Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Цукровий діабет: коли слід іти  до лікаря

Важливо починати лікування одразу після встановлення діагнозу.

Фото із сайту inva.news.

Цукровий діабет: коли слід іти до лікаря

Близько 415 млн людей у всьому світі мають цю хворобу і приблизно у 193 млн вона недіагностована. Майже 90% випадків припадає саме на цукровий діабет (ЦД) 2 типу

Недуга часто спричиняє психологічні та фізичні страждання не лише людини, яка хворіє, а й усіх членів сім’ї. Попри значний обсяг інформації про фактори ризику ЦД 2 типу та докази успішної профілактики, захворюваність продовжує зростати в усьому світі. І тут важливо розуміти, що раннє виявлення діабету через скринінг, своєчасна профілактика та застосування ефективних методів лікування запобігають виникненню ускладнень та знижують захворюваність і смертність.

Підступність ЦД 2 типу полягає в тому, що на початку захворювання практично відсутні будь-які ознаки та симптоми. І це призводить до того, що вперше діагноз встановлюється, коли людина хворіє впродовж декількох років.

Раннє виявлення діабету через скринінг, своєчасна профілактика та застосування ефективних методів лікування запобігають виникненню ускладнень та знижують захворюваність і смертність.

При цьому виникають незворотні зміни, що спричиняють такі ускладнення, як діабетична стопа, ретинопатія та інші. Тим часом ЦД 2 типу постійно прогресує. Важливо починати лікування одразу після встановлення діагнозу.

Скринінговими тестами для виявлення такого стану є визначення рівня глюкози в плазмі натщесерце та глікозильованого гемоглобіну HbA1C. Для запобігання подальшому розвитку хвороби ефективною буде корекція способу життя (підвищення фізичної активності, збалансоване харчування тощо). Рекомендації Американської діабетичної асоціації визначають, що скринінг на ЦД за відсутності факторів ризику слід проводити з 35 років. Це пов’язано з тим, що недуга розвивається у досить молодому віці. У дорослих із надмірною масою тіла чи ожирінням, які мають один або декілька факторів ризику, тестування на цукровий діабет 2 типу та скринінг слід проводити незалежно від віку.

Фактори ризику розвитку ЦД 2 типу:

  • наявність родичів із ЦД;
  • серцево-судинні захворювання;
  • артеріальна гіпертензія (≥140/90 мм рт. ст.);
  • високий рівень холестерину;
  • надмірна вага та ожиріння;
  • низька фізична активність;
  • синдром полікістозних яєчників у жінок.

За матеріалами Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Читайте також: «Приїхав з Бельгії, щоб лікувати поранених: історія хірурга»

Реклама Google

Telegram Channel