Не хочете влітку гарячого супу? Готуйте холодні!
Справді, коли спекотно, теплі перші страви не всім до вподоби. Не проблема! На такий випадок кулінари пропонують величезне розмаїття холодних супів і борщів
Суп зі шпинатом і бринзою
Він легко і швидко готується, добре засвоюється організмом, поживний і смачний – справжня знахідка!
Інгредієнти: 100 г шпинату, 3 ст. л. олії, 300 мл курячого бульйону, 2 ст. л. рису, 300 мл кефіру, 6–7 стеблин зеленої цибулі, по 1 ст. л. посіченої зелені петрушки, кропу, м’яти, 50 г бринзи, сіль, мелений чорний перець.
Приготування. Шпинат вимийте, посічіть і всипте у сковороду з розігрійтою олією і протушкуйте 5 хвилин. Закип’ятіть курячий бульйон, додайте в нього рис і, проваривши 10 хвилин, добавте шпинат, кип’ятіть ще 5 хвилин. Вогонь вимкніть, а каструлю із супом залиште на плиті на 5–10 хвилин. Тим часом поріжте зелену цибулю, бринзу покрайте кубиками. В суп додайте кефір, посоліть і поперчіть. Налийте в порційні тарілки, в кожну покладіть зелень і бринзу.
Окрошка
Рецептів цієї страви велике розмаїття: з квасом, кефіром, мінералкою, сироваткою тощо. Пропонуємо один із них
Інгредієнти: 4 картоплини (зварені «в мундирі»), 3 свіжі огірки, 6 редисок, 300 г нежирного м’яса (курятина, індичка, шинка) чи вареної ковбаси, 2 круто зварені яйця, 2–3 ст. л. сметани, пучок зелені (кріп, петрушка, цибуля), 1 ст. л. гірчиці, 1 л квасу, цукор, перець, сіль – до смаку.
Приготування. Картоплю, огірки, редиску, м’ясо і яєчні білки нарізати маленькими кубиками або тонкими смужками і зсипати в каструлю. Зелень дрібно посікти, посолити і прим’яти ложкою, після чого додати до решти нарізаних інгредієнтів. Для заправки разтерти яєчні жовтки з гірчицею, цукром і сметаною до однорідності, поступово добавити до суміші квас, ретельно розмішуючи, а тоді заливати нею окрошку. Подавати страву охолодженою.
Холодник
Приємна літня перша страва з дуже гарним насиченим кольором
Інгредієнти: 300 г буряків, 300 г вареної «в мундирах» картоплі, 200 г огірків, зелень (цибуля, кріп, петрушка, листя салату), пів лимона, 3 зварені накруто яйця, 400 г сметани, чорний мелений перець та сіль – за смаком, 2 л води.
Приготування. Буряки ретельно вимити і зварити цілими. Відвар процідити через кілька шарів марлі й остудити, а буряки почистити й покраяти невеликими кубиками. Картоплю, яйця, огірки дрібно порізати, зелень посікти. Все змішати в мисці, посолити, поперчити, додати буряковий відвар, лимонний сік, сметану і перемішати. Поставити готову страву в холодильник на 20–30 хвилин. Подавати на стіл у порційних тарілках, прикрасивши зеленню.
Кабачковий суп-пюре
Страва має приємну ніжну консистенцію і смакує як гарячою, так і холодною
Інгредієнти: 2–3 кабачки або цукіні, 1 цибулина, 2 помідори, кріп, м'ята, 2 ст. л. сметани, 2 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. лимонного соку, перець та сіль – за смаком, 1,5 л води.
Приготування. Поріжте не крупно кабачки, цибулю і помідори. Подрібніть зелень. У сотейнику на оливковій олії спасеруйте цибулю 5 хвилин, потім додайте помідори і готуйте 2–3 хвилини. Залийте овочі водою і доведіть до кипіння. Додайте кабачки, зелень, м'яту і готуйте під кришкою на середньому вогні 15 хвилин. Посоліть, поперчіть, дістаньте із супу м'яту. Збийте його блендером до консистенції пюре. Остудіть і поставте у холодильник на годину. Перед подачею додайте лимонний сік і сметану, прикрасьте суп-пюре зеленню.
Полуничний суп із вершковим кремом
Від такого супу насамперед не відмовиться малеча
Інгредієнти: 1 кг полуниці, пів лимона, 300 г вершкового сиру, 100 мл вершків, 1 стручок ванілі, сіль та м’ята – до смаку.
Приготування. Цей десерт незвичайний, освіжаючий – саме такого й хочеться спекотної літньої днини. У блендері подрібніть полуниці з лимонним соком до отримання однорідної маси, тоді всипте лимонну цедру.
Збийте вершки з цукром і поступово додайте ванільне насіння та вершковий сир. У глибоку тарілку викладіть крем, залийте його полуничним пюре і прикрасьте страву листочками м’яти.
Літній суп «Таратор»
Тим, хто полюбляє у спеку дуже холодні страви, освіжаючий суп із додаванням шматочків льоду буде справжньою насолодою
Інгредієнти: 1 л кефіру, 1 л натурального йогурту, 1 пучок зеленої цибулі, 2–3 огірки, зелень петрушки, кропу, приправа для салатів, 2 ст. л. оливкової олії, дрібка перцю чилі, 2 зубчики часнику, 50 г волоських горіхів, сіль та перець – до смаку.
Приготування. Змішати в каструлі йогурт, кефір і приправу. Вимиті й обсушені цибулю та зелень дрібно посікти, огірки нарізати маленькими кубиками. Розтерти цибулю із сіллю, щоб пустила сік. Горіхи потовкти, часник пропустити через прес. Огірки натерти на крупну тертку. Додати в каструлю з кисломолочним соусом підготовлені цибулю, огірки, часник, перець чилі, подрібнену зелень, оливкову олію. Все добре перемішати. Суп остудити в холодильнику протягом 30 хвилин, налити в порційні тарілки, покласти в кожну по кілька кубиків льоду і посипати подрібненими горіхами.
Читайте також: «Розумна вікторина: Як не віриш – перевір! На мені 12 шкір!».