Чи треба наїдатися паски на весь рік?
Їжа на свята — це особливий культ не лише для українців. Проте варто пам’ятати, що поняття «святкове застілля» — це більше не про «поїсти», а про атмосферу і що їжа після свят нікуди не зникне
Наталія Кузьо, яка практикує здорове харчування, розповідає, як пережити застілля без значної шкоди для здоров’я. Вона пояснила це на основі продуктів великоднього кошика і декількох традиційних святкових страв.
М’ясо. Звісно, свинина буде на більшості українських столів. По два-три шматочки шинки і ковбаски за один захід — це адекватне харчування. По 10 і більше — уже ні. М’ясо птиці все ж можна додати — особливо, якщо ваше застілля не обходиться без холодцю. І якщо замінити хоча б третину традиційного м’яса на корисніше, то й атмосферність нікуди не дінеться і організм пізніше подякує. Замість того, щоб коптити або смажити, здоровіше його запекти. І звертайте увагу на якість: краще купити менше, але якісне.
Краще частіші застілля, але з меншими порціями, аніж одне-два, під час якого ви намагаєтеся відразу з’їсти все.
Випічка і десерти. Паска на великодні свята — головна страва. Чудовим варіантом «оздоровити» її буде бездріжджовий рецепт. Та в будь-якому випадку не варто намагатися наїстися паскою на весь рік. Для атмосферності і втамування голоду достатньо два-три шматочки. Крім того, якщо їсте паску, то відмовтеся натомість від білого хліба. Із десертів здоровіше готувати мусові, желейні, сирні, у тому числі — традиційний сирник. Це мінімум тіста, якісний сир, часом родзинки та сухофрукти — абсолютне попадання в концепцію здорового харчування.
Овочі. З ними все просто — їх можна (і треба) їсти багато. Додавати до страв зелень, робити салати. Так само і хрін — недарма він є у великодньому кошику. Окрім вітамінного складу, хрін має антибактеріальну дію і сприяє поліпшенню травлення. Краще приготувати його вдома, аніж купити готову баночку в магазині. І відмовтеся від майонезу — навіть домашнього.
Яйця. Присмачене хроном, у свіжих весняних салатах чи просто звичайне варене яйце — корисно. Головне — не з’їсти їх центнер.
І наостанок декілька простих правил — не про меню, а про режим:
• Краще частіші застілля, але з меншими порціями, аніж одне-два, під час якого ви намагаєтеся відразу з’їсти все.
• Випивайте склянку води щоразу перед тим, як сісти до столу.
• Їжте повільно, добре прожовуйте. Насолоджуйтеся першочергово святковою атмосферою і компанією, а не їжею — хай вона буде фоном. Відчуття ситості з’являється не відразу — якщо дуже швидко поглинати їжу, то через пів години замість святкової атмосфери ви відчуватимете перенасичення і втому.
• Пам’ятайте, що святкова їжа — це не про голод, а про апетит. Голод — це коли хочеться їсти і байдуже що. Апетит — це коли хочеться з’їсти щось конкретне, щоб і насититися, і відчути задоволення.
За матеріалами «Тvoemisto.tv».
Інна НОВИК.