![У Дрогобичі варять сіль уже 700 років](https://volyn.com.ua/content/thumbs/750x500/m/hq/p7ozoz-ndfrdqy2ekm6qalslk7hbgo2pjwbdhqm.jpg)
Тутешня сіль має статус культурної спадщини обласного значення.
У Дрогобичі варять сіль уже 700 років
Найстаріше підприємство в Україні за рік збільшило виробництво удвічі, але..
Солевиварювальний дрогобицький завод на Львівщині, який має статус культурної спадщини, торік зміг збільшити виробництво солі у 2,2 раза – до майже 500 тонн. Солеварня почала нарощувати обсяги виробництва до максимуму після того, як в Україні з’явилась загроза дефіциту солі через зупинку великого солевидобувного підприємства «Артемсіль» у Соледарі на Сході України. Утім, нинішні потужності дрогобицького заводу не дають змоги ще збільшити виробництво без додаткових інвестицій і розширення площ виробництва. Про це повідомив Захід Фонд держмайна України, в управлінні якого перебуває підприємство.
![І на Заході знають смак львівської солі.](https://volyn.com.ua/content/thumbs/800x/v/ie/fb2zzn-0x0-800x800-ct42fjkxhhwrpdaswnjtuxqxcgqsfiev.jpg)
«Щоб збільшити виробництво, треба проводити газ, ставити великі ванни розміром 10 на 12 метрів, сушильний барабан, транспортери. Це дуже великі кошти. Це має фінансувати держава, тому що ми є державним підприємством», – заявляють на дрогобицькому заводі.
Солеварня почала нарощувати обсяги виробництва до максимуму після того, як в Україні з’явилась загроза дефіциту солі через зупинку великого солевидобувного підприємства «Артемсіль» в Соледарі на Сході України.
Основними споживачами продукції Дрогобицького солевиварювального заводу є торгові мережі «Сільпо», «Рукавичка», «Арсен», місцеві магазини та хлібопекарські підприємства у Львівській та
Вінницькій областях. Також продукцію дрогобицької солеварні купує львівське підприємство з виготовлення дріжджів «Ензим».
Сіль на заводі отримують шляхом випарювання соляної ропи з мінералізацією 260-295 г/л. Після цього працівники вручну збирають, сушать та фасують її. В якості енергоносія для випарювання солі використовують дрова. Це найстаріше підприємство в Україні – воно працює без зупинки виробництва понад 700 років і має статус культурної спадщини обласного значення!
Спосіб виробництва солі у Дрогобичі відрізняється від традиційного видобутку: виробничий процес складніший і дорожчий. Тому і вартість солі удвічі перевищувала ціну товару «Артемсолі». До війни клієнтами заводу у Дрогобичі були також ресторани Києва та Львова, а його продукція позиціонувалась як крафтова – виготовлена не промисловим способом, а маленькими партіями за індивідуальними рецептами.
Василь РОГУЦЬКИЙ.
![Telegram Channel](https://volyn.com.ua/src/img/channel.jpg)