Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
«Іти без літаків проти росії з її сучасними Су-35 – це як іти в наступ з луком і стрілами»

«Мені не потрібно 120 літаків. Я не збираюся загрожувати всьому світу. Достатньо дуже обмеженої кількості. Але вони потрібні».

Фото із сайту washingtonpost.com.

«Іти без літаків проти росії з її сучасними Су-35 – це як іти в наступ з луком і стрілами»

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний нечасто дає інтерв’ю, і кожне з них завжди привертає неабияку увагу

Не виняток – і його нещодавня розмова із журналістами американської газети «Вашингтон пост».

Пропонуємо основні тези з цього інтерв’ю:

• Для того, щоб український контрнаступ просувався швидше, треба більше кожного виду зброї. Ці ресурси потрібні вже зараз.

• Західні союзники ніколи б не розпочали наступ без переваги в повітрі. Україна ж досі не отримала сучасних винищувачів. Винищувачі F-16, за словами Главкома, навряд чи прибудуть до осені.

• Залужний реально круто ставить питання літаків. У нього на робочому місці є великий екран, де він бачить пересування авіації – своєї, ворожої та натівської у режимі реального часу. Відтак питає: «Кількість літаків, які чергують біля наших західних кордонів, вдвічі перевищує кількість російських літаків, які руйнують наші позиції. Чому ми не можемо взяти хоча б третину звідти і перекинути сюди?».

• «Мені не потрібно 120 літаків. Я не збираюся загрожувати всьому світу. Достатньо дуже обмеженої кількості. Але вони потрібні». Іти без літаків проти росії з її сучасними Су-35 – це як іти в наступ «з луком і стрілами». Адже їхня авіація – це зброя іншого покоління.

Іноді я можу зателефонувати до Міллі і сказати: «Якщо я не отримаю 100 000 снарядів за тиждень, загине 1000 людей. Станьте на моє місце».

• Залужний заявив, що його дратують коментарі про те, що контрнаступ України розпочався повільніше, ніж очікувалося. Війська щодня просуваються вперед, навіть якщо це лише 500 метрів.

• «Без повного забезпечення плани наступу взагалі нездійсненні, – додає він. – Але вони здійснюються. Так, можливо, не так швидко, як хотілося б учасникам шоу та спостерігачам, але це їхні проблеми».

• З Марком Міллі (голова Об’єднаного комітету начальників штабів США. – Ред.) – на зв’язку 24/7. «Іноді я можу зателефонувати до Міллі і сказати: «Якщо я не отримаю 100 000 снарядів за тиждень, загине 1000 людей. Станьте на моє місце».

• Про втрату танків «Леопард» на полі бою: «Ми отримали «Леопард» не для того, щоб на них їздили на парадах, або фотографувалися політики чи знаменитості. Вони прийшли сюди на війну. А «Леопард» на полі бою – це мішень».

• Про заколот пригожина: «Якщо хтось думає, що український контрнаступ отримав щасливий поштовх минулих вихідних, то це не так». Адже вагнерівці і так уже давно відійшли з передової. А після заколоту «ми не відчули, що їхня оборона десь ослабла», каже Головнокомандувач.

•  Найгірший сценарій, який розглядається, – це застосування ядерної зброї. Однак це лише сценарій, до якого треба бути готовим. «Це мене зовсім не зупиняє. Ми робимо свою роботу. Всі ці сигнали чомусь надходять ззовні: «Бійтеся ядерного удару». Що ж, ми повинні опустити руки?» – підсумовує Валерій Залужний.

Василь КІТ.

Читайте також на volyn.com.ua:

= «Ілля Новіков розповів, чому він захищає Порошенка: це велика удача бути на правильній стороні»;

= «Мільйон рублів за підбитий український танк: путіністи Басков та Лепс придумали черговий цирк»;

= «Стіна» і волинські комарі: депутат облради розповів на центральному телебаченні, хто не дасть пройти білоруса».

Реклама Google

Telegram Channel