Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Бачила останні дні Гітлера

Йоганна Руф (ліворуч – ще дівчинка і в центрі – фото з будинку престарілих) назвала свої мемуари «Ляпас для дитини Геббельса: Берлін 1945 року зі щоденника 15-літньої дівчини. Останні та перші дні».

Фотоколаж із сайту 24tv.ua.

Бачила останні дні Гітлера

21 червня 2023-го у віці 94 роки померла німкеня Йоганна Руф, яка була помічницею у бункері головного нациста аж до його самогубства

Про її смерть сповістив німецький журналіст Віланд Гібель, який працював над мемуарами пані Руф. Вона записувала їх під час роботи в бункері. Її книга зі спогадами вийшла у 2017 році.

Йоганна Руф працювала на прихильників нацизму з 27 квітня 1945-го, на той момент їй було всього 15 літ. Вона – одна з останніх, хто бачив шістьох дітей головного нацистського пропагандиста тих часів Йозефа Геббельса перед смертю. Їх убили батьки.

Журналіст Гібель відвідував Руф у будинку для людей старшого віку. Після другого візиту жінка знайшла свій щоденник, який вела на роботі в бункері. «Тепер її книжка – це документ, що засвідчує, як молодь зростає в умовах диктатури», – каже журналіст. Він також зізнався, що вагався, чи варто публікувати розповідь Руф. Аргумент простий: він не «хотів сприяти нацистській пропаганді». Водночас, на думку журналіста, надзвичайно важливо показати реальні події з уст очевидиці.

Гібель також додав, що розповіді Руф та інших жінок, про яких ідеться у її щоденнику, остаточно спростували «теорії змови» про те, що Адольф Гітлер зумів вижити у ті дні. 

Гібель також додав, що розповіді Руф та інших жінок, про яких ідеться у її щоденнику, остаточно спростували «теорії змови» про те, що Адольф Гітлер зумів вижити у ті дні. «Лікар повідомив працівницям бункера, що диктатор мертвий. Молоді солдати розповіли про обгорілі трупи», – написав журналіст.

Василь КІТ.

Читайте також: «пригожин жорстко харкнув путіну в обличчя, і той утерся»

Реклама Google

Telegram Channel