Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Під час операції на мозку дитину довелося... розбудити

Хлопця розважали розповідями про супергероїв.

Фото із фейсбук-сторінки Першого медичного об'єднання Львова.

Під час операції на мозку дитину довелося... розбудити

​Уперше в історії української медицини неповнолітньому провели хірургічне втручання на мозку з пробудженням: у момент найважливішої його частини пацієнт мав бути при свідомості. Зважилися на це заради порятунку життя дитини львівські нейрохірурги Лікарні Святого Миколая

15-літній Максим Волович із Тернополя з восьми років страждав від сильних епілептичних нападів. Судоми викликала пухлина в мозку. Спровокувати черговий напад могло будь-що: фізична активність чи прояв емоцій.

Хлопчик, який займався танцями і мріяв стати чемпіоном, навіть бігати більше не міг. Дитинство Максима минуло із суворими обмеженнями під постійним наглядом мами, яка цілодобово пильнувала сина і боялася за його життя. Останніми роками юнакові стало важко говорити та запам’ятовувати. 

«Ми щасливі! Приїхали хворі, а їдемо здорові!»
«Ми щасливі! Приїхали хворі, а їдемо здорові!»

 Максим згадує про свій перший напад: «Я був на танцях і виступав, потім нас відвели на атракціони. Там були батути, я пішов разом зі всіма, і мене дівчинка штовхнула на сходах, я впав і дуже злякався. Коли мене мама заспокоїла, я заснув. На ранок почався напад, став «теліпатися»: ноги, руки обвисали, піна йшла з рота. Викликали «швидку»... Через хворобу я не займаюсь навіть фізкультурою, а так хочеться ходити на баскетбол чи футбол.

А ще пам’ять... Ти ходиш, не знаючи, коли почнеться новий напад, обмежуєш емоції».

З роками пухлина виросла і напади посилились. Утворення стало тиснути на ділянки мозку, які відповідають за мовлення і рухи. Виник високий ризик паралічу правої половини тіла. Мама Максима не могла з цим змиритися і звернулася до львівських лікарів. Ті після ретельного обстеження дійшли висновку, що єдиний шанс для Максима — це операція на мозку з пробудженням (AWAKE SURGERY). 

За словами завідувача нейрохірургічного відділення Михайла Ловги, пухлина почала тиснути на мозок, виник набряк, а це могло призвести до смерті.

Результати МРТ обнадійливі: лікарям вдалося повністю видалити пухлину. 

«Операція пройшла чудово: вдалося пацієнта розбудити, почути, що головне — ми змогли знайти центр мовлення. Одна з його частин була дуже близько розташована до місця входу пухлини, фактично в нас залишався невеличкий безпечний коридор — пів сантиметра на пів сантиметра, через який нам і вдалося видалити пухлину. Максима було важко розговорити, та кожен із нас намагався це зробити. Я пообіцяв йому, що ми з ним подивимося фільм про супергероїв», — каже Михайло Ловга.

Операція тривала сім годин. Після неї Максим на радість мамі та медикам заговорив ще краще, ніж до втручання. Результати МРТ теж обнадійливі: лікарям вдалося повністю видалити пухлину. А гістологічне дослідження показало, що утворення було доброякісним. І подальшого лікування пацієнт не потребує. Епілептичних нападів більше немає. 

Через тиждень після хірургічного втручання Максима виписали. «Ми щасливі! Приїхали хворі, а їдемо здорові!» — каже його мама. А сам хлопець повсякчас усміхається і не втомлюється ділитися планами на майбутнє: хоче зайнятися спортом та мріє подорожувати. 

За матеріалами «Першого медичного об’єднання Львова», «Суспільного».

Оксана СКРИПАЛЬ.

Читайте також: «Люди скаржаться, що у їхньому кабінеті в Helsi відображаються «фейкові» візити до лікарів – коментар МОЗ»

Реклама Google

Telegram Channel