Курси НБУ $ 40.45 € 43.27
Суд наклав арешт на ділянки й будівництво біля Свято-Успенської церкви у Рівному

Наразі нічого там робити не можна.

Фото suspilne.media.

Суд наклав арешт на ділянки й будівництво біля Свято-Успенської церкви у Рівному

Про те, що поблизу Свято-Успенської церкви на вулиці Шевченка планують побудувати житловий будинок, стало відомо наприкінці березня

Суд у Рівному наклав арешт на земельні ділянки й незавершене будівництво біля пам'ятки національного значення, — Свято-Успенської церкви, — де навесні 2023 року почались будівельні роботи. Про це Суспільному повідомила речниця обласної прокуратури Оксана Жужельська. На початку робіт мешканці прилеглих будинків неодноразово викликали поліцію на будівельників, вважаючи їхні дії незаконними. Водночас представники забудовників запевняли, що нічого не порушують.

Що це за історія

Про те, що поблизу Свято-Успенської церкви на вулиці Шевченка планують побудувати житловий будинок, стало відомо наприкінці березня. На думку краєзнавця Миколи Бендюка, це порушує закон України «Про охорону культурної спадщини», адже ділянка біля майже 300-літнього храму має обмеження забудови і частково потрапляє в охоронну зону. Він пояснив, що у таких випадках «жоден документ не може бути введений без погодження з управлінням та Міністерством культури».

Зі слів краєзнавця, на місці майбутніх робіт колись було церковне кладовище, тож на цій території потрібно щонайменше провести дослідження.

На думку краєзнавця Миколи Бендюка, це порушує закон України «Про охорону культурної спадщини», адже ділянка біля майже 300-літнього храму має обмеження забудови і частково потрапляє в охоронну зону. 

В управлінні містобудування і архітектури Суспільному зазначили, що ініціювали низку дій, які «мають забезпечити виконання вимог законодавства про охорону культурної спадщини та можливість контролю розробленого проєкту та погодження з відповідними органами, відтак — реалізації будівництва відповідно до законодавства про охорону культурної спадщини».

Коментуючи цю тему, начальниця обласного управління культури Любов Романюк зазначила, що церква перебуває у комунальній власності міста, тому погоджувати будівництво управління не має повноважень. За її словами, це може зробити лише Міністерство культури:

«Ми звернулися вчергове до керівництва міста для того, щоб розробити історико-опорний план, бо Рівне — це місто історичного значення і з 13-ти в області — воно одне з небагатьох, яке не має цього плану. Нам потрібно цей план прийняти, розробити, затвердити і тоді такі ситуації не будуть з'являтися».

Реакція на будівництво. Позиція правоохоронців і влади

Заступник міського голови Рівного Микола Дядюсь 2 травня Суспільному зазначив, що суд виніс ухвалу, яка стосується будівництва.

«Було прийнято ухвалу суду про заборону будівництва на Шевченка, 115, на двох об’єктах за позовом окружної прокуратури на звернення управління містобудування та архітектури. Далі буде справа розглядатись», — сказав посадовець.

Як пояснила Суспільному речниця обласної прокуратури Оксана Жужельська, правоохоронці отримали звернення від Міністерства культури «щодо вчинення злочину власниками земельної ділянки під час будівництва об'єкта нерухомості та про порушення під час цього будівництва».

«Були залучені фахівці, провели огляд і встановили такі порушення. Зареєстрували кримінальне провадження за частиною 1 статті 275 і статті 356 Кримінального кодексу України. В межах цього кримінального провадження у п'ятницю судом накладено арешт на дві земельні ділянки й об'єкт незавершеного будівництва», - сказала вона.

Ну уточнювальне питання Суспільного, чи означає накладення арешту заборону на проведення будівельних робі, речниця відповіла:

«Так, до прийняття кінцевого процесуального рішення. Наразі триває досудове розслідування, арештована земля, арештована незавершене будівництво і нічого там робити не можна».

Позиція представника забудовника

Суспільне звернулось за коментарем до адвоката Олексія Домецького, який є представником забудовників. Він пояснив, що його довіритель «здійснює будівництво двоповерхового житлового будинку з мансардою та реконструкцію іншої будівлі». Він додав, що для цього є «будівельні паспорти й декларація на початок будівельних робіт».

 

 

 

«Ніяких порушень з боку мого довірителя немає, він діє виключно в межах дозвільної документації. Якщо буде встановлено дійсно, що у нас в місті є історико-культурний опорний план, тоді так — це питання мало би узгоджуватися з управлінням культури. Наразі в місті немає такого плану», — зазначив представник забудовника.

Адвокат також прокоментував дії суду:

«Була лише ухвала про доступ до земельної ділянки для того, щоб відповідно фахівці змогли зробити заміри, чи дане будівництво не порушує, не виходить на територію, на якій знаходиться Успенська церква. На даний час це встановити немає можливості у зв'язку з тим, що будівництво наразі здійснено тільки в процесі залиття фундаменту. Тобто немає ніякої будівлі, щоб визначати, чи щось порушуємо. Однак я можу вас запевнити, що ніяких порушень немає у зв'язку з тим, що будівництво здійснюється виключно в межах будівельного паспорта і замірах тих, які були надані згідно документації».

Станом на 18:00 2 травня на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень ухвалу у цій справі, аби ознайомитись із нею детально, Суспільному знайти не вдалось.

Читайте також: «На Волині жінка незаконно присвоїла державну землю і збудувала там дві споруди: її судитимуть»

Реклама Google

Telegram Channel