Курси НБУ $ 41.40 € 45.14
Смачного: і гарбузові родич, і огіркові брат

Поки кабачки молоді, зчищати шкірку і видаляти насіння з них не обов’язково.

Фото із сайту ukr.net.

Смачного: і гарбузові родич, і огіркові брат

Легкі й водночас поживні страви з молодих кабачків – тренд літньої пори! А способів їх приготування не злічити, адже ці овочі відмінно комбінуються із багатьма інгредієнтами, утворюючи найрізноманітніші наїдки – від перших страв до десертів

Суп-пюре із цукіні

Зелений супчик із кабачків пахне свіжістю та літом. Особливо смакуватиме із домашніми білими сухариками

Інгредієнти: 2 цукіні, 3 картоплини, 1 цибулина, 1 морквина, зелень (кріп, петрушка), 2 зубчики часнику, 2 ст. л. олії, 1 ст. л. вершкового масла, 1 лавровий лист, 2 горошини духмяного перцю, чорний мелений перець, сіль – до смаку, 
1 л води (бульйону).

Приготування. Кабачки покраяти дрібними кубиками і невелику частину відкласти. Картоплю порізати більшими кубиками, цибулю – півкільцями. Часник пропустити через прес. Посікти зелень. У сотейнику в розігрітій олії спасерувати цибулю і часник 5 хвилин, всипати кабачки і, помішуючи, смажити 5 хвилин. Додати картоплю, перемішати і обсмажити ще 2–3 хвилини. Залити овочі гарячою водою чи бульйоном, додати спеції, помішати, зменшити вогонь і тушкувати під кришкою приблизно чверть години. Наприкінці всипати зелень. Відкладені кабачки присолити й обсмажити 10–12 хвилин на вершковому маслі. Блендером збити суп до стану пюре. При подачі в кожну тарілку покласти трохи обсмажених кабачків і притрусити зеленню. Подавати з грінками, сухариками, зі сметаною чи вершками.

Мафіни з молодих кабачків

Така випічка – прекрасна закуска, непоганий перекус в обідню перерву чи в дорозі

Інгредієнти: 2 ст. л. вівсяних висівок, 1 яйце, 300 г м'якоті кабачка, 2 ст. л. молока, 1 г розпушувача для тіста або соди, сіль за смаком.

Приготування. Кабачки помити, зрізати шкірку і натерти на дрібній тертці. Окремо збити міксером до пишної піни яйце, додати сіль, висівки, молоко, кабачки і розпушувач. Усе перемішати і викласти у формочки для мафінів. Випікати в попередньо розігрітій духовці 25–30 хвилин за температури 180 градусів.

Кабачкова запіканка з фаршем і помідорами

Ситна й ароматна літня страва сподобається всій родині

Інгредієнти: 1,5 кг кабачків, 0,5 кг фаршу, 2–3 цибулини, 2 ст. л. томатної пасти, 4 яйця, 200 мл сметани, 100 г твердого сиру, 3–4 помідори, сіль, перець, олія.

Приготування. Цибулю почистити й порізати кубиками, обсмажити на олії до прозорості. Потому додати фарш і смажити все разом хвилин 10–15, тоді вкинути томатну пасту. Посолити, поперчити, потушкувати ще 2–3 хвилини. Кабачки помити, почистити, натерти на крупній тертці, посолити і відтиснути сік. Помідори нарізати кружальцями. Яйця збити зі сметаною, посолити, поперчити до смаку. На дно форми, змащеної олією, викласти половину кабачків, на них – смажений фарш із цибулею, далі – другу половину кабачків, зверху – кружальця помідорів. Залити збитими яйцями та сметаною, посипати тертим сиром і поставити в прогріту до 180 градусів духовку. Запікати 30–35 хвилин. Подавати до столу, розрізавши на порційні шматки.

Оладки «Літні»

По суті, це один із варіантів дерунів, але без картоплі. А чом би й ні?

Інгредієнти: 2 скл. натертих кабачків, 4 яйця, 1 скл. борошна, 0,5 ч. л. солі, 0,5 ч. л. цукру, 1 ч. л. соди (трохи погасити оцтом), 3 ст. л. оливкової олії, 
4 ст. л. розтопленого вершкового масла або сметани.

Приготування. У мисці змішайте кабачки зі злегка збитими яйцями. Додайте борошно, сіль і цукор, соду, оливкову олію. Все добре вимішайте і смажте кабачкові оладки на гарячій сковороді з невеликою кількістю олії. Готову страву можна подавати, поливши розтопленим вершковим маслом, або зі сметаною.

Рулетики з моцарелою

Чудова закуска і на будень, і до святкового столу

Інгредієнти: 4 молоді кабачки, 120 г сиру моцарела, 3 ст. л. густого майонезного соусу (з часником), 2 ст. л. кунжуту, сіль (дрібна) за смаком, оливкова олія, шпажки (зубочистки).

Приготування. Кабачки наріжте вздовж довгими пластинами завтовшки 3 мм, викладіть їх на злегка змащене оливковою олією деко, помажте кожну пластину зверху оливковою олією, присоліть і запечіть у духовці (в режимі гриль) при температурі 200–220°C протягом 
10 хвилин. Стежте, щоб кабачки не підгоріли і не засохли, вони мають зостатися світлими. Акуратно, підважуючи великим ножем, викладайте смужки на дошку присоленою стороною доверху. Розріжте сир на брусочки відповідно до ширини кабачкових пластин і викладіть по шматку на кожну пластину, згорніть рулетиками і закріпіть шпажками. Полийте готові рулетики соусом, посипте зверху просмаженим на сухій пательні кунжутом.

Кабачковий соус

Він відмінно доповнить смак картоплі фрі, м'яса, овочевих страв

Інгредієнти: 1 середній кабачок, 2 ст. л. цукру, 1 ст. л. соєвого соусу, 1 подрібнений зубчик часнику, 250 мл йогурту або густої сметани, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Кабачок помийте і наріжте кубиками, залийте водою, поставте на вогонь, доведіть до кипіння і проваріть 5 хвилин. Потому зніміть з вогню, злийте воду. Коли кабачки трохи схолонуть, перекладіть їх у блендер разом із часником, сіллю та цукром і подрібніть. Заправте кабачкове пюре йогуртом без добавок або сметаною і поставте соус у холодильник хоча б на годину.

Реклама Google

Telegram Channel