Додасть смаку та аромату борщу, і м’ясу, і салату
Йдеться не про якусь там заморську приправу, а про наш звичний і знайомий з дитинства кріп
Хоча заради справедливості слід зазначити, що батьківщиною цієї однорічної трав’янистої рослини, котру вважають однією з найпопулярніших спецій у Європі, є Азія, звідки її запозичили греки та єгиптяни і дуже швидко оцінили непримітну, але ароматну травичку й почали додавати її в салати, супи та випічку.
Кропові властивий різкий пряний аромат, що може досить кардинально змінити смак страви. У кулінарії використовують стебла, листя та насіння кропу як у свіжому, так і в сушеному вигляді. Він надасть пікантного смаку рибним та м’ясним наїдкам, молодій картоплі, соусам, овочевим рагу та запіканкам, першим стравам, салатам. Згодиться і в пиріжках, соусах і маринадах, поєднується із сирами. Кріп відмінно вписується в будь-яку дієту, його додають навіть у кефір і несолодкий йогурт. Масло з кропом використовується для бутербродів, солоний кріп можна додавати як у тісто, так і в начинку для несолодкої випічки.
Але перш ніж стати приправою, кріп застосовували в медицині: його вважали хорошим засобом від головного болю, з нього готували відвар, що сприяє травленню (та й в наші дні багатьом відома ця його властивість – кропову водичку мами дають немовлятам від кольок у животику).
А ви вже запаслися на зиму цією не лише смачною, а й дуже корисною рослиною? Якщо ні, то поспішайте – ще встигнете і посіяти, й зібрати та заготовки зробити.