Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
7 причин пити молоко

А ще молоко – смачне!

Фото Pixabay.

7 причин пити молоко

Історія споживання людьми цього напою налічує тисячі років. Попри те, на цю тему й досі дискутують у ЗМІ та соціальних мережах. Тим часом нутриціологи і дієтологи формують рекомендації щодо вживання молока і молочних продуктів на основі переконливих доказів, отриманих у результаті наукових досліджень

1. Збалансоване джерело поживних речовин. Поживна цінність молока унікальна. Одна склянка незбираного коров’ячого молока містить 146 калорій, 8 г білка та 8 г жиру, 28% добової норми кальцію, 26% – вітаміну B2, 18% – вітаміну B12, а також 22% фосфору, 13% селену та 10% добової норми калію. Молоко забезпечує організм калієм, кальцієм, вітаміном B12, яких зазвичай не вистачає в повсякденному харчуванні.

2. Якісний білок. Білок потрібний для росту і розвитку організму, відновлення клітин, регуляції імунної системи. Молоко містить повноцінний білок, у його складі є всі 9 незамінних амінокислот, необхідних для фізичної і розумової працездатності.

3. Здоров’я кісток. Кальцій не виробляється організмом. Людина його отримує з їжею. Кращому засвоєнню кальцію сприяють лактоза, вітамін K, фосфор і магній, яких багато у молоці. Усі вони необхідні для підтримки міцних, пружних і здорових кісток, зменшують ризик виникнення остеопорозу та переломів.

4. Менший ризик ожиріння. Молоко містить різноманітні компоненти, які можуть сприяти зниженню ваги та запобігати її набору. Високий вміст білка допомагає довше відчувати ситість, що запобігає ранньому поверненню відчуття голоду та споживанню надмірної кількості калорій. Кон’югована лінолева кислота в молоці сприяє розщепленню жиру та пригнічує його вироблення.

5. Універсальний інгредієнт. Цей поживний напій легко додавати до свого раціону. Молоко є чудовою основою з високим вмістом білка для корисних смузі, смачною та поживною альтернативою воді у кашах, додає поживності супам та каві.

6. Фортифіковане молоко. Близько половини населення Землі потерпає від нестачі у харчуванні різних поживних речовин. Серед найбільш поширених – дефіцит йоду, вітамінів А та D. Часто саме молоко обирається для фортифікації (збагачення) дефіцитними нутрієнтами.

7. Складова моделі здорового харчування. Життя сучасної людини має кращу якість та довшу тривалість завдяки дотриманню принципів здорового способу життя: здорове харчування + фізична активність – шкідливі звички. Дотримання цих принципів дозволяє отримувати баланс енергії та поживних речовин, споживаючи адекватну кількість овочів і бобових, фруктів і ягід, насіння і горіхів, злакових, яєць, м’яса, риби і морепродуктів, молока і молочних продуктів. Присутність усіх груп корисних продуктів захищає від хвороб, забезпечує високу працездатність та запобігає передчасному старінню.

Олег ШВЕЦЬ, президент Асоціації дієтологів України.

Схожі публікації:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel