Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Знаменитий дядя Гриша: «Кожного дня виїжджав,  як на мінне поле: не знав, чи зможу повернутися додому...»

Цей чоловік став символом спротиву херсонців.

Фото із сайту uinp.gov.ua.

Знаменитий дядя Гриша: «Кожного дня виїжджав, як на мінне поле: не знав, чи зможу повернутися додому...»

Дядя Гриша в інвалідному візку у центрі окупованого Херсона вмикав український Гімн і збирав пожертви для української армії – за ці роки війни сума його допомоги для ЗСУ обчислюється мільйонами

У Запоріжжі у волонтерському центрі «Солдатський привал» мешкає відомий на всю Україну волонтер із Херсона Григорій Янченко, більш знаний як дядя Гриша. Григорій Янченко волонтерить з 2014 року, а коли росіяни окупували його рідне місто, чоловік на інвалідному візку став символом спротиву херсонців. На допомогу українській армії за ці роки він зібрав мільйони гривень.

«Добро повертається: дядя Гриша допомагав усім, а тепер і ми йому допоможемо», – каже депутатка Запорізької міської ради Галина Гончаренко.
«Добро повертається: дядя Гриша допомагав усім, а тепер і ми йому допоможемо», – каже депутатка Запорізької міської ради Галина Гончаренко.

 Дядя Гриша під час російської окупації щоденно виїжджав у середмістя, щоб збирати пожертви. Він вмикав через гучномовець Гімн України та українські патріотичні пісні і так висловлював свій протест загарбникам. Херсонці підтримували його та долучалися до збору коштів для Збройних сил України. «Людям, які слухали ці пісні, це піднімало настрій і дух, зміцнювало їхню віру в те, що прийде українська армія і звільнить Херсон від загарбників. І не тільки Херсон, а й всю Україну», – згадує Григорій Янченко.

Орки не так мене турбували, як місцеві «ватники».

Окупанти почали залякувати мужнього активіста, і тому через деякий час за допомогою волонтерів він виїхав у Запоріжжя. «В основному погрожували місцеві колаборанти. Орки не так мене турбували, як місцеві «ватники». Тому що вони знали мене і могли рашистам вказати на мене, щоб арештували чи забрали в підвал. Кожного дня виїжджав, як на мінне поле. Зранку – все в порядку, а повернешся чи не повернешся – ти не знаєш», – згадує волонтер ті дні.

Нещодавно йому знадобилась медична допомога, в організації якої посприяли волонтери «Європейської Солідарності», депутати Запорізької міської ради Микола Бєлий та Галина Гончаренко.

«Сьогодні наш дядя Гриша – Григорій Янченко – отримав допомогу від Клініки Святого Миколая. Завжди всіх підтримує він, але добро повертається. Ми звернулися до керівництва та лікарів КСМ, і вони миттєво запропонували для українського героя-волонтера безоплатну операцію», – розповіла Галина Гончаренко.

«Не хвилюйтесь, нічого серйозного та катастрофічного. Але потреба в тому була, бо наш дядя Гриша звик турбуватися про інших, а на себе ніколи не вистачало часу. Бажаємо пану Григорію скорішого одужання», – зазначила пані Гончаренко. 

Лія ЛІС.

Читайте також: «Окупанти посилили терор щодо людей, які відмовляються від російського паспорта»

Реклама Google

Telegram Channel