Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Мінестроне – класика італійської кухні, але й українцям до смаку

Для цього супу італійці використовують сезонні овочі, тому він щоразу виходить інакший.

Фото із сайту youtube.com.

Мінестроне – класика італійської кухні, але й українцям до смаку

Секрет його особливого смаку у насиченому овочевому бульйоні та нарізаних кубиками овочах, які готують до стану «аль денте». Канонічного списку овочів для супу мінестроне не існує, тому що використовують ті, які є у сезон. В теплу пору року це баклажани, стебла селери та кабачки. В холодну – морква, цибуля, картопля та заморожений шпинат. Наприкінці приготування у страву кладуть прянощі: базилік, материнку, чебрець, кріп. Міністроне смакуватиме зі слайсами сиру пармезан, покришеними у суп перед подачею. Додайте ще брускети з дрібно нарізаними свіжими томатами та полийте їх оливковою олією. Buon appetito, як кажуть в Італії!

Класичний

Інгредієнти: 2 помідори, 150 г кореня селери, 1 стебло селери, пів червоного солодкого перцю, 1 морквина, 1 цибулина ріпчаста, 1 цукіні, 2 картоплини, 1–2 зубчики часнику, 2 ст. л. олії, 50 г копченої свинячої грудинки (або сала), 1,5 л бульйону, 3 ст. л. рису, 200 г зеленого горошку (підійде і свіжоморожений), запашні трави.

Приготування. Помідори ошпарити окропом, зняти шкірку, подрібнити. Селеру, солодкий перець та інші овочі нарізати кубиками. Часник розтерти у ступочці з невеликою кількістю солі. У товстостінній каструлі розігріти олію і присмажити на ній шматочки грудинки. Додати нарізані овочі та часник і все разом кілька хвилин обсмажувати, безперервно помішуючи. Після цього овочі залити бульйоном і варити 10 хвилин під кришкою на невеликому вогні. Всипати рис та зелений горошок, помішати і поварити ще 15 хвилин. При подачі на стіл посипати мінестроне запашними травами.

По-міланськи

Інгредієнти: 3 ст. л. оливкової олії, 2 зубчики часнику, 1 цибулина, 2 стебла селери, 1 зелений солодкий перець, 100 г грибів, пів цукіні, 3 картоплини, 5 помідорів, 2 л бульйону, 1 ч. л. базиліку, 0,5 ч. л. чебрецю, 0,5 ч. л. орегано, 1 ч. л. солі, макарони (відварені).

Приготування. Розігріти в каструлі з товстим дном оливкову олію, додати нарізані цибулю, часник, кубики селери, смужки перцю, гриби і цукіні. Все перемішати і смажити, поки овочі не стануть м'якими. Всипати кубики картоплі і помідорів (попередньо зняти з них шкірку). Тушкувати ще 5 хвилин. Влити в каструлю бульйон (овочевий чи м’ясний), додати базилік, чебрець, орегано (або італійські трави) і сіль. Кип’ятити на малому вогні 15–20 хвилин, до готовності картоплі. Покласти в суп попередньо відварені макарони, довести до кипіння і зняти з вогню. 

Із сочевицею

Інгредієнти: 150 г кореня селери, 1 цибулина, 1 морквина, ½ баклажана, ½ кабачка або цукіні, 2 стебла селери, 2 лаврові листки, 3 горошини духмяного перцю, 1 зубчик часнику, 2,5–3 л води, 1 томат, 2 ст. л. сочевиці (зеленої), 1–2 ст. л. оливкової олії, сіль та перець до смаку.

Приготування. Підсмажте овочі для бульйону. Візьміть чверть кореня селери, половину цибулини і половину морквини. Крупно наріжте їх довільними шматками і підсмажте на розігрітій пательні без олії, доки вони зарум’яняться. Перекладіть овочі в каструлю, залийте водою, додайте горошини духмяного перцю, часник та лаврові листки. Варіть бульйон 20 хвилин.  Підготуйте інші овочі. Другу половину цибулини та морквини наріжте дрібними кубиками. Так само покрайте половинки баклажана та кабачка. Стебла селери наріжте тонкими слайсами.  З томата зніміть шкірку, щоб він був ніжнішим на смак. Для цього зробіть хрестоподібні надрізи на ньому та опустіть у киплячу воду на 1–2 хвилини. Потім дістаньте та обережно зніміть шкірку. Наріжте помідор кубиками. Вийміть з бульйону овочі, лавровий лист і духмяний перець (вони віддали свої аромати і нам більше не знадобляться).  До бульйону додайте 2 ст. л. зеленої сочевиці. Її не потрібно заздалегідь замочувати, як інші бобові, і можна не промивати. Варіть 10 хвилин, а потім додайте у каструлю підготовлені овочі: цибулю, моркву, баклажан, кабачок, стебла селери та томат. Варіть ще 10 хвилин або до готовності сочевиці. Зніміть пробу, бо важливо, щоб овочі залишилися злегка хрусткими. До смаку посоліть і поперчіть, заправте оливковою олією. Подавайте гарячим. 

Читайте також: «Смачні салати – на будень і до свята. Круті рецепти»

Реклама Google

Telegram Channel