Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
Що заховали волинські журналісти? «Глянь, моя рибонько, – срібною хвилею стелиться полем туман...»

Переконані, ви зможете розгадати це запитання!

Фото із сайту volyn.com.ua.

Що заховали волинські журналісти? «Глянь, моя рибонько, – срібною хвилею стелиться полем туман...»

Оце і є той величний твір про кохання, де дівчину парубок називає твариною. Бо, як твердить всезнаюча Вікіпедія: «Риби (Pisces) – парафілетична група водних хребетних тварин, зазвичай холоднокровних (точніше екзотермних) із вкритим лускою тілом та зябрами...» І хоч уже частину відповіді розкрили, нагадаємо запитання, в якому ми використали неймовірно ліричний вірш автора комедійної п’єси «За двома зайцями» Михайла Старицького (1840–1904).

«Гранатобуз із секретом» – 17 (2023)

Сьогодні ми заховали предмет, який має бути у вас дома. У народі він асоціюється з відомою казкою, популярним прізвищем, із тим, що люблять коні і корови, легендою про серце, тісною-тісною дружбою, видом занять, нудизмом... і величним твором про кохання, де дівчину парубок називає твариною. У цьому творі, до речі, в початковому варіанті замінили головне для всіх нас слово. Раніше, коли не було у нас цього предмета, наші предки зверталися до ...риб і птахів. А ще він асоціюється і з нашою вікториною.

Що за предмет ми заховали у гранатобузі?

Оголошуючи відповідь, пропоную її розкласти по поличках, аби було так, що... голки не підточиш. Отож: «У народі він асоціюється з відомою казкою («Кощій Безсмертний», «Костій Бездушний», «Чахлик Невмирущий», смерть якого захована в голці), популярним прізвищем (Шевчук чи Шевчик), із тим, що люблять коні і корови («Згубилась, як голка в сіні», «Голка в стіжок упала – пиши-пропало»), легендою про серце (з дитинства лякають: коли людина випадково проковтне голку, то вона може дійти до серця), тісною-тісною дружбою («Куди голка, туди й нитка»), видом занять («Швачка» Павла Грабовського), нудизмом («Голка всіх одягає, а сама гола лізе») – і величним твором про кохання, де дівчину парубок називає твариною («Ніч яка місячна, зоряна, ясная...», «Глянь, моя рибонько...»). У цьому творі, до речі, в початковому варіанті замінили головне для всіх нас слово («Ніч яка, Господи, місячна, зоряна...»).

Раніше, коли не було у нас цього предмета, наші предки зверталися до ... риб і птахів (шили чи вишивали за допомогою їхніх кісток).  А ще він асоціюється і з нашою вікториною («Шукай голку в копиці сіна!»).

Ну як вам запитаннячко? Голки не підточиш?! Якщо сподобалось – можете черкнути кілька слів Грицькові Гарбузу. А якщо ні – просто надішліть повітряний поцілунок. :)

Хто з учасників вікторини порадував нас правильною відповіддю – словом «Голка», а також яке становище лідерів у вікторині «Гранатобуз із секретом» після 17 турів – читайте на сайті volyn.com.ua і фейсбук-сторінці Грицька Гарбуза, а нам час оголошувати нове завдання. Поїхали, мої розумники й розумнички!

«Гранатобуз із секретом» – 19 (2023)

Перетворіть шляхом зміни почерговості букв слово «tusnia» на інше, яким в українській характеризують те, коли нарешті «стрілися двоє». Якщо це зробите, знайдете вдома сучасний предмет, який ми сьогодні заховали. Його «дід» ще й досі часто трапляється в Україні. Також у нас він пов’язаний із «носієм булави» і номером 79, на сучасній росії – з дефіцитом, а в світі історично – з корками і особливим головним убором. А ще заміною місяця і зірки на символ кохання.

Що за предмет знаходиться у гранатобузі?

Відповідь треба надіслати до 22 червня (включно) тільки у вигляді повідомлення на телеграм-номер Грицька Гарбуза: 093 381 32 45, обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я, прізвище і регіон, який представляєте (наприклад: «Байрактар» (Валерій Залужний, Житомирщина)).

А історії, як знаходили відповідь (що вразило, які були труднощі, хто допоміг розгадати), надсилайте на електронну адресу [email protected].

Приємних вам пошуків без повітряних тривог!

Читайте також на volyn.com.ua:

= «Допоможи, бо я знову вижив...»: луцька волонтерка рятує воїнів на передовій (Фото, відео)»;

= «Заплатила керівникам на 300 тисяч більше: на Волині судили бухгалтерку лікарні»;

= «Мама-садистка годувала дітей фекаліями, ґвалтувала  та «здавала в оренду» педофілам».

Реклама Google

Telegram Channel