Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
Відсиділа 20 літ за нібито вбивство чотирьох своїх дітей

Імунологи виявили у дочок Фолбігг, Сари та Лори, загальну генетичну мутацію, яка може спричиняти раптову зупинку серця.

Фото із сайту sheppnews.com.au.

Відсиділа 20 літ за нібито вбивство чотирьох своїх дітей

Усі вони померли почергово протягом десяти років, і у 2003-му суд вирішив, що смерть малюків не була природною. І тільки зараз учені з’ясували, що жінка була невинною!

Кетлін Фолбігг стали називати «найстрашнішою серійною вбивцею Австралії» після того, як присяжні вирішили, що це саме вона вбила своїх синів Калеба і Патріка та дочок Сару й Лору. Верховний суд штату Новий Південний Уельс засудив її до 40-літнього ув'язнення з можливістю дострокового звільнення не раніше як через 25 років.

І ось тепер справу 55-річної Фолбігг, яка завжди наполягала на своїй невинуватості, називають однією з найбільших судових помилок в Австралії…

Фолбігг заарештували після того, як за період з 1989 по 1999 рік раптово померли четверо її дітей, яким на момент смерті було від 19 днів до 19 місяців. Прокурори на суді стверджували, що жінка їх задушила. При цьому неспростовних доказів удушення або слідів тілесних ушкоджень дітей обвинувачення не надало. У результаті Фолбігг засудили на підставі непрямих доказів, зокрема записів у її щоденниках, де йшлося, що материнство дається їй непросто і що вона звинувачує себе у смерті дітей.

Справу 55-річної Фолбігг, яка завжди наполягала на своїй невинуватості, називають однією з найбільших судових помилок в Австралії…
Справу 55-річної Фолбігг, яка завжди наполягала на своїй невинуватості, називають однією з найбільших судових помилок в Австралії…

 У новому ж розслідуванні експерти припустили: щоденники були способом пережити трагедію матері, яка майже не мала підтримки, і навряд чи всі четверо дітей могли бути задушені без будь-яких фізичних слідів.

Та основною причиною, яка змусила прокуратуру змінити свої погляди, стали висновки групи імунологів. Вони виявили у дочок Фолбігг, Сари та Лори, загальну генетичну мутацію під назвою CALM2 G114R, яка може спричиняти раптову зупинку серця. Як підкреслили науковці, у світі відомо лише про 134 випадки потенційно смертельного захворювання серця, пов'язаного з цією генетичною мутацією.

Також знайшли докази того, що у синів Кетлін, Калеба та Патріка, була інша генетична мутація, яку вчені пов'язують із раптовим початком епілепсії у мишей.

Відтак губернатор Нового Південного Уельсу підписав указ про повне помилування і розпорядився негайно звільнити Фолбігг з в'язниці.

Тим часом Австралійська академія наук виступила із заявою, в якій зазначається, що ця справа свідчить про необхідність реформування правової системи в країні з урахуванням прогресу в науці.

Водночас, як пояснив прокурор Майкл Дейлі, нинішнє беззастережне помилування не скасовує вироку Фолбігг. Рішення про скасування вироку зможе ухвалити апеляційний суд у кримінальних справах, якщо суддя Батерст передасть провадження на його розгляд. Цей процес може тривати до року.

Якщо ж вирок справді скасують, то Кетлін Фолбігг теоретично зможе подати до суду на уряд Австралії та вимагати мільйони доларів компенсації.

Василь КІТ.

Читайте також: «Мама-садистка годувала дітей фекаліями, ґвалтувала  та «здавала в оренду» педофілам».

Реклама Google

Telegram Channel