Курси НБУ $ 41.66 € 43.41
Що таке аргінін і який його вплив на організм?

Ілюстрація apteka.net.ua.

Що таке аргінін і який його вплив на організм?

Аргінін — це амінокислота, що синтезується у нашому організмі. Про його користь добре знають спортсмени, проте він необхідний і звичайним людям. Амінокислота допомагає синтезувати білки та протеїни, тому вкрай важлива для нормального функціонування організму. Її можна отримати з їжею чи дієтичними добавками, такими як Бетаргін. Придбати таку добавку можна в аптеці «Бажаємо здоров’я».

Властивості аргініну

Аргінін бере участь у багатьох процесах, що відбуваються у нашому організмі. Зокрема підвищує його тонус, допомагає синтезувати інсулін, а також позитивно впливає на роботу головного мозку. Серед корисних властивостей речовини можна виділити наступні:

  • в організмі перетворюється в оксид азоту, розширює судини та запобігає їх тромбуванню, тому дуже корисна для серцево-судинної системи;

  • нейтралізує вільні радикали та прискорює їх виведення з організму;

  • сприяє пришвидшенню передачі імпульсів між нейронами, тому корисна при підвищеній розумовій діяльності;

  • використовується при діабеті другого типу, допомагає виробляти інсулін і контролювати рівень глюкози в крові;

  • стабілізує показники кров'яного тиску;

  • підвищує захисні сили організму;

  • знижує рівень тривожності.

Щоб забезпечити нормальне функціонування організму, людина має отримувати щодня 5-6 грамів цієї речовини, норма для дітей — 4 мг. Якщо людина має підвищені фізичні чи розумові навантаження, доза зростає. Нестача аргініну негативно впливає на роботу мозку, стан судин та рівень цукру крові.

Де міститься аргінін?

Сьогодні є безліч дієтичних добавок, що містять цю речовину, але дієтологи та нутриціологи не радять їх використовувати як заміну повноцінному харчуванню. Але вони чудово підходять, якщо людині потрібно швидко поповнити запас чи правильно харчуватися вона просто не має можливості.

Кожен може отримати аргінін зі звичайних продуктів. Він у великих кількостях міститься в насінні гарбуза, кунжуті, арахісі, яєчному білку, філе птиці, квасолі, бринзі, індичці.

Слід пам'ятати, що дієтичну добавку потрібно споживати за годину до або після їжі. Крім того, аргінін не сумісний з жирною їжею. Перед початком споживання варто проконсультуватися з лікарем та прочитати інструкцію. При дотриманні рекомендацій не виникає побічних ефектів. Аргінін не можна приймати вагітним, у період лактації чи людям з індивідуальною непереносністю.

Отже, аргінін є важливою речовиною для багатьох процесів людського організму. Якщо відчувається його нестача, варто проконсультуватися з лікарем щодо прийому спеціальних препаратів.

Telegram Channel