Чому наша країна не зробила власної ракети з дальністю у 500 кілометрів, хоча ще у 2019 році ЗСУ провели випробування потужного вітчизняного комплексу?.. Але «Грім», який міг би вдарити і по москві, так і не з’явився у військах

Через зрив державно-оборонного замовлення у 2020–2021 роках українська армія мала недостатньо забезпечення озброєнням напередодні повномасштабного вторгнення рф в Україну. Хоча були можливості, зокрема, удвічі наростити спроможності систем протиповітряної оборони. Про це заявив колишній начальник Генштабу – Головнокомандувач ЗСУ генерал Віктор Муженко (на фото) в інтерв’ю «Фактам».

«У листопаді 2018 року в нас пройшли стрільби зенітно-ракетних систем на полігоні. Як правило, на такі заходи керівники підприємств виставляють свої перспективні зразки. Ми з ними провели нараду, де поставили серйозне питання щодо посилення системи протиповітряної оборони. Ми розуміли, що того, що в нас було, явно недостатньо. Після цього прорахували можливості підприємств, які виготовляють різні типи ЗРК, і зробили висновок, що при відповідному фінансуванні цілком реально з 2019-го до 2023 року наростити приблизно вдвічі кількість зенітно-ракетних дивізіонів», – розповів Муженко.

Через зрив державно-оборонного замовлення у 2020–2021 роках українська армія мала недостатньо забезпечення озброєнням напередодні повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Генерал наголосив, що саме українські підприємства військово-промислового комплексу мали б виготовляти відповідне озброєння. Він зауважив, що в той період не було й мови про закупівлю озброєння за кордоном. «Нам на той час з іноземців ніхто особливо не продавав зенітно-ракетні комплекси, – сказав Муженко. – Були розрахунки щодо збільшення кількості зенітно-ракетних дивізіонів практично у два рази. Але це не було реалізовано». «Зрив державно-оборонного замовлення у 2020–2021 роках призвів до цього. Саме по системі протиповітряної оборони», – пояснив генерал.

Водночас він розповів, що вдалось відновити певну кількість старих зенітно-ракетних системи. «Уже в лютому 2019-го ми провели їхні випробування на одному з південних полігонів. Шляхом певної модифікації комплексів С-125, Тор-300, С-300 В1 та інших. Була реальна можливість наростити кількість цих дивізіонів», – сказав Муженко.

Він також нагадав, що навесні 2019 року провели випробування вітчизняного комплексу «Грім», який мав дальність польоту ракети до 500 кілометрів: «Випробування відбулося у квітні 2019-го. А ми досі не маємо його на озброєнні ЗСУ. Ми просимо зараз у наших партнерів ракетні комплекси з дальністю 300 кілометрів. А наш «Грім» міг би перекрити їх. От такі реалії».

Читайте також: «У Ватикані знову організували хресний хід за участю українця й росіянина«.

Реклама Google

Telegram Channel