Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Сьогодні Велика субота: що не можна робити

Не можна відмовляти людям, якщо попросили допомоги.

Фото ілюстративне.

Сьогодні Велика субота: що не можна робити

У 2023 році Страсна або Велика суботу випадає на 15 квітня - це шостий день Страсного тижня. Основна назва пов'язана з тим, що субота є останнім днем Страсного тижня. Саме ці дні стали останніми у земному житті Ісуса Христа

Страсна субота – це останній день Страсного тижня, що передує світлому святу Великодня. Цього дня віруючі згадують поховання та перебування у труні тіла Ісуса Христа. Крім того, у Страсну суботу йдуть останні приготування до святкування Воскресіння Христового, яке відбувається в ніч із суботи на неділю.

У храмах у Велику суботу священики перевдягаються з чорних шат у білі, як символ здійснення головної таємниці християнства – Воскресіння Ісуса Христа та Його перемоги над смертю. Традиційно після служби цього ж дня відбувається перше освячення великодніх кошиків з пасками, писанками та іншими частуваннями. 

Щороку у Велику суботу напередодні Великодня в Єрусалимі відбувається велике чудо православної церкви – сходження Благодатного вогню. Потім цей священний вогонь розвозять по всіх країнах та храмах.

Щороку у Велику суботу напередодні Великодня в Єрусалимі відбувається велике чудо православної церкви – сходження Благодатного вогню. Потім цей священний вогонь розвозять по всіх країнах та храмах.

Заборони Страсної суботи

= Не можна вживати спиртні напої. Виняток становлять ті, хто дотримується Страсної п'ятниці суворого посту на хлібі та воді. Їм можна випити зовсім небагато червоного вина для того, щоб підтримати сили.

= Не можна розговлятися з третьої ночі Страсної суботи до самого ранку неділі.

= Не можна ходити на рибалку, не можна полювати й ображати тварин у цілому.

= Не можна влаштовувати вечірки та  веселитися, танцювати, співати. Це не стосується легкої посмішки, якщо тебе щось розсмішило, але від вакханалій варто все ж таки у Страсну суботу утриматися.

=Не можна сваритися, битися, лаятись і лихословити. Не потрібно в цей день розпускати плітки і засуджувати інших людей і в цілому не можна бути токсичною людиною.

=Не можна відмовляти людям, якщо попросили допомоги.

Що потрібно робити у Велику суботу

= У Велику суботу варто допомагати іншим

= Також у Страсну суботу завершують усі фінальні приготування до Великодня: фарбують яйця, печуть пасочки та готують останні страви до святкового столу.

Читайте також: «Чиста жінка, лоза верби і крихти на посівну: давні традиції випікання паски на Волині ».

Реклама Google

Telegram Channel