Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
6 доньок і 2 синочки волинського подружжя знають, що квіти кохання розцвітають і серед зими

Тепер Дунайчукам непросто зібратися усім сімейством, бо ж дві старші доньки уже студентки.

Волинь-нова

6 доньок і 2 синочки волинського подружжя знають, що квіти кохання розцвітають і серед зими

Хоч і вважають, що найкраща пора для весілля – ​осінь, наші герої Галина та Павло Дунайчуки із села Качин, що на Камінь-Каширщині, одружувалися в тріскучий мороз. І не прогадали. Сьогодні вони можуть із певністю так говорити, а  пригадуючи січневий день 2004-го, коли взяли шлюб, припускати, що тодішній добрячий морозець – ​це як натяк на випробування, які подружжя успішно долає. Тепер уже із вісьмома своїми дітьми

Слово тата й мами в цій сім’ї – ​головне

Коли ми приїхали в багатодітну родину, чоловік порався по хазяйству, дружина  теж якийсь час була зайнята невідкладними справами. Тому спочатку – ​розмова з дітьми, зокрема Іриною, Христиною та Мариною. І поки чекаємо батьків, роздивляюся сімейні знімки, які показують дівчата на моє прохання. Коли поцікавилася весільними фото, яке хотіла б мати для публікації, то Ірина, запевнивши, що й такі, звичайно, є, сказала:

– Але то вже з батьками треба говорити про ці знімки…

Згодом, спілкуючись із подружжям, зрозуміла цю делікатність дочки: слово тата й мами в цьому домі – ​головне. У своїх батьків доньки й сини переймають те, що допомагає їм рости слухняними, добрими, працьовитими – ​в багатодітній родині по-іншому й бути не може.

 Хоч весільною порою вважають осінь, Дунайчуки одружувалися взимку, ніби відразу пройшовши підготовку до життєвих випробувань.
Хоч весільною порою вважають осінь, Дунайчуки одружувалися взимку, ніби відразу пройшовши підготовку до життєвих випробувань.

 Галина Іванівна, яка й познайомила вже ближче зі своїм сімейством, розповідала:

– У нас росло вже три доньки, а ми дуже хотіли сина. Оскільки у моєї мами всі дівчата – ​аж п’ятеро, то в селі казали: «Певно, і в Галі хлопця не буде, як у її матері». Але Бог таки послав нам хлопчика – ​нашого Тимофійчика.

Потім були ще двійнята – ​Марко й Маргарита, за ними на світ з’явилася Надійка. А там і найменшенька, Ліна, яка нині вже першокласниця, потішила нас. 

«20-градусний мороз був того дня – ​машини з трудом заводилися»

19 років у шлюбі Дунайчуки. Плоди їхньої любові – ​шість донечок і два синочки. А як же Галина й Павло йшли до того дня, коли на таїнстві вінчання дали обітницю в радості й горі, в здоров’ї й недузі бути разом до кінця днів своїх? Виявляється, одружилися наші герої майже по-європейськи, судячи за їхнім віком: дівчина мала 24 роки, її обранець – ​27. Обоє вони качинські. В одну школу ходили, в один Дім молитви. Разом з іншою молоддю з церкви, як розповідають, займалися добрими справами – ​відвідували людей, які занедужали й потребували допомоги. І відпочивали разом у колі ровесників. Симпатизували одне одному, але до пропозиції руки й серця дійшло вже тоді, коли дівчина закінчила Луцьке педагогічне училище й працювала у Качинській школі вчителем початкових класів, попутно здобуваючи вищу освіту у Волинському державному університеті. Павло возив велосипедом молодшу сестру до школи – ​то була ще одна нагода бачитися з Галиною. Якогось дня він покликав її заміж…

А ось про весілля у Галини Іванівни такий спомин:

– Хоч і вважають, що найкраща пора для весілля – ​осінь, ми одружувалися взимку. 25 січня 2004-го народилася наша сім’я з благословення пастора Фанасія. Запам’яталося, що 20-градусний мороз був того дня – ​машини з трудом заводилися. У нас було, можна сказати, мінівесілля – ​гостей тридцять (найближча рідня) зібралося в хаті моїх батьків: шалаша ж на снігу не поставиш, а така новинка, як кафе чи ресторани, тоді ще до нас не дійшла. Молодь наступного дня покликали до себе на чай, торт – ​починали ми своє сімейне життя в хаті батьків Павла, де нам кімнатку виділили.

«Нічого з неба не впало– ​все самі наживали»

Пригадуючи, що день весілля був з добрячим морозцем (а це – ​як натяк на життєві випробування), подружжя каже, що справді непросто було, але в любові й злагоді Дунайчуки всі труднощі успішно долають. Тепер уже із вісьмома своїми дітьми. Коли двійнята народилися, то дехто при зустрічах із мамою й дітками  захоплено говорив, як то гарно подивитися на таких красунчиків. Але одне – подивитися, а інше – давати їм раду. Особливо коли зубчики в обох одночасно ріжуться чи прихворіють нараз. Або вгледіти за ними, коли вже ходити почали і в різні сторони їх тягне – ​тоді не знаєш, за ким бігти перш. Навіть такій мамі з чималим досвідом, як Галина Іванівна, з двійнятами  самій було б дуже важко, якби старші дочки не допомагали і, звичайно, чоловік.

Дунайчуки не розкидаються словами освідчень, а просто піклуються одне про одного. 

– Павло, – ​каже Галина Іванівна, – ​як можна було, то на заробітки виривався, щоб якусь копійку мати.

Це ж восьмеро дітей (шість учнів у хаті, двоє студентів!) – ​усіх одягнути треба, нагодувати, в школу, училище зібрати.

Наступного року виповниться двадцять років, як Галина й Павло Дунайчуки побралися.
Наступного року виповниться двадцять років, як Галина й Павло Дунайчуки побралися.

 Як свідчить почуте від Галини Іванівни, вона – ​з тих багатодітних мам, які прагнуть не лише бути хорошою дружиною, матір’ю, а й реалізувати себе як особистість.

– Я не сиділа довго в декретних відпустках, – ​розповідає жінка, – ​виходила на роботу, коли дитині й року не було. Якщо ти вчитель, то маєш бути в курсі всіх новинок, іти в ногу з часом. Коли ж велика перерва, то хоч-не-хоч, а щось пропускаєш, відстаєш.

А ще я почула від подружжя, що «нічого з неба нам не впало – ​все самі наживали». Їхнє сімейне життя почалося в батьківській хаті Павла, де їм виділили, як уже згадувалося, одну кімнатку.

– Але ж то багатодітна родина, – ​розповідає Галина Іванівна. – ​Ще четверо молодших було вдома. Малувато місця. Почали ми з Павлом шукати ділянку під забудову, але марно. Старих пусток у селі ніби й багато, та ніхто не продає. Взяла нас баба Ольга на квартиру до себе з умовою, що доглядимо її і згодом зможемо викупити будинок. Тож у невістках я не затрималася. Того ж року, як весілля було, перед Великоднем перебралися на нове місце. А невдовзі обставини склалися так, що забрала нас до себе Павлова баба, яка була вже самотня. Хата, в якій і живе наше сімейство, ​від неї дісталася.

 

Тато, мама і восьмеро їхніх дітей, які підуть у життя, перейнявши від батьків багато хорошого.
Тато, мама і восьмеро їхніх дітей, які підуть у життя, перейнявши від батьків багато хорошого.

 

 Хоч від старого будинку хіба що стіни залишилися – ​Дунайчуки не просто капітально його відремонтували, а й розширили. І тепер мають аж сім просторих кімнат, тож усім місця вистачає. А ще Галина Іванівна говорила:

– Чомусь побутує думка: раз багатодітна сім’я, то вона обов’язково якась бідова – ​діти в чомусь ущемлені. Не скажу, що наші доньки й сини гірше за когось із ровесників одягнені чи на столі в них чогось бракує. Може, не такі модні мобілки мають, але я вважаю, що головне – ​не крутизна телефону, а те, щоб діти навчилися брати з нього потрібну інформацію.

…Прощалися ми із сімейством Дунайчуків із приємним відчуттям того, що в їхньому просторому будинку оселилася любов. Тут не розкидаються словами освідчень, а просто піклуються одне про одного. Маючи гарний приклад батьків, і діти виростають підготовленими до життя. Як сказала Галина

Іванівна, їй не буде соромно за дочок, коли вони прийдуть колись у якусь родину в невістки. 

Читайте також: «Батько і дядько захищають Україну: юного бійця з Волині чекають з Перемогою дома наречена, мама, собака і кіт».

Реклама Google

Telegram Channel