Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
«Чорний день Верховного суду»: САП оголосила підозру ексголові Князєву

Це Всеволод Князєв, колишній голова суду. У слідчих є інформація «не про одне рішення» ВС, за яке давали хабар.

Фото: Олександр Хоменко / hromadske.

«Чорний день Верховного суду»: САП оголосила підозру ексголові Князєву

Схему виявили завдяки проникненню детектива НАБУ до злочинного угруповання

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) напередодні оголосила підозру колишньому голові Верховного Суду Всеволоду Князєву та його спільнику — адвокату. Їх викрили на отриманні 2,7 млн доларів США хабаря.

Про це повідомила пресслужба НАБУ та САП, інформує Громадське.

Так, керівник САП Олександр Клименко особисто повідомив про підозру Князєву та адвокату. Дії підозрюваних кваліфікували за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає ув'язнення від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років з конфіскацією майна.

Наразі правоохоронці розв'язують питання про звернення до Вищої ради правосуддя та Вищого антикорупційного суду. Зазначимо, що для того, щоб Князєву обрали запобіжний захід, свій дозвіл має дати ВРП.

Йдеться про хабар у розмірі 2,7 мільйона доларів. Першу частину, за даними НАБУ, передали 3 травня. А другу, у розмірі 450 тисяч доларів — 15 травня, її й зафіксували «на гарячому».

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро (НАБУ) ввечері 15 травня повідомили, що викрили «масштабну корупцію» у Верховному Суді. 

Йдеться про хабар у розмірі 2,7 мільйона доларів. Першу частину, за даними НАБУ, передали 3 травня. А другу, у розмірі 450 тисяч доларів — 15 травня, її й зафіксували «на гарячому».

Правоохоронці вже затримали ексголову Верховного Суду Всеволода Князєва та ще одного ймовірного причетного, яким, за даними слідства, і призначався хабар. Скільки загалом суддів можуть фігурувати у справі, слідчі не повідомили.

Епізод із хабарем для Князєва НАБУ пов’язало з ухваленням судом, а точніше Великою палатою ВС, рішення в інтересах власника фінгрупи «Фінанси і кредит». Схему виявили завдяки проникненню детектива НАБУ до злочинного угруповання.

Так, детективи здобули інформацію про контакти бізнесмена-власника «Фінанси і кредит» (співголовою цієї групи називають бізнесмена Костянтина Жеваго) з одним з власників адвокатського об’єднання.

Адвокат став посередником, який і передав хабар керівництву Верховного Суду для подальшого ухвалення судового рішення в інтересах бізнесмена.

Як казали у САП, у слідчих є інформація «не про одне рішення» ВС, за яке давали хабар. Її зараз перевіряють. Крім того, «вирішування питань» через бек-офіс (тобто адвокатське об’єднання) стосувалося не лише Верховного Суду, але й більшості судів на території України.

Пленум Верховного Суду вже висловив недовіру голові Всеволоду Князєву і через це достроково припинив його повноваження як очільника. Надалі нового Голову ВС мають обрати відповідно до норм законодавства про проведення такого конкурсу.

Читайте також: «Жеваго назвав інформацію про його хабар голові чи суддям Верховного Суду «підтасовкою»

Реклама Google

Telegram Channel