Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
«...Сорочку мати вишила мені червоними і чорними нитками...». Відгадайте, що заховали волинські журналісти?

Переконані, Ви зможете розгадати це завдання!

Фото з архіву volyn.com.ua.

«...Сорочку мати вишила мені червоними і чорними нитками...». Відгадайте, що заховали волинські журналісти?

Навіть той, кому ведмідь на вухо наступив (як-от Грицькові Гарбузу), хоча б раз у житті співав пісню «Два кольори» на слова Дмитра Павличка. Бо в ній – душа нашого народу. Його крила! Тому дуже шкода, що далеко не всі учасники нашої вікторини змогли розгадати запитання, в основі якого і був покладений цей твір на віки для кожного українця. Напевно, багатьох налякав «дигідрогену монооксид». Тобто, вода! Хоча вся справа крутилася навколо сонця у вашій кімнаті!

Отож спочатку нагадаймо запитання, яке багатьох завело на манівці. Хоча відповідь була у вас над головою чи, як то кажуть, перед носом. І навіть, судячи із нинішнього заголовку, – у серці

«Гранатобуз із секретом»-12 (2023)

Сьогодні ми заховали ключову частину предмета, який має бути у вашій оселі. Принаймні перебував до нещодавньої широко розрекламованої акції.
Давайте його розкладемо на «гвинтики»:

А ви вже обміняли свої лампи розжарювання на світлодіодні? Заодно можна передплатити і нашу газету!
А ви вже обміняли свої лампи розжарювання на світлодіодні? Заодно можна передплатити і нашу газету! 

– назва однієї з частин перегукується із найменням території за межами державних кордонів, але без «дигідрогену монооксиду»;
– а інша у множині нагадує популярне до середини 2010-х років всеукраїнське видання з регіональної ознакою – тільки треба закреслити одну букву. А якщо не закреслювати, то його дія нагадує «магніт»;
– інша складова римується зі словом, яке має кілька значень: і «розтелепа», і певний «знак», і «одяг не за розміром», і «вайлуватість»;
– ще одна частина предмета, пов’язаного із всесвітньо відомим лідером, носить назву... черевика.

Не вистачає однієї цікавої детальки, яку ми і заховали. Ми знаємо її у множині як омонім в одній із найпопулярніших українських авторських пісень.

Що знаходиться у гранатобузі?

 Оця деталька, захована в лампочці (в СРСР казали «лампочці Ілліча»-Леніна), є... «нитка розжарювання» (слово-відповідь) – омонім у множині до «червоними і чорними нитками...»

 

  Хто саме відгадав головний предмет розрекламованої «Укрпоштою» акції (нині наші поштарі обмінюють лампи розжарювання на світлодіодні), а також яке становище лідерів у вікторині «Гранатобуз із секретом» після 12 турів – читайте на на сайті volyn.com.ua і фейсбук-сторінці Грицька Гарбуза (за цим QR-кодом ви можете зайти на неї з будь-якої частини світу), а нам час оголошувати нове завдання. Поїхали! 

Переконані, Ви зможете розгадати це завдання!
Переконані, Ви зможете розгадати це завдання! Фото із сайту volyn.com.ua.

  «Гранатобуз із секретом»-14 (2023)

Сьогодні ми заховали предмет, який, безперечно, є у вас дома. За допомогою нього герой одного зі всесвітньо відомих творів – колишній воїн – зміг нормально, якщо так можна висловитися, порозмовляти з дівчиною, в яку закохався. Справа в тому, що він винаймав кімнату в будинку, де на всі помешкання був один телефон, який знаходився у спільному холі. І, щоб не могли підслухати, з ким він розмовляє (а привідчиняли двері майже всі сусіди), він скористався цим предметом. Хоч було дуже непросто, навіть важко його використовувати...

Ця річ у літературі асоціюється переважно із зимою; нагадує відому математичну фігуру; пов’язана з «рускім міром», хоч в українській мові має два дуже поширені відповідники, а в російській найчастіше вживається одне слово на її позначення. Звісно, має вона і польське коріння. Нам нагадує пригоди в дитинстві. Та що казати – навіть нинішні підлітки її активно використовують і отримують за це прочухана! У народі, до речі, цю річ часто пов’язують із означенням егоїзму та корисливості, і, звісно, з приповідками про кохання. 

Що знаходиться у гранатобузі?

Відповідь треба надіслати до 19 травня (включно) тільки у вигляді повідомлення на телеграм-номер Грицька Гарбуза: 093 381 32 45, обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я, прізвище і регіон, який представляєте (наприклад: «Байрактар» (Валерій Залужний, Житомирщина)).

А історії, як шукали відповідь (що вразило, які були труднощі, хто допоміг розгадати), надсилайте на електронну адресу [email protected].

 

 Конкурс триває 45 турів, тож підняти кубок переможця ще може і той, хто вперше про нього дізнався. Нехай щастить!

Грицько ГАРБУЗ.

Читайте також на volyn.com.ua:

= «В саду гуляла, квіти збирала, кого любила – причарувала...» (Розумна вікторина)»;

= «Мати пішла на війну, щоб помститися за сина»;

= «На найгарячішій ділянці фронту волинський боєць заспівав «Мамо…» (Відео)».

Реклама Google

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel