Курси НБУ $ 41.40 € 45.14
«Весняний вечір м’ятою запах...» (Дивовижні рецепти)

Смачного!

Фото Pixabay.

«Весняний вечір м’ятою запах...» (Дивовижні рецепти)

П’янкий аромат цієї духмяної трави недарма опоетизований у легендах і піснях... Українці з давніх-давен плекали цю рослину, мабуть, інтуїтивно осягнувши те, що згодом довела наука. Листя м’яти містить багато ментолу, який допомагає позбутися численних недуг: алергії, ревматизму, захворювань органів дихання тощо. Крім того, у ній є аскорбінова кислота, дубильні речовини, каротин, рутин, завдяки чому вона втамовує біль, має сильну бактерицидну, судинорозширювальну і жовчогінну дію, тонізує, заспокоює, протидіє онкологічним хворобам. Якщо ж під вашими вікнами вона з якихось причин не росте, запросіть її, цілющу і пахучу, принаймні у своє меню. Бо ж м’ята – то не лише чудовий чай, а й безліч страв – від супів та соусів до коктейлів і десертів

Огірково-м’ятний салат

Інгредієнти: 400 г огірків, чималий пучок кропу, пучок м'яти, 1 невелика червона цибулина, 200 мл класичного йогурту або сметани, 3 ст. л. лимонного соку, 1 ст. л. оливкової олії, 1–2 зубчики часнику, сіль, перець, спеції – до смаку.

Приготування. Секрет цього смачного турецького салату – в заправці. Для її приготування змішайте сметану або йогурт із вичавленим часником, лимонним соком, оливковою олією та спеціями. Наріжте огірки та цибулю (залежно від величини – півкільцями або чвертькільцями). Додайте до них дрібно посічені кріп та м’яту, посоліть до смаку, залийте все заправкою, перемішайте. За бажанням можна додати до салату молоду редиску, помідори чи перець.

Зелений чатні

Інгредієнти: 0,5 скл. листя м’яти, 0,25 скл. зелені кінзи, 1 чилі, 1,5 ст. л. нарізаної червоної цибулі, 3 ст. л. соку лайма, 5 ч. л. води, 1 ст. л. йогурту, сіль та перець – до смаку.

Приготування. М'ятний чатні – це пряний соус, поширений в Індії, його призначення – збуджувати апетит. Свіжий та ароматний, він поєднується з будь-якими стравами, надаючи їм нових відтінків смаку.

Помити зелень м'яти і кінзи, дати стекти воді і покласти в чашу блендера. Додати решту інгредієнтів і збити все на середній швидкості до однорідної консистенції, перелити в соусник.

Індійський суп

Інгредієнти: для бульйону – зелена частина стебла цибулі-порею, 1 морквина, 1–2 стебла селери, 1–2 картоплини, 8 скл. води; для супу – 2 ст. л. вершкового масла, 4 скл. молодого зеленого горошку, біла і зелена частина двох стебел цибулі-порею, 2–3 картоплини, 2 скл. салату-латуку, 0,5 скл. нарізаної м'яти (листочків), 1 лимон, сіль до смаку; для подачі – 0,5 скл. сметани, 2–3 гілочки м'яти, бланшований зелений горошок, сухарики.

Приготування. Овочі для бульйону (цибулю, моркву, селеру і картоплю, порізані кубиками) скласти у велику каструлю, залити водою і варити пів години на середньому вогні. Дістати овочі (вони більше не знадобляться), бульйон процідити. У великому сотейнику розтопити на середньому вогні масло, всипати нарізану півкільцями цибулю і картоплю, покраяну тонкими скибками, тушкувати приблизно 10 хвилин. Коли цибуля почне підрум'янюватися, влити 6 склянок бульйону-основи, посолити і варити до готовності картоплі – близько 10–15 хвилин. Всипати горошок, потримати на повільному вогні ще 5 хвилин, тоді додати салат-латук і довести суп до кипіння. Зняти з вогню. Коли схолоне до кімнатної температури, вкинути листя м'яти і за допомогою блендера збити суп на пюре. Додати лимонний сік і сіль за смаком. Якщо подобається рідша страва – долити в нього ще бульйону-основи. Суп підігріти на повільному вогні, постійно помішуючи, розлити в тарілки, покласти в кожну по ложці сметани, бланшований зелений горошок і сухарики.

Печиво «Зелений розмай»

Інгредієнти: 30 г листя свіжої м’яти, 100 г цукру, 100 г вершкового масла, 1 яйце, 200 г борошна, 0,5 ч. л. розпушувача для тіста.

Приготування. М’яту ретельно вимити, обірвати листочки, висипати на них цукор і збити блендером до утворення однорідної маси. В окремій ємності змішати борошно з розпушувачем і ретельно збити цю суміш із м’ятою. Додати розм’якшене вершкове масло та яйце, замісити. Застелити деко або форму пергаментом, викласти сформовані з тіста кульки, трішки їх приплюснувши. Випікати 15 хвилин за температури 180 градусів. Увага: не перепечіть м’ятне печиво! Якщо перетримати його в духовці до зарум’янювання, воно пересохне і не буде таким ніжним на смак. За бажанням печиво можна прикрасити арахісом чи кунжутом. Найкраще смакує охолодженим.

М’ятно-лимонне варення

Інгредієнти: 300 г листя м’яти зі стеблами, 1 кг цукру, 1 лимон, 0,5 л води.

Приготування. Лимон ретельно вимити і разом зі шкіркою нарізати маленькими кубиками. Закип’ятити воду і вкинути в окріп лимон та подрібнену м’яту, проварити 10 хвилин і відставити на добу. Наступного дня відвар процідити, додати цукор і варити 35–40 хвилин. Гарячим закатати у невеличкі попередньо простерилізовані слоїчки.

М’ятний лікер

Інгредієнти: 300 г м'яти, 250 мл спирту, 650 г цукру, 350 мл води.

Приготування. Листочки м’яти помити, викласти на друшляк, щоб стекла вода, потому перекласти у скляну ємність, залити спиртом, щільно закрити і настоювати в темному місці за кімнатної температури 5–7 днів, щодня злегка струшуючи, аби листя було повністю покрите рідиною. По закінченні цього терміну в кастрюлю влити воду, всипати цукор і, помішуючи, довести до кипіння, накрити кришкою і залишити до охолодження. М’яту відцідити на марлю, добре відтиснувши всю рідину. Змішати спиртову настоянку із сиропом, перелити у пляшку, щільно закорувати і поставити в холодильник. Перед подачею на стіл кілька годин потримати лікер у морозилці. Смакуватиме із з солодощами. 

 Схожі публікації:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google
 

Telegram Channel