Кришки для консервації: переваги і недоліки
Правильний вибір допоможе зберегти домашні заготовки упродовж усієї зими, а неякісні ж може «зірвати», а іноді й призвести до розвитку бактерій, які спричиняють смертельно небезпечний ботулізм. Раніше асортимент кришок був невеликим, нині ж їх є багато видів, і в кожного – свої особливості. Розглянемо найпопулярніші
Бляшані. Вони – універсальні, ними можна закривати що завгодно: і солодку, і солону консервацію. Проте не всі вони однакові: одні вкриті лаком, другі – ні. Кришки з білої нелакованої жерсті не підходять для консервування плодів, які окислюють олово. Розчиняючись, воно надає продуктам неприємного «металевого» присмаку і чорнильно-фіолетового кольору. Найбезпечніші – лаковані. Вони, звісно, дорожчі, але різниця у ціні невелика. У таких кришок є термін придатності – три роки.
Гвинтові. Їхні переваги – відсутність терміну зберігання, що обмежений станом резинки, не потрібен ключ для консервації, підходять вони для будь-яких продуктів. В ідеалі гвинтові кришки одноразові, але можна використовувати їх і повторно, якщо стан різьби і покриття у задовільному стані. Економні господині винайшли спосіб перевірити їхню придатність для повторного використання: налити воду в банку, закрутити щільно, перевернути ємність догори дном і поставити на папір. Якщо не протікає, кришка вам ще послужить!
Недолік – необхідність певних банок, у яких різьба збігатиметься з кришкою.
Термокришка. Це не проста капронова кришка, а спеціальна – для консервації. На ній зазвичай є напис «термокришка». Не знадобиться жодне пристосування для консервування чи зайві маніпуляції, просто треба занурити кришку на 15 секунд у гарячу воду, а потім швидко натягнути на банку. Використовувати термокришку можна лише раз. Мабуть, найістотніший її недолік – вона підходить переважно для консервації варення. Після повного охолодження заготовки у центрі кришки має утворитися невелике заглиблення – це означає, що вона надіта правильно.
Читайте також:«8 липня: яке сьогодні свято й що не можна робити».